(@AFP)
(@AFP)

Ni gram euforije među Slovencima: Ovako ćemo i protiv Srbije; ako može da ne igra Mitrović

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.03.24. | 08:56

Andraž Šporar kaže da Slovenija nije Brazil, ali da može da dobije bilo koji tim na svetu, dok Sandi Lovrić uverava da se Orlovi moraju čuvati kolektivno

/Od izveštača Mozzart Sporta iz Ljubljane/

Pobeda koja širi pluća i vidike. Verovatno bi se devet od deset reprezentacija sveta ponašalo euforično posle trijumfa nad Portugalom, moćnom selekcijom i jednim od favorita na Prvenstvu Evrope. U slučaju pramagitčnih Slovenaca najveći skalp poslednjih godina dovoljan je tek za osmehe i dobro raspoloženje. Nikako pretnje. Iako bi imali osnova na bazi prikazanog na stadionu "Stožice" da se razbacuju rečima.

Izabrane vesti

I dalje su mirni. Jedino što im oči cakle, pošto se ne obaraju na pleća Kristijano Ronaldo i drugovi baš svaki dan. Kad se to uradi logično je pretpostaviti da su očekivanja veća nego pre druge provere u martovskom ciklus, međutim, izabranici Matjaža Keka izgledaju kao da su obavili posao u pošti, od devet do pet, zakjljučali kancelariju u kojoj će se pojaviti opet po okončanju klupskih sezona.

U međuvremenu će ostati utisak koliko su napredovali. Znaju šta (ne)znaju. I to koriste. Prešli su put od tima koji je u Ljubljani odoleo Danskoj, izgubio u Kopenhagenu, da bi kod kuće savladao Portugal (2:0).

"To je to. Ovako želimo da igramo. Uveren sam da će tako biti i u Nemačkoj. Siguran sam da nijednoj ekipi neće biti lako protiv nas, jer ne dolazimo tamo samo da bismo igrali tri utakmice i vratili se kućama, nego da bismo se takmičili. Uz samopouzdanje prikazano protiv Portugala i borbu sa 'Stožica' nadamo se povoljnim rezultatima za našu državu“, predočio je Andraž Šporar tokom razgovora za Mozzart Sport.

Iako nije sedeo na klupi, selektor Kek je uspostavio plan koji podrazumeva najpre odbranu od napadački sjajnog protivnika, a onda brzi razvoj napada i pokušaj da se lopta sa sredine terena pošalje u prazan prostor bilo ka Šporaru, bilo ka Benjaminu Šešku.

"Baš to je ideja. Mi smo Slovenija, a ne Brazil. Zato moramo da budemo čvrsti, da se držimo zajedno. Kako poslednja linija, tako i mi u napadu. Ne sme biti između nas mnogo prostora, a kad se otvori na suprotnoj strani normalno da imamo dovoljno kvaliteta da dobijemo svaki tim na svetu“.

Šporar je miljenik publike, ne zviždi mu ni kad promaši šansu, uživa veliko poštovanje medija, jer se oko njega sjatilo na desetine reportera i sve to špica Panatinaikosa čini uzdanicom reprezentacije. Samo što u Atini imamo "insajdere", jer su Filip Đuričić i Filip Mladenović njegovi saigrači u Panatinaikosu. Zato ga suočavamo sa pitanjem: kog imenjaka ne bi voleo na terenu u direktnom duelu kad se naše reprezentacije budu srele u Minhenu.

"Hm... Ne bih voleo Mitrovića, ha-ha-ha. Znam da će on sigurno igrati... Jedino je sigurno: biće zanimljivo, pošto imam u klubu dvojicu saigrača iz Srbije, a na leto će nam doći i treći“, podseća Šporar da je Nemanja Maksimović već potpisao za Zelene.

Ako Andraž Šporar zna Đuričića i Mladenovića – i oni njega – onda će biti interesantno pratiti obračun na sredini terena (pod uslovom da do njega dođe) između Sandija Lovrića i Lazara Samardžića. Vezista Udinezea ostavio je izvanredan utisak u utorak veče protiv Portugalaca i možemo samo da se nadamo da neće biti tako "dosadan" kad 20. juna budu i Orlovi naspram njega.

"Daleko je Srbija, ali smo pokazali da je sve moguće. Ima vremena do našeg meča na Alijanc areni. Stil će biti isti kao protiv Portugala, budite sigurno, jer svi moramo biti savršeni kako bismo takvu ekipu dobili. Isto važi za Srbiju, koja je top tim, sa sjajnim igračima i moraćemo i protiv nje da budemo perfektni, na gornjoj granici mogućnosti. Isto važi i za mečeve sa Danskom i Engleskom“, iz reči Lovrića vidi se koliko Slovenci stoje na zemlji, ne dozvoljavaju da polete posle pobede nad Portugalom.

Ruku na srce, ona je ostvarena dok na suprotnoj strani nisu bili Bernardo Silva, Bruno Fernandeš, nedostajao je i Rafael Leao, ali Ruben Neveš, Vitinja i Otavio se nisu fudbala naigrali protiv Adama Gnezda Čerine, Timija Elšnika, Petra Stojanovića i Sandija Lovrića.

"Portugalcima ili bilo kojim igračima visoke klase ne smeš da ostaviš prostor. Ako se to desi – gotovo je. Moraš da budeš agresivan, malo i 'prljav', malo ih udariš, da te osete. U suprotnom te 'pojedu'. Potrebno je da slično napravimo i protiv Srbije, koja ima kvalitetne igrače, ne smeš ni njima da ostaviš prostor. Zato je neophodno da sve vreme budemo kompaktni“.

Videlo se i protiv Portugala da ceo tim brani zone, sužava koridore, precizno se pomera po jasno ustaljenim šemama kretanja. Zato za Slovence nije pitanje ko će poimence biti naspram njih, pošto su već pokazali da mogu da izađu na kraj sa Kristijanom Ronaldom.

"Najteži su, za čuvanje, Tadić, Mitrović, Sergej... Svi u top klubovima, napravili su izuzetne karijere, mada mislim da bismo pogrešili ako bismo se posvetili samo jednom ili dvojici fudbalera, pošto je Srbija kao kolektiv jaka. Ekipe kao što su Portugal čekaju nas na EP, bio je dobar test, a to bi trebalo samo da nam predstavlja podstrek da u junu zapnemo još više i spremimo se dobro za turnir“, dodao je za naš portal Sandi Lovrić.



tagovi

Slovenija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara