Mesi, Ronaldo, Levandovski, Benzema, Mbape, De Brujne i Salah (©Reuters)
Mesi, Ronaldo, Levandovski, Benzema, Mbape, De Brujne i Salah (©Reuters)

Izbor za Zlatnu loptu: Tri meseca za rasplet i pitanje - imaju li Leva i Benzema konkurenciju?

Vreme čitanja: 6min | uto. 15.03.22. | 11:48

Ko bi mogao da dobije jak vetar u leđa, a ko će morati više da se potrudi posle izmena pravila...

Izbor za Zlatnu loptu doživeo je proteklih dana značajne promene koje bi u budućnosti mogle poprilično da utiču na to ko će poneti najvažnije individualno fudbalsko priznanje.

Ukratko, kandidatima će se od sada gledati učinak u toku jedne sezone, ne kalendarske godine, zatim u glasanju će učestvovati samo predstavnici zemalja među sto najboljih na FIFA rang-listi, dok će prednost dobiti individualni pre timskog učinka.

Izabrane vesti

Suštinski, svima koji pretenduju da osvoje Zlatnu loptu imaju još samo tri meseca da iznesu argumente u svoju korist. Kako najnovije izmene u verovatno najdiskutabilnijem i najkontroverznijem izboru mogu da utiču na dosadašnje favorite? Ko bi mogao da dobije jak vetar u leđa, a ko će morati dodatno da se “ispruži“ kako bi uopšte bio u kombinaciji za prestižnu nagradu?

KARIM BENZEMA (FRANCUSKA / REAL MADRID)

Karim Benzema (©Reuters)Karim Benzema (©Reuters)

Odluka da se promeni koncept izbora nije mogla da dođe u bolji čas za Karima Benzemu. Het-trik kojim je vratio Real Madrid iz mrtvih i odveo ga u četvrtfinale Lige šampiona kraj razmontiranog Pari Sen Žermena istakla je njegovu kandidaturu za Zlatnu loptu. Čovek koji je u prošlogodišnjem izboru završio kao četvrti igra najbolju sezonu karijere. U La ligi je već postigao 20 golova, zaostaje samo pogodak za legendarnim Alfredom di Stefanom (308-309) kao treći najbolji strelac u klupskoj istoriji, a već je prešao Raula sa 67 golova u Ligi šampiona.

Kada se podvuče crta Francuz je na 33 utakmice imao 30 golova i 12 asistencija. Postigao je ključni gol za Francusku u finalu Lige nacija protiv Španije (2:1), a kako stvari stoje biće najvažniji faktor Realovog povratka na španski tron. Osvojio je već domaći Superkup, a sa Realom igra četvrtfinale Lige šampiona. Dakle, ima još dosta šansi da popravi saldo.

ROBERT LEVANDOVSKI (POLJSKA / BAJERN MINHEN)

Robert Levandovski (©Reuters)Robert Levandovski (©Reuters)

Fudbal, a pre svega Frans Fudbal kao organizator izbora za Zlatnu loptu, duguje Levandovskom zvanje najboljeg na svetu. Hoće li treća biti sreća za Levu? Bajernova “devetka“ radi neumorno za to da mu se konačno ispuni želja. Predvodio je minhenskog giganta do četvrtfinala sa tri gola u razbijanju Salcburga (7:1), čime je postao vlasnik najranijeg het-trika u istoriji elitnog takmičenja pošto mu je trebalo samo 23 minuta.

U ovom trenutku niko nije na Levinom nivou. Prošle sezone osvojio je svoju prvu Zlatnu kopačku pošto je postigao 41 gol u Bundesligi i srušio rekord Gerda Milera. Ovim tempom jako je blizu da “navuče“ i drugu Zlatnu kopačku. Vodeći je strelac Lige šampiona sa 12 i Bundeslige sa 31 pogotkom. Dakle, 43 gola u 36 utakmica!

Gledajući taj balans, Levandovski i Benzema u barabar. Leva je na dobrom putu da osvoji osmu uzastopnu titulu nemačkog šampiona sa Bajernom, u četvrtfinalu je elitnog takmičenja i takođe je osvojio domaći Superkup.

KILIJAN MBAPE (FRANCUSKA / PARI SEN ŽERMEN)

Kilijan Mbape (©Reuters)Kilijan Mbape (©Reuters)

Pari Sen Žermenova “sedmica“ je sadašnjost i budućnost svetskog fudbala i dan osvajanja Zlatne lopte će doći pre ili kasnije. Na njegovu žalost, prošlonedeljno samoubistvo Svetaca u Madridu negativno bi moglo da utiče na njegov status osvajača za ovu godinu, ali i dalje beleži impozantne brojke što ga drži u životu. Iako je bilo sumnje u to da li će moći da se uklopi u sistem sa Lionelom Mesijem i Nejmarom, Mbape je kritičarima odgovorio na najbolji mogući način. Trenutno je na 26 golova i 17 asistencija u dresu PSŽ, što je brutalna statistika, bez obzira na to što je klub druga dimenzija u domaćim okvirima. Pogotovo u konkurenciji kakva je na Parku prinčeva.

Poput Benzeme osvojio je Ligu nacija i bio strelac, blizu je da opet zagospodari francuskim fudbalom, ali mu eliminacija iz Lige šampiona baš kvari prosek. Takođe, PSŽ je doživeo poraz u Superkupu od Lila (0:1) i četvrtfinalu kupa od Nice.

LIONEL MESI (ARGENTINA / PARI SEN ŽERMEN)

Lionel Mesi (©Reuters)Lionel Mesi (©Reuters)

Braniocu Zlatne lopte i rekordnom, sedmostrukom osvajaču ove nagrade ne ide baš najbolje u Parizu. Da su drugačije okolnosti, zbog imena i svega što je postigao u prebogatoj karijeri bio bi i dalje među kandidatima, ali ove sezone baš ne izgleda dobro što mu neće dobro doći za isticanje ovogodišnje kandidature. Godine su ga sustigle – u junu puni 35 – i igra daleko ispod standarda koje je postavio svih prethodnih godina. Postigao je samo sedam golova, od čega dva u Ligi 1. Istina je da nije imao preterano sreće jer su njegove lopte često završavale na prečki ili stativi i niko nije pogodio okvir više od njega – čak devet puta. Uz sedam golova ima i jedanaest asistencija, što ukazuje na to da u Parizu ima potpuno drugačiju ulogu od one u Barseloni.

Promena sistema izbora definitivno ne pogoduje Argentincu koji bi eventualno mogao da popravi utisak na Mundijalu u Kataru – ulazi u ovogodišnju računicu zbog specifičnog vremena odigravanja turnira – jer osvajanje Lige 1 definitivno neće biti dovoljno jak argument.

MOHAMED SALAH (EGIPAT / LIVERPUL)

Mohamed Salah (©Reuters)Mohamed Salah (©Reuters)

Faraon je doživeo fudbalski vrhunac na Enfildu i ove sezone igra u skladu sa očekivanjima. Jedan je od najubojitijih ofanzivaca na svetu, samo u Premijer ligi postigao je 20 golova i prvi je strelac takmičenja, dok ga prate saigrači Sadio Mane i Diogo Žota sa po 12 recki. Egipćanin je dosad akumulirao 28 golova i 10 asistencija. Imao je veliku šansu da osvoji Kup afričkih nacija, ali je poražen u finalu od Senegala na penale, sa Liverpulom je i dalje konkurent za domaću titulu, među osam je najboljih u Ligi šampiona, a već su osvojili Liga kup, dok se takođe još takmiče u FA kupu.

KEVIN DE BRUJNE (BELGIJA / MANČESTER SITI)

Kevin de Brujne (©Reuters)Kevin de Brujne (©Reuters)

Činjenica da će ekipni uspesi igrati sve manju ulogu, odnosno da se neće prvo uzimati u obzir, najozbiljniju štetu mogla bi da nanese Kevinu de Brujneu. Belgijanac ne može da se pohvali brojkama poput ostatka konkurencije, to što Siti dominira ne predstavlja preterano bitnu stvar za njega, iako je on mozak operacije u taktičkoj postavci Pepa Gvardiole. Od De Brujnea polazi Sitijeva igra što se, paradoksalno, ne odražava toliko na njegovu statistiku. I pored toga napravio je skok u odnosu na neke ranije godine, pa je tako postigao devet pogodaka u Premijer ligi, uz još osam asistencija u svim takmičenjima. Nema tako jake individualne argumente kao prethodnici, ali bi osvajanje Premijer lige i Lige šampiona moglo da ima nekakav uticaj. Ne i presudan, ponavljamo.

KRISTIJANO RONALDO (PORTUGALIJA / MANČESTER JUNAJTED)

Kristijano Ronaldo (©Reuters)Kristijano Ronaldo (©Reuters)

Pričalo se da je gotov, da više u njemu nema prepoznatljivog žara, da je otupela ta strašna portugalska oštrica. A onda se Kristijano Ronaldo vratio i pokazao da u njemu još ima snage za velike stvari. Het-trikom protiv Totenhema prošlog vikenda postao je zvanično najbolji strelac u istoriji fudbala po listi koju priznaje FIFA, a stigao je do 18 golova u 32 utakmice. Sa 37 godina petostruki osvajač Zlatne lopte i dalje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. I dalje želi da igra, da se takmiči, da postiže golove, a već koliko večeras ima mogućnost da dodatno unapredi svoj učinak protiv Atletiko Madrida u Ligi šampiona. Takođe, sa Portugalijom igra plej-of za prolaz na Mundijal. Za svoju zemlju postigao je 115 golova, što donekle garantuje da može još da trese mreže, a ako odvede Portugaliju na završni turnir moći će dodatno da unapredi svoju kandidaturu.

Kada se podvuče crta, Levandovski i Benzema teško da će imati konkurenciju do kraja. Ali, ako nas je izbor za Zlatnu loptu nešto naučio, onda je to da nikada ne treba verovati čistoj statistici, a videćemo i kako će novi sistem uticati na konačni izgled...


tagovi

Zlatna loptaKarim BenzemaRobert LevandovskiKristijano RonaldoLionel MesiMohamed SalahKevin de Brujne

Obaveštavaj me

Real Madrid
Man. Junajted
Bajern
PSŽ
Liverpul
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara