Karim Benzema (Reuters)
Karim Benzema (Reuters)

Karime, vrati se...

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.01.24. | 13:22

Ima šanse za povratak u Evropu iako je za Saudijsku Arabiju bitno da ostane pa makar i u drugom klubu

Bio je zvanično najbolji igrač sveta i kapiten Real Madrida kada je stigla ponuda iz Saudijske Arabije. Ispisao se iz vrhunskog fudbala i upisao na trend plaćenika koji su rešili da iskoriste saudijsku fudbalsku oluju i obezbede životne ugovore.

Karim Benzema se čak hvalio kako će mu kao muslimanu biti drago da igra u islamskoj zemlji i da predvodi trend dolaska fudbalskog procvata u petromonarhiji. Nepunih šest meseci kasnije je sve puklo... Benzemu već danima zovu da se vrati u Saudijsku Arabiju, a sada ga zovu i da se vrati kući. U Lion. Samo ga ne zovu u Real Madrid kojem je „kao hleb“ neophodan centarfor i što bi on najviše želeo od svega. Izgleda da mu Florentino Perez ipak nije oprostio što ga je letos ostavio na cedilu u tranzitnom periodu dok se čekaju Embape ili Haland.

Izabrane vesti

Benzemina priča sa Saudijcima je i dalje misterija po mnogo čemu. Počevši od ugovora o kojem je letos brujala planeta. Prvo su svi svetski mediji objavili da je reč o jednom od najvećih ugovora u svetu sporta vrednom 400.000.000 evra za dve godine. Potom je ta suma prepolovljena. Na kraju je uticajni francuski novinar Santi Auna, jako blizak igraču objavio da je Benzema potpisao na tri godine za 30.000.000 dolara (27.500.000 evra) neto po sezoni uz uslov da sav novac od marketinških prava i reklama ide njemu.

Još jedan poznati francuski novinar Roman Molina je kasnije objasnio situaciju i potvrdio navode Aune o visini ugovora.

„Agenti su napravili haos i iskoristili medije, a Saudijcima je takva reklama odgovarala. Koliko je Benzemin dolazak bio dobra stvar za tamošnji fudbal, toliko je bio i loš jer su ljudi čitali vesti o plati od 200.000.000 evra pa su i neki drugi igrači tražili nadrealne sume. Mnogi transferi su zbog toga propali“, rekao je Molina.

Kako god, Benzema je postao prva zvezda šampiona Al Itihada u koji su još stigli njegov zemljak Engolo Kante, te Brazilci Fabinjo iz Liverpula i Luiz Felipe iz Betisa. Stigao je i Portugalac Žota iz Seltika ali sa njim je odmah nešto puklo i posle pet utakmica je sklonjen iz tima pa i danas stoji sa strane, prima platu i ne igra fudbal.

Sezona za aktuelnog prvaka je počela loše. Dok su ostali direktni konkurenti Al Hilal, Al Nasr i Al Ahli nizali pobede sa svojim zvezdama, Al Itihad je sve više posrtao. Na polovini prvenstvene trke je tek sedmi sa čak 25 bodova manje od lidera i najvećeg rivala Al Hilala. Ispred njega su i skromni timovi poput Damaka ili Al Fateha koji nemaju skupe strance. U međuvremenu je ceh platio portugalski trener Nuno Ešpirito Santo i doveden je argentinski strateg Marselo Galjardo.

Benzemin učinak nikoga nije oduševio. Dao je 12 golova uz pet asistencija na 20 mečeva u svim takmičenjima ali se od Zlatne lopte više očekivalo. Počele su da stižu i uvrede od navijača pa je morao da gasi naloge na društvenim mrežama. Galjardov dolazak mu je dodatno pogoršao status jer Argentinac ne zazire od velikih imena i nema privilegovane igrače.

Francuz je potom povukao potez koji je razbesneo Saudijce. Tokom zimske pauze je otišao na odmor, 10 dana se nikome nije javljao i vratio se na pripreme sa 17 dana zakašnjenja! Imao je izgovor da je bio na odmoru na Mauricijusu i da zbog olujnog vremena avioni nisu mogli da polete ali u tu priču je malo ko poverovao.

Naloge na društvenim mrežama i dalje nije aktivirao i očigledno je da nezadovoljstvo postoji. Počele su da kruže priče tračevi i spekulacije o povratku u Evropu. Od Čelsija preko Mančester Junajteda do Arsenala. Ali nije bilo nikakvih konkretnih koraka engleskih velikana jer su dobili informacije da Saudijci ne žele da se odreknu Benzeme.

Ako je već puklo u Al Itihadu, žele da ga makar zadrže u ligi jer je jedan od četvorice fudbalskih ambasadora Saudijske Arabije uz Ronalda, Manea i Nejmara koji dobijaju ozbiljan novac za promociju zemlje. Najavljen je sastanak Saudijaca sa Benzemom i njegovim agentima na kojem će biti rasvetljena njegova budućnost.

U međuvremenu se javio Lion sa željom da ga vrati kući. Benzema je ponikao u Lionu, zaigrao za prvi tim sa 17 godina, izrastao u zvezdu i obezbedio veliki transfer u Real Madrid. Lion je danas u daleko goroj situaciji nego kada je on igrao, bori se za opstanak i Benzema bi mu bio od velike koristi. Naravno, Lion ne može da mu plaća platu koju ima u Saudijskoj Arabiji. Benzema bi morao da pristane na drastično smanjenje ugovora. Potizivna okolnost je što je kompanija Igl Fudbal Holdings u dobrim odnosima sa Saudijcima i ima poslovne veze sa njima. Reč je o kompaniji američkog biznismena Džona Tekstora koja je vlasnik Liona, Kristal Palasa, Botafoga i Molenbeka.

Amerikanci i Lion će sačekati razgovore Benzeme i Saudijaca narednih dana posle kojih će situacija biti jasnija. Ako Francuz bude jasan u stavu da ne želi više da igra za Al Itihad, moglo bi da dođe do šestomesečne pozajmice. Ali za početak slede razgovori o ostanku. Saudijci i dalje žele Benzemu ali Benzemu drugačijeg kova. Ako pristane da se vrati profesionalizmu i obavezama koje je letos prihvatio. Lion ga želi u bilo kakvom izdanju.


tagovi

Karim BenzemaZimski prelazni rok 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara