Slavlje fudbalera Milana (Reuters)
Slavlje fudbalera Milana (Reuters)

Milan pregrmeo Sardiniju bez Leaa i Žirua: Radunović novim kiksom pokrenuo lavinu Rosonera (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.09.23. | 20:27

Noa Okafor upisao prvenac za Rosonere, pogađali i Tomori i Loftus Čik; Empoli došao do prvog gola i prve pobede u Seriji A od starta sezone

Ostaje Inter jedini tim koji je od starta sezone u Seriji A oduzeo bodove Milanu. Nerazuri pre dve nedelje jesu razneli gradskog rivala u Derbiju dela Madonina, ali Rosoneri i dalje deluju kao kajozbiljnija pratnja u trci za čelo tabele, u ranoj fazi borbe za titulu. Za razliku od prethonog, 5. kola, kada je Milan uprkos trijumfu nad Veronom ostavio smušen utisak, večeras je na vrućem gostovanju na Sardiniji bio neuporedivo konkretniji nametnuvši utisak tima koji želi da dominira. To je ekipa Stefana Piolija i radila većim delom meča. Nije je pokolebao ni vodeći gol Kaljarija i pokazala je da može da režira preokrete i dobija utakmice i bez napdačkog doprinosa Rafaela Leaa i Olivijea Žirua - 1:3.

Naravno, nezamislivo bi bilo da Pioli zdravog Portugalca i Francuza ne uvrsti među startnih 11 u utakmici Lige šampiona kao što je to učinio i večeras. Žirua je izvesno odmarao, dok je Leao, iako za to ne postoji zvanična potvrda, ostao na klupi i zbog glasnih kritika italijanske javnosti da otaljava defanzivne zadatke i da ekipa Milana u takvim okolnostima nije kompaktna. Zato je gost na Sardiniji počeo u neočeivanoj startnoj postavi sa Noom Okaforom u špicu, Kristijanom Pulišićem i Samjuelom Čukvuezeom po krilima, odnosno Jasinom Adlijem u veznom redu.

Izabrane vesti

I od starta meča se Piolijev tim za sve pitao na terenu, sve dok, tačno na isteku pola sata igre Adli nije pokazao zašto Pioli generalno nema poverenja u njega. Izgubio je loptu na ivici svog šesnaesterca dozvolivši Kaljariju, odnosno Zitu Luvumbu da postigne pogodak ni iz čega. Doduše, ako izuzmemo kiks, Francuz koji je prošle sezone odigrao svega 140 minuta za Milan, a kojem je ovo bio debi u aktuelnoj takmičarskoj godini je ostavio vrlo solidan utisak u veznom redu sa Rejndersom i Loftus Čikom.

No, nisu Rosoneri paničili, u završnici prvog dela su prebacili u višu brzinu i u razmaku od pet minuta okrenuli ekipu Klaudija Ranijerija, čoveka koji je sredinom 90-ih godina bio trener, svom današnjem protivniku sa klupe Milana, Stefanu Pioliju. Doduše, pitanje je da li bi Kaljari izdržao period pre odlaska na odmor i sačuvao prednost do poluvremena da Boris Radunović nije nespretno reagovao u 40. minutu i ispustio loptu posle dodavanja Pulišića. Samo da je lopta ostala u rukama Srbina, Noa Okafor ne bi upisao prvenac u dresu Milana.

Nepunih pet minuta kasnije prodali su skupo Rosoneri rivalu uigranu akciju iz kornera, Tidžani Rejnders je spakovao gol Fikaju Tomoriju, a određenu dozu krivice ponovo snosi Radunović. Srpsku golman je ove sezone sa dve greške poklonio pobedu Bolonji, a danas je učinio veliku uslugu Milanu. Istina, između prvog i drugog gola, sjajno je odbranio bombu Tea Ernandeza iskosa, ali slaba korist budući da je baš nakon tog udarca iz ugla gostujući tim poveo.

Kaljari je svoju šansu za povratak u meč i te kako imao. Čisto da se sintagma "Pakleno gostovanje na Sardiniji" ne izliže i ne izbledi. Stegli su Ranijerijevi momci obruč oko protivničke trećine, izašli visoko u presing i dobrih desetak i kusur minuta mučili Milan. Ali previše su se otvorili i nalet im je ugušen. Ponovo je raspoloženi Pulišić bio autor gola, ovoga puta svog nekadašnjeg saigrača iz Čelsija Rubena Loftus Čika. Njegova savršeno precizna strela u malu mrežu sa dvadesetak metara ujedno je i najlepši detalj duela na italijanskom ostrvu.


Posle trećeg gola milanskog velikana povratak je delovao nerealno. Imali su Sardi jedan opasan udarac nekoliko minuta pre isteka 90, ali je Marko Sportijelo još jednom pokazao da je dostojna zamena za Menjana dok se Francuz oporavlja od povrede. Milan s druge strane nije imao u cilju da napuni mrežu Kaljarija do vrha, već je od 70. minuta (kada je ušao i Leao), uglavnom bio usredserđen na čuvanje lopte u posedu i mirnu završnicu.

Milan je ponovo preskočio Juventus, povratio drugu poziciju i u stopu prati Inter sa kojim se bodovno izjednačio uz utakmicu više. Kaljari sa svega dva postignuta gola nakon šest kola očekuje turoban nastavak sezone pun neizvesnosti.

Istovremeno je Empoli došao do prvog pogotka i prvog trijumfa od starta Serije A. Čuveni Aurelio Andreacoli je na pragu 70-og rođendana ponovo preuzeo kormilo Empolija i prihvatio se uloge vatrogasca. Prvi požar uspeo je da ugasi trijumfom nad Salernitanom na svom Karlo Kastelaniju. Čovek odluke bio je 20-godišnji Tomazo Baldanci u 34. minut.

Trijumf identičnim rezultatom izvojevala je i Atalanta. Boginji je bodove sa gostovanja u Veroni doneo najefikasniji vezista Serije A u 2023. godini Teun Kopmajners. Holanđaninu je gol iz 13. minuta bio osmi od 1. januara, a prethodila mu je inteligentna reakcija Emila Holma i majstorsko propuštanje lopte korz noge. Šarle De Ketelare imao je veliku priliku da nastavi renesansu koja je počela od selidbe iz Milana u Bergamo, ali je Belgijanac u 81. minutu promašio zicer glavom.

Tim iz Bergama je neubedljivo otvorio sezonu sa po dve pobede i dva poraza, ali su mu dva vezana trijumfa u nedelju dana omogućila da se trenutno ustoliči na četvrtom mestu.

SERIJA A - 6. KOLO

Utorak

Juventus - Leče 1:0 (0:0)

/Milik 57/

Sreda

Kaljari - Milan 1:3 (1:2)

/Luvumbo 29 - Okafor 40, Tomori 45, Loftus Čik 60/

Empoli - Salernitana 1:0 (1:0)

/Baldanci 34/

Verona - Atalanta 0:1 (0:1)

/Kopmajners 13/

20.45: (1,30) Inter (5,90) Sasuolo (9,00)

20.45: (2,25) Lacio (3,35) Torino (3,50)

20.45: (1,40) Napoli (4,60) Udineze (8,00)

Četvrtak

18.30: (3,90) Frozinone (3,60) Fjorentina (2,05)

18.30: (2,50) Monca (3,40) Bolonja (3,00)

20.45: (3,70) Đenova (3,30) Roma (2,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ac milanMilanKaljari

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara