Luiz Enrike (Reuters)
Luiz Enrike (Reuters)

Najskuplji transfer u istoriji brazilskog fudbala! Ili još jedna američka prevara?

Vreme čitanja: 2min | sre. 31.01.24. | 17:59

Za krilo koje je ove sezone dalo jedan gol

Navikli smo da u Brazilu transfer rekordi padaju isključivo bzog prodaja, ali sada je spremna i najveća kupovina u istoriji tamošnjeg fudbala. 

Botafogo je dogovorio najveći ulazni transfer svih vremena u brazilskom fudbalu. Za ukupno 20.000.000 evra iz Betisa stiže krilni napadač Luiz Enrike. Fiksni deo iznosi 16.000.000 evra, a lako ostvarivi bonusi 4.000.000. Do sada je najveća kupovina bio dolazak Gabrijela Barbose u Flamengo iz Intera za 17.500.000 evra.

Izabrane vesti

Luiz Enrike ima 23 godine i u Betis je došao pre godinu i po dana iz Fluminensea za 8.000.000 evra. Nije se proslavio... Na 64 meča u svim takmičenjima je dao četiri gola i upisao 10 asistencija. Ove sezone je igrao na 21 utakmici, 11 puta kao starter i dao je samo jedan gol.  

Klubovi su se odavno dogovorili, ali prethodnih dana je trajao pritisak na igrača da prihvati povratak u Brazil. Na kraju je pristao jer mu je obećano i u ugovor ubačeno da će se vratiti u Evropu.

O čemu se radi?

Botafogo je klub u vlasništvu Igl Grupe američkog biznismena Džona Tekstora. Pod tom grupacijom su Botafogo, Lion, Kristal Palas, Molenbek... Transfer Luiza Enrikea u Brazil je tako izveden jer Lion trenutno nije u mogućnosti da ga angažuje zbog finansijskog fer-pleja. Što ne znači da ne postoji način da se pravilo zaobiđu...

Letos su Tekstor i Lion već naljutili Francuze kada su izmanipulisali transfer Ernesta Nuame. Mlado krilo iz Nordsjelanda je tada prešlo u redove novog belgijskog prvoligaša Molenbeka za 25.000.000 evra. Iako je svima jasno da Molenbek nema resurse za takav transfer (najskuplji transfer mu do tada bio 3.000.000 evra), Tekstor je zaobišao pravila, potpisao Nuamu za Molenbek i odmah ga prosledio kao pozajmljenog igrača u Lion. Brojni francuski klubovi su bili ljuti zbog ovakvog poslovanja i manipulisanja, ali ništa se nije desilo...

A kada nema kazne, onda nema ni razloga da se sa manipulacijama ne nastavi i dalje. Tako će Luiz Enrike narednih šest meseci provesti u Botafogu kao najskuplji igrač tamošnjeg fudbala, a onda će na leto najverovatnije u Lion kao pozajmljen igrač. U ugovoru piše da će preći u Lion u narednih šest ili 12 meseci.


tagovi

Zimski prelazni rok 2024BotafogoLuiz Enrike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara