Trenutno najuspešniji srpski treneri po Evropi (©Starsport, ©MN Press)
Trenutno najuspešniji srpski treneri po Evropi (©Starsport, ©MN Press)

Gde su srpski treneri u najjačim ligama? Ni blizu

Vreme čitanja: 2min | uto. 06.02.24. | 14:34

Najbolji rejting ima Vladimir Ivić koji vodi Krasnodar

Radili su nekada naši treneri u Real Madridu, Barseloni, Atletiku, Milanu, Romi, Juventusu, PSV Ajndhovenu, Napoliju, Fajenordu, Leverkuzenu, Bilbau, Bordou, Pari Sen Žermenu, Ajntrahtu... Ali danas nemamo nijednog u sedam najjačih evropskih liga. Čak ni u 15 zvanično najjačih evropskih liga.

Već dugo klubovi iz najjačih liga sa zapada Evrope izbegavaju srpske trenere. Izuzetak je bio pokojni Siniša Mihajlović koji je ipak više produkt italijanske nego srpske škole i vodio je brojne klubove u Seriji A poput Fiorentine, Milana, Sampdorije, Bolonje... Od kada nema njega, nema ni srpskih trenera u najjačim ligama. U Premijer ligi je radio Slaviša Jokanović.

Izabrane vesti

Trenutno stanje stvari kada se pogleda sedam najjačih liga u Evropi (Engleska, Španija, Italija, Nemačka, Francuska, Holandija i Portugalija) je da tamo rade stručnjaci iz 22 različite zemlje. Među kojima nema Srbije.

Najviše je Italijana – 23. Španci imaju jednog manje, Portugalci 19, Holanđani 18, Nemci 14, Francuzi 8, Englezi 5, Argentinci i Belgijanci po 3, Hrvati i Danci po 2, a po jednog Švajcarska, Rumunija, SAD, Čile, Urugvaj, Jermenija, Slovenija, Austrija, Škotska, Vels i Australija.

Ali brojnost ne znači nužno i da je ta trenerska škola najbolja. Naprimer, svih osmorica francuskih trenera u sedam najjačih liga rade u klubovima iz domaćeg šampionata. Od 18 Holanđana, čak 17 ih radi u domaćoj ligi. Najviše trenera u vrhunski fudbal je izvezla Španija. Čak osmorica ih radi van Primere. I to prilično dobro. Među njima su Ćabi Alonso, Mikel Arteta, Unaj Emeri, Luis Enrike, Andoni Iraola... Italijanima od pomenuta 23 trenera čak 19 radi u Seriji A. Mada treba istaći i da će Italija imati čak petoricu selektora na narednom Evropskom prvenstvu što je ubedljivo najviše od svih zemalja.

Što se srpskih trenera tiče, najveći rejting trenutno ima Vladimir Ivić koji vodi lidera ruske Premijer lige Krasnodar. Ni u jednoj od 15 najjačih liga Evrope, Srbija nema trenera. Vredni pomena su jedino angažmani Saše Ilića u Atromotisu, Dejana Stankovića u Ferencvarošu, Milana Rastavca u Asterasu, Ilije Stolice u Trenčinu, Srđana Blagojevića u Debrecinu...

Imamo i nekoliko selektora po slabije razvijenim fudbalskim zemnljama poput Sava Miloševića (BiH), Aleksandra Jankovića (Kina), Mića Sredojevića (Libija)... Najviše srpskih trenera radi u Aziji. Miloš Milojević vodi Al Vasl iz UAE a najveći rival mu je Marko Nikolić na klupi Šabab Al Ahlija. Vuk Rašović je u saudijskoj Al Fajhi, a Ranko Popović u japanskoj Kašimi. I to je to sve što se tiče iole ozbiljnog evropskog fudbala i srpskih trenera.


tagovi

Vladimir IvićDejan StankovićSaša IlićMilan RastavacIlija StolicaSrđan Blagojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara