Nikolas Agrafiotis (©YouTube/Rijnmond)
Nikolas Agrafiotis (©YouTube/Rijnmond)

Nikolas Agrafiotis, bivši fudbalski reprezentativac Srbije, nadomak Eredivizije

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.05.22. | 10:25

Mladi centarfor je na jedan dvomeč od toga da se sa Ekselsiorom probije do plasmana u holandski elitni rang i tako ostvari najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri. Prvi susret sa ADO Den Hagom u finalu baraža igra se u ponedeljak od 20 časova u Roterdamu

Verovali su u Fudbalskom savezu Srbije pre nekoliko godina da će Nikolas Agrafiotis brže i više da napreduje, odnosno da će ranije da stigne do vrha. Nekadašnjem školarcu Vitesea međutim je trebalo malo više vremena, ali ove nedelje bi napokon, sa 22 godine, mogao da se domogne plasmana u Erediviziju sa Ekselsiorom. Tim iz Roterdama je dogurao do finala baraža za popunu holandskog elitnog ranga, a prvi meč sa ADO Den Hagom na programu je u ponedeljak od 20 časova.

Ako pamtite Agrafiotisa iz vremena kada je nosio dres juniorske reprezentacije Srbije, to je verovatno samo zbog imena. Otac mu je Grk, majka Srpkinja, a rođen je u Hertogenbošu, pa je FSS brže-bolje reagovao i privoleo ga u svoje jato. Dobio je 2016. godine šansu da predstavlja Orliće na prijateljskom turniru „Viktor Banjikov“ u Ukrajini, protiv Letonije je čak i postigao gol. Agrafiotisovi saigrači u reprezentaciji su mu, između ostalih, bili Ivan Ilić, Filip Stuparović, Dimitrije Kamenović, Armin Đerlek, Zlatan Šehović, Radivoj Bosić...

Izabrane vesti

Međutim, nije ispratio svoju generaciju na prelasku u kadete, verovatno najviše zbog toga što je sve do leta 2020. ostao da igra za mlađe kategorije Vitesea, daleko od očiju javnosti i selektora.

Tek je pre dve godine Agrafiotis prelomio i promenio sredinu, zaigrao je za drugoligaša Dordreht, a potom je ove zime prešao u znatno jači Ekselsior. U Dordrehtu je tokom jeseni igrao vrlo dobro i postigao je sedam golova, od čega jedan baš Ekselsioru, ali po selidbi u Roterdam još nije dobio neku pravu šansu. Uglavnom je ulazio sa klupe, samo je protiv Venla krajem aprila bio starter.

20.00: (2,10) Ekselsior (3,45) ADO Den Hag (3,50)

Snašao se ipak Agrafiotis i u ulozi džokera onda kada je to bilo najvažnije, u plej-ofu. Prvo je u četvrtfinalu bio strelac u produžecima protiv Rode, te je tako doneo Ekselsioru prolaz dalje, da bi mu zatim devet minuta na terenu u revanš meču polufinala sa Heraklesom bilo dovoljno da se upiše u strelce. Pogodio je 191 centimetar visoki napadač u 83. minutu za konačnih 3:1 i tako i ozvaničio Heraklesovu selidbu iz Eredivizije u drugi rang.

Nažalost, na toj utakmici je zaradio i lakšu povredu, zbog koje je moguće da propusti večerašnji susret sa Den Hagom. Ni holandski mediji nisu baš sigurni da li će se Agrafiotis naći na klupi ili će biti pošteđen, kako bi bio spreman za revanš 29. maja.

Den Hag je, baš kao i Ekselsior, igrao ove sezone u Erstediviziji, a bio je čak i bolje rangiran. Zauzeo je četvrto mesto, pošto je imao bod više od ekipe iz Roterdama, pa nije mogao da se sastane sa Heraklesom pre finala. Eliminisao je na putu do meča sa Ekselsiorom NAC Bredu i Ajndhoven.

Nijednom na prethodna dva ovosezonska susreta Ekselsiora i Den Haga nije pobedio onaj tim koji je bio domaćin. Prvo su u oktobru prošle godine crveno-crni slavili kao gosti sa 2:0, da bi se potom u januaru Den Hag osvetio u Roterdamu sa 3:2.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

HOLANDIJA 1, BARAŽ ZA POPUNU – FINALE (PRVI MEČ)

Ponedeljak

20.00: (2,10) Ekselsior (3,45) ADO Den Hag (3,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

EredivizijaDen HagAdo Den HagEkscelziorNikolas Agrafiotis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara