Slavlje fudbalera Lestera (Reuters)
Slavlje fudbalera Lestera (Reuters)

Piše se nova Lesterova bajka: Preokret u Ajndhovenu za istorijsko evropsko polufinale (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.04.22. | 20:38

Lester eliminisao PSV golovima Medisona i Pereire u završnih petnaestak minuta

U sezoni u kojoj Lester maltene od prve trećine Premijer lige nije konkurentan za pozicije koje garantuju evropski fudbal, ipak bi mogla da bude ispisana nova, blistava stranica klupske istorije... Nova bajka... Možda ne u rangu one šampionske titule engleske elite iz 2016. godine, ali ako dobije zaključak koji Lisice priželjkuju, svakako će biti arhivirana kao drugi najveći klupski uspeh.

Posle remija mirnih mreža na King Pauer stadionu, Lester se u revanšu četvrtfinala Lige konferencije mučio protiv PSV-a, do završnih petnaestak minuta bio u nezavidnoj poziciji zaostajući 1:0, ali su mu Džejms Medison i Rikardo Pereira doneli istorijsko polufinale u Evrokupovima - 1:2.

Izabrane vesti

Malo je premijerligaš prikazao za prvih 45 minuta, ali su u drugom delu, posebno u odlučujućih dvadesetak minuta, njegovi igrači iskrajali akcije posle kojih je svaki neutralni ljubitelj fudbala mogao jedino da aplaudira i skine kapu. Za igračku renesansu gostujuće ekipe direktno je zaslužan trener Brendan Rodžers koji je sa izmenama pogađao pravo u centar. Od 46. minuta na terenu su se obreli Patson Daka i Ademola Lukman, umesto indisponiranih Harvija Barnsa i Marka Olbrajtona, dok 20 minuta kasnije Ajoze Perez dobio, a ispostavilo se iskoristo šansu da svojom energijom poremeti protivnika.

Prvo poluvreme Lestera bez udarca u okvir gola može da se sumira u dve šanse. Onu iz 14. minuta kada je lopta nakon blokiranog udarca Medisona putovala ka mreži, ali ju je presreo i akrobatski raščistio štoper Teze. Dva minuta kasnije Barns bio sebičan i propustio da Medisonu otvori situaciju jedan na jedan sa golmanom Ivonom Mvogom, kojeg je pohrlio sam da savlada poslavši loptu pola metra pored stative.

PSV se odbranio, pa desetak minuta kasnije kaznio nonšalantnu loptu unazad Jurija Tilemansa. Belgijanac kojeg će predstojećeg leta pojuriti mnogi evropski velikani poklonio je Mariju Geceu šansu da majstorski proigra Erana Zahavija, a iskusni napadač je iz teške pozicije i malo sreće u vidu kontakta sa loptom Džonija Evansa, uspeo da provuče loptu u dalji ugao.

Mogao je Zahavi do još jednog gola malo pre isteka sat vremena igre, a njegov promašaj glavom iz 59, tri minuta kasnije nije uspeo da kazni Patson Daka. Golgeter iz Zambije se ustremio ka protivničkom golu. Ramaljo ga je sustizao, a Daka odlučio da šutira sa ivice šesnaesterca, iako je delovalo da je bilo prostora za još par koraka, i verovatno se pokajao.

Propustio je Ibrahima Sangare u 74. ozbiljnu priliku da dovede Filipsovce do verovatno nedostižnih 2:0, a samo tri minuta kasnije Perez se majstorskim potezom postarao da isporuči kaznu domaćinu. Sjajnim driblingom uz gol-aut liniju je bacio čuvara na zemlju pre nego što je omogućio Medisonu da pogodi za izjednačenje.

Ogromne probleme odbrani PSV-a po levoj strani pravio je Ademola Lukman, a rastrčani reprezentativac Nigerije, nakon što je sa Medisonom i Duzberi-Holom izvozao defanzivce PSV-a poslužio je Daku. Nakon njegovog udarca u 88. minutu i odbrane Mvoga, na odbitak je natrčao Rikardo Pereira i odveo Lester u polufinale.

Pre šest godina titula prvaka Engleske, na kraju takmičarske 2020/21 trofej FA kupa, a sada još dva koraka do prvog evropskog trofeja. Lisice u polufinalu čeka dvomeč sa boljim iz duela Roma - Bode/Glimt.

LIGA KONFERENCIJE – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

PSV - Lester 1:2 (1:0) /prvi meč 0:0/

/Zahavi 27 - Medison 77, Pereira 88/

21.00: (1,42) Roma (5,30) Bode/Glimt (8,00) - prvi meč 1:2

21.00: (3,30) PAOK (3,25) Olimpik Marselj (2,40) - prvi meč 1:2

21.00: (3,00) Slavija Prag (3,50) Fajenord (2,45) - prvi meč 3:3

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Lester SitiPSV Ajndhoven

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara