Slavlje fudbalera Velesa (Reuters)
Slavlje fudbalera Velesa (Reuters)

Ovako se igra pošten fudbal bez nameštanja! Ludnica u Argentini pred plej-of (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 16.04.24. | 04:14

Svi igrali za sebe, Taljeres i Independijente se međusobno upucali

Poslednje kolo grupne faze u A grupi Liga kupa Argentine je donelo dramatičnu, ludu borbu najboljih šest timova za četiri mesta koja vode u četvrtfinale. Drama je vladala do poslednjeg sekunda uz mnoštvo preokreta i na kraju je završena eliminacijom Taljeresa i Independijentea u međusobnom okršaju.

Mnoštvo scenarija je bilo u opticaju pred odlučujućih 90 minuta, a plasmanu među četiri najbolja i nokaut fazi su se nadali Argentinos Juniorsi, River Plejt, Barakas, Veles, Taljeres i Independijente. Neki su zavisili sami od sebe, neki i od drugih, a neki su imali luksuz da povuku ručnu, nameste odgovarajući rezultat i zajedno prođu dalje.

Izabrane vesti

Na kraju, svi su odigrali pošteno kako se to radi u pravim fudbalskim zemljama, a ceh su platili Taljeres i Independijente. Oni su u međsuobnom okršaju sapleli jedni druge, odigrali 2:2 i zajedno su ispali. Da je neko od njih dvoje upisao pobedu, prošao bi dalje i eliminisao Veles.  

Independijente je imao sve u svojim rukama i na kraju ostao bez ičega… Crveni đavoli su autoritativno otvorili meč protiv Taljeresa, bili bolji i nakon pola sata poveli Sporleovim golom glavom na centaršut Gonzalesa. U nadoknadi prvog poluvremena je gostujući fudbaler Ramirez igrao rukom i skrivio penal koji je Kanelo pretvorio u 2:0. Pride su gosti ostali i sa igračem manje jer je isključen Navaro pa je Independijente sa dva gola i igračem više otišao u sjajnom raspoloženju na pauzu.

A onda fudbalsko samoubistvo u drugom poluvremenu! Tek što je krenulo, Federiko Giroti je udahnuo nadu Taljeresu spektakularnim udarcem sa 30 metara koji ulazi u najuži izbor za gol sezone. Domaći još nisu apsorbovali šok a usledio je još veći. Gaston Benavides je ostao sam na petercu Crvenih đavola posle prekida i glavom zakucao loptu u mrežu za šokantnih 2:2. Independijente je sve uprskao za šest minuta…

Usledila je ofanziva Independijentea u pokušaju da nadokandi prokockano, ali se Taljeres hrabro branio. U 95. minutu meča su domaći imali zicer za plasman u plej-of, kontranapad “4 na 1” ali je Mankelo promašio zicer sa pet metara. Tačnije, Gvido Erera je spektakularnom odbranom sačuvao Taljeres poraza i oba tima su eliminisana.

Promašaj Mankela su više slavili navijači Velesa nego Taljeresa kojem bod ništa nije značio. Velesu je zapravo samo takav ishod na Stadionu Oslobodilaca uz njegovu njegovu gostujuću pobedu protiv Rivadavije garantovao plasman u plej-of. I sve se poklopilo… Napao je Veles od prvog minuta u Mendosi, stiskao, promašivao, pogađao okvir gola i napokon poveo u 40. minutu golom Pizinija iz odbitka nakon Akinovog šuta.

U tom trenutku je Veles bio u plej-ofu i bez obzira na dešavanja u Aveljanedi jer je River tada gubio od Institiuta i ispadao po trenutnim rezultatima. Veles je nastavio da napada a golman Monljor je činio čuda na golu domaćih.

U međuvremenu stižu šokantne vesti da je Taljeres sa igračem manje nadoknadio dva gola deficita u Aveljanedi pa Veles više ne zavisi samo od Rivera koji juri zaostatak u Kordobi. Na ruku mu tada idu oba rezultata…

Iako Institutu protiv Rivera bodovi nisu ništa značili, rano je poveo golom Pueble iz penala i skoro sat vremena držao taj rezultat i trenirao živce Riverovim navijačima. A onda se razgoropadio Riverov napadač Fakundo Kolidio koji je u poslednja dva i po meseca dao samo dva gola. Sada je za 15 minuta sredinom drugog poluvremena postigao het-trik i potpisao pobedu (3:1) za plasman Milionera u plej-ofu. Bilo je samo pitanje sa koje pozicije…        


Velesu je u Mendozi ostalo samo da čuva vođstvo i osluškuje vesti iz Aveljanede. Minuti su prolazili kao večnost jer je malo ko verovao da Taljeres može da izdrži sa igračem manje. Ali izdržao je. Veles je nekoliko minuta ranije završio svoj meč, slavio 1:0 i potom strepeo prateći dešavanje sa Stadiona Oslobodilaca. Kada je i tamo završeno, počelo je veliko slavlje fudbalera popularnog Fortina.

Četvrta utakmica na kojoj se lomilo je bio okršaj Argentinos Juniorsa i Barakasa na “Maradoni”. Dva najveća iznenađenja takmičenja su znala da im remi oboma donosi plasman među četiri i učešće u plej-ofu. Juniorsi i Barakas su poslednje kolo dočekali kao kao dva najbolje palsirana tima. I igrali su pošteno iako je na kraju završeno “miroljubivih” 3:3. “Očekivani” remi ne oslikava pravu sliku sa terena gde je sve prštalo oz uzbuđenja.

Gosti su posle samo 47 sekundi igre, šokirali stadion “Diejgo Armando Maradona” pošto je Maksi Salasar poslao neodbranjivu strelu u suprotan ugao gola domaćih.

Ali reakcija Argentinos Juniorsa je bila fenomenalna! Do kraja poluvremena su Leskano, Erera i Maksi Romero uništili odbranu Barakasa. Sva trojica su upisali po gol i asistenciju od 18. do 40. minuta i preokrenuli rezultat. 

Juniorsi su bili lideri grupe na poluvremenu, a Barakas je bio blizu eliminacije jer su Veles i Independijente vodili. Bod mu je garantovao prolaz, ali čak i poraz po tadašnjim rezultatima jer je imao za dva pogotka bolju gol-razliku od Veleza. Ipak, jurio je sigurnost i bod pa je na poluvremenu Demartini u špicu zamenio Domingeza. I pogodio u 68. minutu za nadu i još bolju gol-razliku.

Dvadesetak minuta pre kraja je Barakas imao za tri pogotka bolju gol-razliku do Velesa pa se nije preznojavao da li će Taljeres da izdrži protiv Independijentea… Kako je meč odmicao, rezultati se nisu menjali i Barakas je uoči 90. minuta bio siguran u prolaz. Veles je čak ranije završio svoj meč a onda je Niko Tolosa u drugom minutu nadoknade pogodio za remi na “Maradoni” i pečat na palsman u plej-of iako bi Barakas prošao i sa porazom. Ali igralo se pošteno do kraja… 

Na kraju je sreća maksimalno pogledala River Plejt takvim raspletom rezultata. Barakasov “nepotreban gol” u 92. minutu je svrgnuo Juniorse sa prvog mesta i tamo lansirao Milionere. Do poslednjeg sekunda na četiri meča je vladala totalna neizvesnost oko eliminacija i pozicija pred plej-of.

Fudbaski šou u Argentini se nastavlja sutra poslednjim kolom u grupi B gde se za tri pozicije u plej-ofu bore Estusijantes, Lanus, Defensa i Hustisija, Boka Juniors, Rasing, Njuelsi... Miriše na još jedno spektakularno fudbalsko veče.

LIGA KUP ARGENTINE – 14. (POSLEDNJE) KOLO

Subota

Tigre – Union Santa Fe 0:1 (0:0)

/Moskera 66/

Nedelja

Urakan – Atletiko Tukuman 4:0 (3:0)

/Karizo 4, 69, Puseto 21, 43pen/

Sarmijento – Platense 0:1 (0:1)

/Saborido 41/

Himnasija La Plata – Banfild 1:2 (1:0)

/Sančez 6 – Rodrigez 74, Himenez 76/

Ponedeljak

Sentral Kordoba – San Lorenco 0:0

Utorak

Argentinos Juniors - Barakas Sentral 3:3 (3:1)

/Leskano 18, Erera 21, Romero 40 - Salasar 1, demartini 68, Tolosa 90+2/

Independijente Rivadavija - Velez 0:1 (0:1)

/Pizini 41/

Independijente - Taljeres Kordoba 2:2 (2:0)

/Sporle 34, Kanelo 45+7 penal - Giroti 50, Benavides 52/

Instituto - River Plejt 1:3 (1:0)

/Puebla 26 penal - Kolidio 57, 62, 73/

Sreda

00.30: (3,80) Belgrano (3,30) Rasing Klub (1,95)

00.30: (1,60) Boka Juniors (3,45) Godoj Kruz (6,00)

00.30: (2,40) Difensa i Hustisija (3,00) Njuels Old Bojs (3,00)

00.30: (2,45) Lanus (3,00) Estudijantes (2,95)

Četvrtak

00.30: (1,80) Rosario Sentral (3,30) Deportivo Rijestra (4,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

River PlejtLiga kup ArgentineIndependijenteBarakas SentralVelez SarsfildTaljeres KordobaInstitutoArgentinos Juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara