Lamin Jamal (©AFP)
Lamin Jamal (©AFP)

Furija čuva prvo mesto, Škotima badava osakaćeni Norvežani

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.11.23. | 12:38

Španiji verovatno i bod protiv Gruzije dovoljan da sačuva lidersko mesto u Grupi A kvalifikacijaza Euro

Sve je jasno u Grupi A kontinentalnih borbi za mesto na Evropskom prvenstvu, ali ostaje da se vidi hoće li Španija da zadrži prvo mesto ispred Škotske. U poslednjem kolu kvalifikacija Crvena furija dočekuje Gruziju, a Tartan armija je domaćin utućenim Norvežanima.

Jedan od najuspešnijih evropskih timova u istoriji počeo je ovaj kvalifikacioni ciklus za Euro 2024. pobedom nad Norveškom od 3:0 i senzacionalnim porazom od 0:2 u škotskom Glazgovu, ali je vrlo brzo uspeo da se vrati na pravi kurs. Španija nije izgubila nijedan bod u narednih pet duela i sa 18 poena je overila kartu za Nemačku pre vremena. Sada se u Valjadolidu bori da završi prva i tako obezbedi bolju startnu poziciju za žreb.

Izabrane vesti

Španci su važili za velike favorite u Grupi A i konačno su ispunili očekivanja. Posle poraza u Škotskoj u martu, dominirali su u plej-ofu za titulu u Ligi nacija, a zatim su "kosili" jednog protivnika za drugim. U Norveškoj su se radovali sa 1:0, u Sevilji su pobedili Škotsku sa 2:0 i naneli visoki poraz Kipru od 6:0, kao i Gruziji, na čijem tlu su je deklasirali sa 7:1.

20.45: (1,07) Španija (14,0) Gruzija (30,0)

Trenutno izabranici selektora Luisa de la Fuentea imaju 18 bodova, dva boda više od Škotske, a s obzirom na identičan balans mečeva i veliko vođstvo u ukupnom skoru (+9), najverovatnije će im biti dovoljan i remi u Valjadolidu. Ako izgube senzacionalno od Gruzije, moraće da se nadaju da Škotska neće pobediti Norvešku u paralelnoj utakmici.

Gosti imaju osam bodova i nalaze se na četvrtom mestu, pošto su samo uspeli da savladaju Kipar (2:1 i 4:0). Uz to, izazvali su i dva iznenađenja, jer su odmah na startu remizirali sa Norveškom 1:1, a u četvrtak u Tbilisiju iznenadili su Škotsku, izgubivši vrednu pobedu tek u nadoknadi vremena (2:2). Gruzijci se neće plasirati direktno na EP, ali će zbog uspešnog nastupa u Ligi nacija i dalje imati šansu u dodatnom martovskom plej-ofu za tri preostale karte.

Domaći selektor Luis de la Fuente će verovatno pustiti svoje najveće zvezde da se odmore, a na teren bi trebalo da izađe uveliko "improvizovana" postava. S novim opcijama može da se okuša i komandant reprezentacije Gruzije Vili Sanjol. Španija je pobedila Gruziju u svih pet takmičarskih mečeva od 2012. godine.

20.45: (2,25) Škotska (3,35) Norveška (3,50)

Škotska je u ovom kvalifikacionom ciklusu ostvarila apsolutno fantastične rezultate, obezbeđujući drugi uzastopni nastup na Evropskom prvenstvu. U konkurenciji Španije i Norveške očekivalo se da će zaostati, ali u uvodnih pet duela nije izgubila ni bod, savladavši Španiju kod kuće sa 2:0 i pobedivši Norvešku u Oslu sa 2:1. Sada će kod kuće protiv istog protivnika pokušati da se popne na vrh Grupe A.

Ostrvski tim je do sada osvojio 16 bodova i dugo se činilo da će zagospodariti celom grupom i sa prvog mesta proći na Euro, što bi mu garantovalo bolju startnu poziciju na žrebu. Ipak, posle već pomenutih pet pobeda, Tartan armija je izgubila u Sevilji od Španije (0:2), a prošli put je dobila samo bod od Gruzije (2:2). Za gigantom sa Pirinejskog poluostrva Škoti zaostaju dva poena, a ako žele da završe prvi, moraju da bace Norvešku na kolena i pritom da se nadaju da će Španija da izgubi kod kuće od Gruzije, što nije baš realno.

Nordijski izazivač nije nastupio na glavnom turniru Starog kontinenta od 2000. i produžiće čekanje još najmanje četiri godine. U dosadašnjih sedam utakmica puleni Stolea Solbakena sakupili su 10 bodova i treći su na tabeli sa dva boda prednosti ispred Gruzije, dok od nedeljnog rivala zaostaje nedostižnih šest koraka.

Norvežani, predvođeni možda najboljim fudbalerom sveta Erlingom Halandom, zabrljali su početak ovog ciklusa, a iako su potom stabilizovali učinak, posle poslednjeg poraza od Španije 0:1 njihov plamen nade je definitivno ugašen. Gostujući selektor Solbaken sigurno neće da koristi kapiten Martina Edegora, napadače Alekander Serlota i Halanda.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - POSLEDNJE 10. KOLO

GRUPA A

Nedelja

20.45: (1,07) Španija (14,0) Gruzija (30,0)

20.45: (2,25) Škotska (3,35) Norveška (3,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024kvalifikacije za EPFudbalska reprezentacija ŠpanijeFudbalska reprezentacija Gruzijereprezentacija GruzijeFudbalska reprezentacija Škotskereprezentacija škotske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara