(Reuters)
(Reuters)

Engleska pobeda nad Nemačkom: Aston Vila i Totenhem idu u Ligu šampiona

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.03.24. | 09:58

Pet klubova iz Premijer lige od naredne sezone u elitnom takmičenju

Direktnom pobedom Vest Hema protiv Frajburga, Engleska je sinoć napravila ključni korak ka dobijanju još jednog mesta u Ligi šampiona.

Podsetimo, od naredne sezone, po jedno dodatno mesto u Ligi šampiona će dobiti dve zemlje čiji klubovi u tekućoj sezoni ostvare najbolje rezultate u evrokupovima i sakupe najjači nacionalni koeficijent na UEFA rang-listi. Italija trenutno imaju ogromnu prednost koju niko neće ugoroziti, a Englezi će uskoro preskočiti Nemačku i to je neminovno. U teoriji, postoji šansa da Nemci zadrže jedno od prva dva mesta ali suštinski to nije realno.

Izabrane vesti

Italijani su još u prethodnim rundama ostvarili veliku prednost i praktično kaparisali jedno od dva mesta pa im ni eliminacije Intera, Napolija i Lacija iz Lige šampiona nisu poremtile računicu. Milan, Roma i Atalanta su popravili nacionalni koeficijent plasmanima u četvrtfinale u Ligi Evrope, a pomogla je i Fjorentina u Ligi konferencije. Englezima su bodove doneli Mančester Siti i Arsenal u Ligi šampiona, Liverpul i Vest Hem u Ligi Evrope i Aston Vila u Ligi konferencije. Nemci su nove bodove dobili zahvaljujući Bajernu i Borusiji u Ligi šampiona, odnosno Leverkuzenu u Ligi Evrope.

Trenutno stanje izgleda ovako:

Italija 17,713

Nemačka 16,356

Engleska 16,250

Francuska 14,750

Španija 14,437

Već u narednoj rundi se može očekivati da premijerligaši i zvanično prestignu bundesligaše jer imaju pet „živih“ predstavnika dok je Nemačka ostala samo na tri. I ne samo da imaju više predstavnika već su oni ujedno i favoriti da odu do kraja. Bajern u Ligi šampiona, Liverpul u Ligi Evrope i Atson Vila u Ligi konferencije. Samo neki lud i srećan žreb može da ostavi Nemce u igri...

Suština je da će Italija i Engleska od naredne sezone imati po pet predstavnika u Ligi šampiona. Prema trenutnom stanju stvari, iz Italije bi u Ligu šampiona išli Inter, Milan, Juventus, Bolonja i Roma. S tim što Bolonji i Romi za vratom duva Atalanta, a male šanse da se uključe u trku imaju možda Napoli i Fjorentina...

U Engleskoj su sigurni Arsenal, Liverpul i Mančester Siti, a najbolje šanse za preostala dva mesta imaju Aston Vila i Totenhem. Klub iz Birmingema je trenutno četvrtoplasirani sa dva boda ali i utakmicom više od londonskih Spursa. Mančester Junajted je proprilično iza njih. Ima pet bodova manje i meč više od Totenhema tako da mu šanse za peto mesto i Ligu šampiona i nisu baš neke.

Što se tiče nacionalnih koeficijenata na petogodišnjoj listi, žestoka borba se vodi za 10. mesto koje donosi jednog direktnog predstavnika u Ligi šampiona. Škoti su ostali bez klubova i stali na koeficijentu 36,050, a za petama su im Česi sa koeficijentom 35,800 i Viktorijom Plzenj u četvrtfinalu Ligi konferencije. Ako ekipa iz Plzenja u četvrtfinalu napravi još neki značajan rezulčtat, Češka će prestići Škotsku i od sezone 2025/26 imati jednog predstavnika direktno u Ligi šampiona i drugog u kvalifikacijama.

Na kraju, zanimljiva je ovo sezona i iz ugla Šahtjora iz Donjecka. Direktno mesto u Ligi šampiona od narednog leta će imati i šampion neke od liga van Top 10 najjačih na UEFA rang-listi. Kako je Šahtjor trenutno prvi u Ukrajini i ima jači klupski koeficijent od klubova koji su u svojim ligama trenutni lideri poput Sparte, Dinama, Crvene zvezde ili Jang Bojsa, smeši mu se direktan plasmau elitno takmičenje umesto u kvalifikacije. Jedini što može da ga ugrozi je da šampion Evrope u ovoj sezoni ne obezbedi mesto u Ligi šampiona kroz prvenstvo. U ovom trenutku to može biti samo Borusija Dortmund ali nije realno da Milioneri dođu do evropskog trona tako da je na Šahtjoru samo da odbrani prvo mesto u ligi i siguran je u grupnoj fazi Lige šampiona.


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara