©Reuters
©Reuters

Grci za pet minuta pokvarili savršen učinak Francuske, Gibraltar u dve utakmice primio 20 komada

Vreme čitanja: 2min | uto. 21.11.23. | 22:41

VAR sprečio Francusku da sa svih osam pobeda ode na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj (2:2), Holanđani ubedljivi u gostima poslednjoj reprezentaciji u grupi (0:6)

Učesnici Grupe B dočekali su poslednje kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo bez ikakve dileme - Francuska i Holandija overenih viza gostovale su u Grčkoj i Gibraltaru, te su rasterećeno izašle na megdan protivnicima. Uprkos izostanku rezultatskog značaja Trikolori su u Atini imali priliku da posle 20 godina bez prosutog boda završe kvalčifikacije, ali su u uzbudljivom susretu protiv Grčke morali da se zadovolje bodom (2:2).

Domaćin je u Atini uspeo da režira preokret za pet minuta i da preko Bakasetasa i Joanidisa odgovori gostima koji su pogotkom Kolo Muanija stekli vođstvo tri minuta pred odlazak na odmor. Ipak, senzaciju bez velikog značaja sprečio je Fofana izjednačujućim golom u 74. minutu, dok su poništeni gol Komana i prečka Mbapea u sudijskoj nadoknadi predstavljali poslednje prilike da izabranici Didijea Dešana ipak dođu do osme pobede i moksimalnog učinka.

Izabrane vesti

Uspeli su Grci da se časno oproste od kvalifikacija i da još jednom namuče Francusku u aktuelnom ciklusu. Za razliku od prvog susreta u kojem su Trikolori golom Mbapea iz penala uspeli da odnesu ceo plen, večeras je Grčka pokvarila planove gostiju i tako ih sprečila da ponove uspeh iz 2003. godine kada su kvalifikacije završili uz maksimalan učinak i 10 pobeda iz isto toliko susreta.

Prednost gostima u 42. minutu je doneo Kolo Muani silovitim udarcem iz praktično mrtvog ugla sa desne strane, a na proigravanje Žirua. Pogodak fudbalera Pari Sen Žermena predstavljao je idealan scenario za Francusku pred odlazak na odmor, ali nije poremetio domaćina koji je u 56. minutu preko Bakasetasa izjednačio. Posle niza blokiranih udaraca u istom naleru domaćina lopta je stigla do kapitena Grčke koji je sa ivice kaznenog prostora matirao Sambu, a samo pet minuta kasnije prodor Janulisa po levom boku u gol je pretočio Joanidis i tako preokrenuo rezultat.

Radost Grka i nada u pobedu nad liderom grupe trajala je do 74. minuta i silovitog udarca Fofane sa više od 20 metara za konačnih 2:2.

Istovremeno, Holandija je upisala ubedljivu pobedu nad Gibraltarom (6:0), a posebno raspoložen bio je trostruki strelac Kalvin Stengs. Napadač Fajenorda započeo je goleadu u kojoj su učestvovali Vajfer i Kopmajners, dok je posle još dva gola Stengsa tačku stavio Kodi Gakpo.

Sa šest golova u mreži protiv Holandije, reprezentacija Gibraltara upotpunila je košmarni novembar, pošto je nekoliko dana ranije izgubila od Francuske 0:14. Poslednjeplasirani tim Grupe B takmičenje je okončao bez osvojenog boda i uz gol razliku 0:41 i tako poneo titulu najgoreg učesnika kvlaifikacija, u konkurenciji Lihtenštajna, San Marina, Malte i Kipra koji su takođe sa svim porazima završili takmičenje.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - GRUPA B

Grčka - Francuska 2:2 (0:1)

/Bakasetas 56, Joanidis 61 - Kolo Muani 42, Fofana 74/

Gibraltar - Holandija 0:6 (0:3)

/Stengs 10, 50, 62, Fajfer 23, Kopmajners 38, Gakpo 82/



tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija FrancuskeFudbalska reprezentacija Grčke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara