Matis Tel (AFP)
Matis Tel (AFP)

Dete od 17 godina menja Levandovskog?! Bajern poludeo za klincem, poslao i treću ponudu

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.07.22. | 19:49

Bavarci na sve načine pokušavaju da završe transfer što pre

Dugo se Bajern opirao prodaji Roberta Levandovskog u Barselonu ali je na kraju popustio i naplatio prodaju Poljaka 60.000.000 evra.

Glavni razlog pored Robertovih kvaliteta zbog čega Bavarci nisu bili raspoloženi za prodaju nije bio novac koji je nudila Barsa već nedostatak adekvatnih zamena na tržištu. Haland je otišao u Siti, Kejn je nedodirljiv u Totenhemu, Lukaku se vratio u Inter, Nunjez prešao u Liverpul...

Izabrane vesti

A zamene koje su se pominjale poput Sebastijana Alea, Saše Kalajdžića, Uga Ekitikea ili Kristijana Ronalda ipak nisu bile po ukusu Bavaraca. Bajern u ovom trenutku nema adekvatnu opciju za poziciju „devetke“ i verovatno će narednu sezonu uglavnom igrati bez klasičnog centarfora ali zato sprema golgetera za budućnost.

Bajern je potpuno opsednut dovođenjem 17-godišnjeg francuskog napadača Matisa Tela iz Rena. Skauti Bavaraca ga prate već godinama i više niko u Minhenu nema dilemu da je to centarfor za naredne godine.

Tel je fudbal počeo da igra u predrgađu Pariza poput Pogbe ili Mbapea, da bi ga sa 11 godina uzeo današnji drugoligaš Pariz u kjojem je proveo dve godine. Igrao je štopera. Blistav talenat nije promakao Renovim lovcima na talente koji su ga kaparisali kada je imao 13 godina. Ali nije mogao odmah da se priključi klubu iz Bretanje zbog nekih zakonskih regulativa pa ga je Ren poslao u čuveni Nacionalni fudbalski institut u Klerfontanu. Najbolju školu francuskog fudbala.

Tamo je dve godine trenirao radnim danima pod komandom nekih od najboljih trenera Francuske za mlađe selekcije, a vikendom je igrao za male klubove Obervijer i Montruž iz pariških predgrađa. Kada je napunio 15 godina, konačno je stekao uslove da se priključi Renu.

U Bretanji su ga odmah prekomandovali na poziciju ofanzivnog veziste jer su uočili kvalitete da pravi razliku i postiže golove. Sa 15 godina je zaigrao za U-19 tim Rena, a već posle godinu dana je letos prekomandovan na pripreme sa prvim timom. Bilo je očigledno da može da igra fudbal sa seniorima. I to kao klasičan špic! Posle priprema je ostao u prvom timu i prošle sezone debitovao za Ren u Ligi 1 u pobedi nad Brestom (5:1). Imao je samo 16 godina i 110 dana kada je srušio rekord Eduarda Kamavinge kao najmlađeg debitanta u istoriji bretonskog kluba. Nekoliko dana kasnije je potpisao prvi profesionalni ugovor. Do leta 2025. godine.

U minuloj sezoni je za Ren igrao na sedam prvenstvenih mečeva. I nije se upisao u strelce. Paralelno je igrao za B tim u petoj ligi i dao šest golova na šest mečeva. Pozvan je i u kadetsku selekciju Francuske na EP u Izraelu gde su Galski petlići demolirali konkurenciju i osvojili titulu. Bio je treći strelac turnira i pravio ogromnu razliku na terenu.

Bajernovi skauti su ga pratili od 15. godine i prethodno EP im je bila posle dnja provera da li je reč o nesvakidašnjem talentu. Uverili su se da jeste i klub je krenuo u akciju.

Direktorski tandem Hasan SalihamidžićMarko Nepe je počeo pregovore sa Renom početkom jula. Prva ponuda je iznosila 17.000.000 evra sa uključenim bonusima. Ali gazda Rena je Fransoa Pino, jedan od najbogatijih ljudi sveta čije se bogatstvo procenjuje na preko 50 milijardi evra i nije baš pao na prvu loptu Bavaraca. Usledila je i druga: 22.000.000 evra sa uključenim bonusima. Opet ništa, Ren je i to odbio.

Danas je u popodnevnim časovima u Ren privatnim avionom sleteo Hasan Salihamidžić i otišao na pregovore „oči u oči“ sa rukovodstvom Rena. Bajernova treća ponuda iznosi blizu 30.000.000 evra sa uključenim bonusima. Poslednje infroimacije govore da bi Ren mogao da je prihvati.

„Ne može sve brzo da se završi. Imali smo dobre i pozitivne razgovore. To je to“, kratak je bio popualrni Braco posle sastanka.

Francuski i nemački mediji veruju da je dogovor blizu i da se Bajernu žuri pre nego što u priču uđe još neki veliki evropski klub.

Iako je reč o momku koji je tek ušao u seniorski fudbal i ima samo 17 godina, u Bajernu ozbiljno računaju na njega. Ne baš da nosi napad kao Levandovski ali mu obećavaju da će biti u rotaciji i odigrati dvadesetak utakmica u prvoj sezoni. Veruju da je reč o centarforu koji će u narednim godinama rešetati mreže.

Bajern je već sa dovođenjem kapitalnih pojačanja poput Sadija Manea, Matijsa de Lihta, Nuseira Mazrauija i Rajana Gravenberha odradio fenomenalan prelazni rok. Kupovina Matisa Tela će biti jagoda na šlag Bajernovog letnjeg šopinga. A vreme će pokazati vrednost tog poteza...


tagovi

Matis TelLetnji prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara