Belingem i Henderson (Reuters)
Belingem i Henderson (Reuters)

Engleska decenijama nije igrala bolji fudbal: Čudo od deteta Belingem pojelo Senegal

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.12.22. | 21:52

Sautgejtovi Lavovi moćnom predstavom poslali poruku Francuzima koji ih čekaju u četvrtfinalu

Decenijama unazad Engleska je dolazila na velika takmičenja predvođena ozbiljnim zvezdama, negovala ogromne ambicije, ali bi poslovično razočarala naelektrisanu naciju. Geret Sautgejt je pomerio lestvicu polufinalom prošlog Mundijala, te igranjem finalnog meča na minulom Evropskom prvenstvu. Sada se čini da je Sautgejtova Engleska otišla i korak dalje, da igra najbolji fudbal možda i desetinama godina unazad i da je zrela za velike domete. Pokazala je to osmina finala u kojoj su Tri lava - a to su večeras bili Džud Belingem, Hari Kejn i Fil Foden - proždrla nemoćne Senegalce i zakazala okršaj sa Francuskom - 3:0.

Istina, nisu Englezi u grupnoj fazi imali prejakog rivala, niti je Senegal bez Sadija Manea pravi reper, ali posle dominacije Belingema na potezu od svog do protivničkog šesnaesterca, posle multitaskinga Harija Kejna istovremeno i plejmejkera i golgetera, posle Fodenovih isecanja protivničkih linija i nove sigurne predstave odbrane koja nije primila gol 270 minuta, niko ne može da tvrdi da će Francuzi bez bojazni ući u četvrtfinale i potencijalno najatraktivniji meč dosadašnjeg toka Svetskog prvenstva. Taj duel će predstavljati potencijalnu potvrdu za oba evropska giganta - za Trikolore da su spremni da odbrane tron, za Engleze da su sposobni da "fudbal" vrate kući.

Izabrane vesti

Kejn je tu da sa kapitenskom trakom da ovom timu dodir iskustva, ali više od 70 posto posla večeras su obavile mlade snage... Prvenstveno Belingem. Čudo od deteta za kojeg će se predstojećeg leta otimati krem evropskog klupskog fudbala odigralo je doktorsku utakmicu. Kao da već treći put ore travu na različitim Mundijalima, a ne da je debitant i da još proživljava tinejdžerske dane. U prvom poluvremenu samo jedna greška u dodavanju i savršena lopta za Džordana Hendersona u 38. minutu kao pečat na jednu od najlepših akcija na utakmici. Zatim u smiraj prvog dela i majstorska krađa lopte pred vlastitim šesnaestercem, trk do polovine i prepuštanje Fodenu i Kejnu da završe posao.


Ta dva pogotka obeshrabrila su i potpuno utukla Senegalce koji su u prvih pola sata čak bili i nešto konkretniji i opasniji. Da Ismaila Sar sredinom prvog dela sa ivice peterca nije prebacio Pikfordov gol, te da Bulaja Diju desetak minuta kasnije nije sačekala sjajna intervencija golmana Engleske, Senegal bi prvi zatresao mrežu. Nadala se Afrička selekcija i penalu jer je sekund pre udarca Sara, Džon Stouns igrao rukom, ali je nakon intervencije VAR-a utvrđeno da je defanazivca Albiona lopta prvo pogodila u butinu uz nehotičan odbitak do ruke.

I to je maltene bilo sve od Senegala, uz nekoliko sporadičnih udaraca u drugom poluvremenu. Mimo toga, Gordi Albion je apsolutno kotrolisao utakmicu, a Fil Foden kojeg smo manje gledali u grupnoj fazi sebi verovatno ponovo kupio mesto u startnoj postavi i za meč protiv Francuske. Poslao je u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena završni pas za Kejna i pomogao mu da probije led na ovom Mundijalu. U Rusiji je bilo najbolji strelac sa šest pogodaka, a od večeras je najuspešniji golgeter u istoriji Engleske na velikim takmičenjima - Sa sedam golova na svetskim i još četiri na evropskim prvenstvima pretekao je Garija Linekera (10).

Nije to bila jedina asistencija Fodena koji je malo pre isteka sat vremena igre idealno isporvocirao majstorsku završnicu Bukaja Sake. Osim Kejna, napadačku igru Engleske nosila su deca od 19, 21, i 22 godine! Dobili smo selekciju Tri lava koja ozbiljno grize, koja igra atraktivno, retko prima golove (samo ona dva na premijeri protiv Irana) i koja posle četiri utakmice statistički ima ubedljivo najmoćniji napad na turniru - 12 puta su Sautgejtovi puleni tresli mreže rivala.

Ali sve što su Englezi do sada prikazali pašće u vodu ukoliko se štoperski tandem Megvajer - Stouns koji - imajući u vidu koliko je skepske donela Sautgejtova odluka da ukaže toliko povrenje Megvajeru - igra neočekivano dobro, raspadne protiv Kilijana Mbapea, Olivijea Žirua i Trikolora koji takođe uteruju strah u kosti.

Što se Senegalaca tiče, njima se nama šta zameriti jer je malo ko očekivao da mogu da bez prve zvezde tima mogu da nanesu ozbiljnu štetu favorizovanim Englezima. Nisu uspeli da poprave bilans afričkih selekcija protiv Evropljana u nokaut fazama svetskih prvenstava. Ostali su Senegalci iz 2002. (pobedom protiv Švedske u osmini finala) jedina afrička selekcija koja je evropskih timovima nanela poraz iz deset pokušaja.

ENGLESKA - SENEGAL 3:0 (2:0)

/Henderson 38, Kejn 45+3, Saka 57/

Al Kor

Stadion: Al Bajt

Sudija: Ivan Barton (Salvador)

Žuti karton: Kulibali (Senegal)

ENGLESKA (4-3-3): Pikford – Voker, Stouns (od 77. Dajer), Megvajer, Šo – Rajs, Belingem (od 77. Maunt), Henderson (od 82. Filips) – Saka (od 65. Rašford), Kejn, Foden (od 65. Griliš)

SENEGAL (4-2-3-1): E. Mendi – Sabali, Kulibali, Dijalo, Jakobs (od 84. Balo Ture) – Sis (od 46. P. Gej), N. Mendi – I. Sar, Ndiaje (od 46. Dijeng), Dijata (od 46. P. M. Sar) – Dija (od 72. Dijediju)

SVETSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Subota

Holandija - SAD 3:1 (2:0)

/Depaj 10, Blind 45+1, Damfris 81 - Rajt 76/

Argentina - Australija 2:1 (1:0)

/Mesi 35, Alvarez 57 - Fernandez 77ag/

Nedelja

Francuska - Poljska 3:1 (1:0)

/Žiru 44, Mbape 74, 90+1 - Levandovski 90+9/

Engleska - Senagal 3:0 (2:0)

/Henderson 38, Kejn 45+3, Saka 57/

Ponedeljak

16.00: (3,90) Japan (3,15) Hrvatska (2,20)

20.00: (1,32) Brazil (5,40) Južna Koreja (12,0)

Utorak

16.00: (6,75) Maroko (3,60) Španija (1,67)

20.00: (2,00) Portugalija (3,40) Švajcarska (4,30)

***Kvote su podložne promenama




tagovi

reprezentacija Engleskereprezentacija SenegalaKatar2022Džud BelingemHari Kejn

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara