Vendel u dresu Porta (©Reuters)
Vendel u dresu Porta (©Reuters)

Meč dana: Porto koristi haos u Benfiki da završi 2021. godinu bez ijednog poraza

Vreme čitanja: 5min | čet. 30.12.21. | 12:19

Nemanja Radonjić će sigurno da propusti derbi 16. kola Primeire (četvrtak, 22.00) zbog povrede, a nažalost ni Marko Grujić se ne očekuje među akterima na Dragau

Haos je u Benfiki, a najveći rival Porto će pokušati da pogorša muke Orlova iz Lisabona. Ukoliko Zmajevi trijumfuju na Dragau (četvrtak, 22.00) imaće čak sedam poena više na tabeli portugalskog šampionata.

Prethodna nedelja je bila sve, samo ne zanimljiva onima kojima su crveno-bele boje Benfike bliske srcu. Dugo već traje nezadovoljstvo u prestonici, ali pravi haos je nastao prošlog četvrtka posle gostovanja Portu, takođe na Dragau. Tada je u osmini finala Kupa Portugalije Porto slavio ubedljivo, sa 3:0, a mogao je i ubedljivije iako je čitavo drugo poluvreme igrao sa igračem manje zbog isključenja Evanilsona.

Izabrane vesti

Benfika je izgledala poniženo, nemoćno. Kao da je reč o Tondeli ili Famalikau, a ne o dvostrukom bivšem prvaku Evrope i klubu koji je 37 puta bio prvak zemlje.

Naravno, nije moglo posle svega da prođe mirno u klubu. Trener Žorž Žezus je izbacio iz ekipe jednog od najboljih svojih fudbalera Picija, zbog toga što se on posvađao sa pomoćnim trenerom Tijagom Oliveirom. Momentalno su ostali igrači stali uz Picija, a ispostavilo se da je Žezus bio problem.

22.00: (1,95) Porto (3,60) Benfika (4,20)

Naime, portugalski stručnjak se prethodnih dana reklamirao preko medija Flamengu. Pričao je kako bi se vratio na klupu brazilskog velikana, koji je vodio pre Benfike, što je naravno zasmetalo svima u klubu.

Epilog: Uprava je otpustila Žezusa, koji je na kraju ostao i bez posla u Rio de Žaneiru, zato što je Flamengo angažovalo selektora Poljske Paula Sousu.

Još nije Benfika pronašla zamenu za Žezusa, a ekipu će privremeno da vodi Nelson Verisimo. Reč je o strategu Benfike B, koji je preuzeo kontrolu nad A timom dok se klub konsoliduje.

Verisimo je odmah povukao neke konkretne poteze, vratio je naravno Picija u tim. Na današnji meč sa Portom među 23 igrača koji su otputovali u lučki grad ipak se nije našao naš Nemanja Radonjić. Bivši fudbaler Crvene zvezde i Čukaričkog poslednji put je bio deo prvog tima 19. novembra u kup utakmici sa Pasoš Fereirom (4:1), posle čega se povredio i propustio je narednih 10 mečeva u svim takmičenjima.

------------------------------

Meč Porta i Benfike, kao i sve ostale utakmice Primeire možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------

Radonjić nije spreman ni da učestvuje u derbiju, čim ga nije poveo na put. Srpski fudbaler će morati još da čeka na šansu u Benfici, pošto je od dolaska letos odigrao samo 76 minuta u prvenstvu, 80 u Kupu Portugalije i 31 u Ligi šampiona.

On je jedan od šest fudbalera koji će sigurno da propuste derbi, Nikolas Otamendi je suspendovan, Grimaldo i Darvin Nunjes imaju koronavirus, a Lukas Verisimo i Rodrigo Pinjo su povređeni.

Ipak, nije sve tako crno za Benfiku, pošto ni Porto nije kompletan. Seržio Konseisao neće moći da računa na dvojicu startera, Evanilsona i Luisa Dijaza, zbog toga što su obojica zaraženi koronavirusom.

Uz to, trojica su neizvesni. Marko Grujić od ranije ima problem sa povredom, pa nije igrao pre nedelju dana protiv Benfike, ali ni pre toga u prvenstvu protiv Vizele. Na povrede su se žalili i Pepe i Mehdi Taremi.

Porto je inače na pragu ogromnog uspeha. Ako uspe da ne izgubi večeras, završiće 2021. godinu bez ijednog prvenstvenog poraza!

Kvota u Mozzartu na to da će Porto da ostane neporažen je 1.23

To bi mu bilo četvrti put da tako završi kalendarsku godinu od 1935, od kada učestvuje u šampionatu Portugalije. Prvi put je taj poduhvat napravio 1986. godine, kada je klub vodio Artur Žorž. Porto je tada bio fenomenalan, što je dokazao i u nastavku sezone, pošto je na proleće osvojio Kup šampiona pobedivši u velikom finalu u Beču posle preokreta Bajern Minhen sa 2:1. Navijači Crvene zvezde tu sezonu pamte kao onu u kojoj im se Real Madrid provukao u četvrtfinalu, posle poraza u Beogradu sa 4:2, a Borislav Cvetković je taj turnir završio kao najbolji strelac sa sedam golova, dva više od Portovog Fernanda Gomeša.

Drugu savršenu godinu u domaćem fudbalu Porto je imao 1995. godine, kada je Bobi Robson bio trener, a plavo-beli dres su nosili Ljubinko Drulović, Emerson, Domingos… Odigrali su Zmajevi tokom te godine 35 mečeva u prvenstvu, trijumfovali su na 31, a četiri su odigrali nerešeno.

Poslednji put je Porto ostao neporažen 2011, a po pola godine su tim vodili Andre Viljaš-Boaš i Vitor Pereira. Tada je Porto trijumfovao na 25 od 29 utakmica, uz četiri remija.

Konseisaov tim večeras igra 39. prvenstvenu utakmicu u 2021. godini. Trijumfovao je ma 29 mečeva, remizirao na devet, to je znatno veći uspeh nego tokom 2020, kada je sakupio četiri poraza. Ipak, cilj je ostati neporažen, pa da i ova generacija uđe u istoriju.

Zapravo, da budemo realni, cilj Porta, pogotovo u ovakvom momentu u kakvom se nalazi Benfika, je da se osvoje sva tri poena. Samo tako bi novu godinu dočekao na deobi prvog mesta, pošto trenutno aktuelni prvak Sporting ima tri poena više i odigran meč više.

Benfika je nedavno izgubila gradski derbi od Sportinga (3:1), a ukoliko doživi i poraz protiv Porta već sada bi mogla da zaboravi na šampionske ambicije i da se u potpunosti okrene Ligi šampiona, gde je na proleće čeka osmina finala i dvomeč sa Ajaksom.

Tradicija je takođe na strani Grujićevog Porta, pošto nije izgubio od Benfike na poslednjih sedam mečeva. Zmajevi su trijumfovali pet puta, a dva meča su završena 1:1.

-------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

PRIMEIRA - 16. KOLO

Utorak

Tondela - Žil Visente 0:3 (0:0)

/Murilo 58, Bueno 77, Bubakar 90/

Maritimo - Vizela 2:0 (0:0)

/Tague 54pen, Gitan 72/

Moreirense - Estoril 1:0 (1:0)

/Martins 28/

Sreda

Gimarais - Boavista 1:1 (0:0)

/Estupinjan 81 - Ilori 85/

Sporting - Portimonense 3:2 (0:1)

/Paulinjo 65, 76, 83 - Reis 21ag, Posinjolo 90+2/

Četvrtak

18.00: (2,60) Fereira (3,05) Santa Klara (2,90)

20.00: (5,20) Arouka (3,70) Braga (1,70)

22.00: (1,95) Porto (3,60) Benfika (4,20)

***kvote su podložne promenama

Odloženo:

Famalikao - Belenenses



tagovi

PortoPortugal 1PrimeiraBenfikaMarko GrujićNemanja RadonjićŽorž Žezus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara