Izbeglice žive veliki san, Šahtjor bi mogao da bude najlepša evropska priča jeseni (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.11.23. | 20:37

Pao Antverpen, tim iz Donjecka izjednačen s Portom i Barselonom

Polako ali sigurno Šahtjor izrasta u jednu od najlepših priča ovosezonskog ciklusa Lige šampiona. Još pre osam godina klub iz Donjecka ne igra na svojoj Donbas areni, a usled ratnih dejstava na teritoriji Ukrajine, ove godine prognan je i iz svoje zemlje. Kao takav, oslonjen uglavnom na ukrajinske igrače, osvajač UEFA kupa iz 2009. godine i redovan učesnik Lige šampiona, kada se najmanje od njega očekivalo, nalazi se na pragu prolaska u osminu finala elitnog takmičenja. Šahtjor je večeras u svom 'evropskom domu' - Folksapark stadionu u Hamburgu, tukao Antverpen sa 1:0, definitivno ga eliminisao iz Evrope i sebi u najmanju ruku obezbedio ono februarsko 'međukolo' u Ligi Evrope.

To najmanje, ukoliko u poslednjem kolu izgubi od Porta na Dragau, međutim u slučaju pobede, šampion Ukrajine ide među 16 najboljih u Evropi. Postoje, razume se, i druge kombinacije, no o njima ćemo kasnije večeras, kada odigraju Barselona i Porto. Pomenimo samo da bi moglo da se dogodi da se na kraju i veliki favorit ove grupe, prvak Španije, nađe u nebranom grožđu, ukoliko, primera radi, večeras izgubi od Zmajeva. A pogotovo ukoliko izgubi s dva gola razlike.

Izabrane vesti

Ali biće vremena za kalkulacije...

Bilo kako bilo, situacija na tabeli u ovom času: Porto 9, Barselona 9, Šahtjor 9, Antverpen 0. Problem tima iz Donjcka možda bi prilikom nekog konačnog računa mogla da predstavlja najslabija gol-razlika, no i o tome ćemo kada kolo bude kompletirano.

Šahtjor možda nije nadigrao Antverpen kako se očekivalo - uzimajući u obzir prethodne rezultate - ali to je u ovom času najmanje važno. Tri velika boda dobeo je jedan valjan centaršut sa boka Aleksandra Zubkova i odlična reakcija Mikole Matvijenka, koji je glavom matirao Žana Butea.

Igrao se 13. minut:

Šahtjor je bio bolji, konkretniji, napravio više opasnih prilika, pogodio i prečku. Antverpen povremeno pretio, pokušavao da dođe do prvog boda i spase čast, da bi na kraju ipak morao da se pomiri s časnim porazom.

Osvojili su šampionsku titulu proletos nakon skoro 70 godina, podigli klub na visok nivo, ove sezone takođe su u vrhu belgijskog šampionata, ali za takmičenje na ovom nivou moraće još da rastu. To je očigledno. Jer 0-0-5 i gol razlika 3:15 nikako nije dostojno šampiona Belgije, jedne od najjačih liga Evrope.

Šta reći o Šahtjoru?

Budžet minimiziran, u ekipi samo jedan Brazilac i dvojica Gruzina (od kojih jedan 'zvezdaš' Irakli Azarov), sve ostalo Ukrajinci; na klupi maltene anonimni hrvatski stručnjak Marino Pušić (doskorašnji pomoćnik u Fajenordu), pa opet, rezultat je tu.

Da ne govorimo da su tokom leta otišli ponajbolji igrači, poput prvog golmana Trubina, ofanzivca Solomona (pojačao Totenhem), ili Tetea, koji je završio u Galatasaraju.

Novac pritom došao samo od Trubina (10.000.000), stranci su odlazili kako im se prohte...

Šahtjor je tako bio prinuđen da promeni transfer-politiku, zaboravio je na skupocene Brazilce, odlučio da se kocka na sitno, sa nekim mnogo manje atrktivnim, ali očito takođe perspektivnim momcima i - pogodio. Levo krilo Neverton ima samo 18 godina, niko za njega nije čuo, a već je privukao pažnju. Plaćen je tek nešto više od 3.500.000 Sao Paulu. Čini se da je pogodak i pomenuti Azarov iz Crvene zvezde (3.000.000 evra), dok se od Egvinalda (18), Kastilja (19) i Lemkina (20) tek očekuje da pokažu potencijal.

Zaključak: kad sistem postoji nije ga lako uništiti. Izgleda da mu ni rat ništa ne može.

Ako su temelji pravi...

GRUPA H

Peto kolo, utorak, 28. novembar

Šahtjor - Antverpen 1:0 (1:0)

/Matvijenko 13/

21.00: (1,48) Barselona (4,30) Porto (7,00)

Šesto kolo, 13. decembar

21.00: Porto – Šahtjor

21.00: Antverpen - Barselona



tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara