Nova dimenzija Gaćinovićevog Napretka: Pobeđuje i kada igra slabo

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.03.24. | 14:45

Pamtiće se gol Bastajića u velikom derbiju protiv Radničkog, pred dobro popunjenim tribinama u Kruševcu

Bilo je sasvim očekivano da će Napredak, četiri dana posle velike pobede u Humskoj (0:1), emocionalni i fizički ispražnjen, u prilici gde roster ne dozvoljava mnogo rotacija, samo na teži način moći da dođe do novog trijumfa protiv niškog Radničkog. Bilo je očekivano i da će gosti, nakon tri vezana poraza i promene trenera, doći na megdan pod Bagdalu sa mnogo više motiva nego što su počinjali neke prethodne utakmice. No, koliko je bilo predvidljivo da će, i pored primetne krize igre u dobrom delu meča na derbiju, Napredak naći rešenje da postigne ono što je trebalo - gol, te sačuva mrežu (1:0). Ostvariti to, sa, ponovimo, nimalo širokim sastavom, jeste pre svega trenerski podvig.

Uvukao je Radnički vrlo brzo Napredak u svoj ritam, koji je uz iseckanu igru i manji procenat lopte u posedu Čarapana trebalo da smanji rizik pred golom Stevanovića. Sačekale su Nišlije i veliku šansu, kada je Vukić izašao sam pred Savića, pa je golman Napretka ponovo morao da dokazuje kvalitet i da pokaže da pravi tim mora neretko da ima podršku i u dobrim bravurama čuvara mreže. Nosio se Majdevac sa odbranom gostiju, no stajao daleko od gola, često vraćavši se duboko u vezni red da pomogne u kreaciji, a Kruševljani ni kroz centralu ni na boku nisu uspeli da naprave višak.

Izabrane vesti

Daleko inspirativniji bio je Napredak u nastavku, velikim delom verovatno i zato što je rano otključao bravu Nišlija. Kao da je Vladimir Gaćinović ponovo prosuo čarobne reči u svlačionici. Majdevac je sa krila uspeo da pronađe Bastajića na drugoj stativi, a njegovo umaknuće odbrani gostiju ispostaviće se kao ključni detalj derbija. Ponovo je Napredak imao krizne trenutke, posebno kada se Bamidele prošetao kroz celu odbranu Čarapana, prevario i Savića, ali je stativa bila saveznik domaćina. Sreća se mora i zaslužiti, a ako je u tom trenutku ona čista bila na strani Napretka, pandan sreće koji ovog proleća prati Kruševljane najpre je umešnost njihovog stratega.

"Radnički je bio puno svežiji i brži u prvom poluvremenu, nismo mogli da pratimo taj ritam. Nisu nas iznenadili sa formacijom 3 - 4 - 2 - 1, nešto slično smo i očekivali. Imali su više šansi u prvom delu, posed, a to je ekipa koja ima brzinu, snagu, pas i raznovrsna je, te zaslužuju da budu tu gde jeste. Na poluvremenu smo drugačije posložili odbranu, pa smo izgledali mnogo bolje, jer smo imali manje dužinskog trčanja u fazi odbrane. Imali smo sreću da odmah na početku drugog dela damo gol i to je već drugačija postavka za nas, nismo morali da srljamo", rekao je Gaćinović na kraju sinoćnog susreta.

Korak po korak Napredak je od prezimljavanja u zoni baraža došao na korak od ulaska u plej - of. Zapravo, iako tabela to ne pokazuje, ukoliko bi Čarapani ostali na istom broju bodova kao osmoplasirani Novi Pazar, bili bi ispred plavo - belih zbog boljeg međusobnog skora, te se danas prvenstvo završava bili bi među osam najboljih. Čarapane, osim pobede, može da raduje da su, i u meču na kojem su u dobrom delu trpili pritisak, uspeli da upišu novu "trojku", što je, osim sjajne motivacije tima u prethodnim mečevima, pokazalo i zrelost tima.

"Ova utakmica protiv Radničkog mi je taktički zrelija nego protiv Partizana. Nemam reči da opišem koliko sam ponosan na moje momke, da smo i u momentima kad smo bili inferiorni, gde je objektivno dominacija Radničkog bila veća, znali da izađemo na kraj s tim. To se uglavnom odnosi na prvo poluvreme, u nastavku smo već došli do ritma. Verujemo i dalje i ne zaustavljamo se na ovome. Pobediti Partizan je senzacija, ali pobediti i ovako dobar Radnički kad si istrošen je takođe senzacija", rekao je Vladimir Gaćinović na kraju meča protiv Nišlija.

I povratak publike pod Bagdalu teče uzlaznim tokom. Iako je kišovito nedeljno vreme u Kruševcu ukralo možda i koju hiljadu više na tribinama, osetno veća poseta nego i na meču protiv Novog Pazara jeste još jedan od dokaza Napretkovog napretka. Onoj o kome je Gaćinović pričao i pri dolasku u Lazarev grad.



tagovi

Vladimir Gaćinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara