©Reuters
©Reuters

Holandiji pobeda iako je do 84. minuta bila bez udarca u okvir gola, Nopert začarao mrežu na maestralnom debiju

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.11.22. | 19:04

Tim Luja Van Gala se mučio do pogotka Kodija Gakpoa posle kojeg je rutinski stigla do tri boda (2:0)

Gollman koji tokom kvalifikacija nije bio praktično ni na radaru selektora Holandije, Andrias Nopert, dobio je šansu da debituje u dresu reprezentracije ni manje ni više nego na prvoj utakmici Svetskog prvenstva, a poverenje koje mu je ukazao Luj Van Gal 28-godišnji član Herevena je iskoristio na savršen način. Zaćaravši mrežu holandski golman sprečio je Senegal da naplati skroman dan ofanzive Lala, posle čega je usledila kazna u režiji Kodija Gakpoa. Evropski predstavnik je u 84. minutu prvi put uputio udarac u okvir gola rivala, a pokušaj napadača PSV-a doneo je prednost Holandiji koja je duboko u sudijskoj nadoknadi preko Klasena overila pobedu - 2:0.

Šampion Afrike uspeo je da se pokaže u vrlo dobrom svetlu, neustrašivo i spuštenog garda je izašao na megdan Holandiji koja je u naletu od dolaska Van Gala o čemu svedoči podatak da sa iskusnim strategom nema poraz (12 pobeda i četiri remija). Uspeli su Senegalci da neutrališu pretnje rivala po krilima, ali i da pokažu zube u ofanzivi, posebno u nastavku susreta, međutim na putu ekipe Aliua sisea našao se raspoloženi Nopert kao nepremostiva prepreka.

Izabrane vesti

Golman Holandije za samo 90 minuta je prešao put od praktično anonimnog člana Van Galove čete do junaka iste za šta se izborio nizom intervencija među kojima su najimpresivnije bile prilikom pokušaja Dije u 65, Idrise Geja u 73. i Pape Geja u 86. minutu.

Raspoloženi golman bacio je u senku činjenicu da su se njegovi saigrači prilično mučili u završnici o čemu svedoči podatak da do 84. minuta nisu uputili udrac u okvir gola, međutim kako Senegal nije uspeo da kazni bledo izdanje ofanzive rivala usledio je odgovor koji je u gol pretočio Kodi Gakpo. Ove sezone najbolji igrač PSV-a u Katar je stigao uz impresivan jesenji učinak ukrašen sa devet golova i 12 asistencija, a da je u odličnoj formi potvrdio je pogodivši mrežu glavom na asistenciju Frenkija de Jonga sa levog boka, a u značajnoj meri mu je posao olakšalo nerezonsko izletanje Mendija koji je ostavio prazan gol.

Pogodak centarfora rođen 1999. godine srušio je snove Senegala, a u devetom minutu sudijske nadoknade Davi Klasen stavio tačku na meč. Mendi je uspeo da odoli pred prvom pretnjom rivala, izblokirao je udarac Memfisa Depaja, ali se lopta odbila do Klasena, koji ju je sigurno poslao pod prečku.

Pobedom na prvom koraku, Holandija je nastavila niz od sedam vezanih slavlja u grupnoj fazi na svetskim prvenstvima, kao i impresivnu seriju bez poraza u grupama na planetarnim smotrama koja traje od 1994. godine kada ih je savladala Belgija. Takođe, Lale su se po broju bodova i gol razlici izjednačile sa Ekvadorom, te će već na drugom koraku protiv južnoameričke reprezentacije tražiti priliku da overe mesto u narednoj fazi. Sa druge strane, Senegal će protiv domaćina Katara tražiti prve bodove i priliku da potom u direktnom duelu sa Ekvadorom se bore za osminu finala.

SENEGAL - HOLANDIJA 0:2 (0:0)

/Gakpo 85, Klasen 90+9/

Doha

Stadion: Tumama

Sudija: Vilton Sampajo (Brazil)

Žuti kartoni: N. Mendi, I. G. Gej (Senegal), De Liht (Holandija)

Senegal (4-3-3): Mendi - Sabali, Kulibali, Sise, Dialo (od 62. Džejkobs) - Mendi, I. G. Gej, Kujate (od 74. P. Gej) - Diata (od 74. Džekson), Dija (od 69. Dijeng), Sar.

Holandija (3-5-2): Nopert - De Liht, Van Dajk, Ake - Damfriz, Bergujs (od 79. Kopmajners), Gakpo (od 90+4. De Ron), De Jong, Blind - Jansen (od 62. Depaj), Bergvajn (od 79. Klasen).

SVETSKO PRVENSTVO – 1. KOLO

Grupa A

Nedelja

Katar - Ekvador 0:2 (0:2)

/E. Valensija 16pen, 31/

Ponedeljak

Senegal - Holandija 0:2 (0:0)

/Gakpo 84, Klasen 90+9/



tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara