Navijači Galatasaraja na Old Trafordu (Reuters)
Navijači Galatasaraja na Old Trafordu (Reuters)

Poraz pogodio Engleze: Fudbaleri Galate terorisani na aerodromu, Junajted ponovo čeka pakao Istanbula

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.10.23. | 20:42

Turski velikan se zbog nepotrebno prolongiranog leta, bahatosti engleskih zvaničnika i nemoralnog tretmana koji se kosti sa univerzalnim vrednostima ljudskih prava oglasio saopštenjem

Ima tačno 30 godina otkako je odigrana čuvena revanš utakmica Lige šampiona između Galatasaja i Mančester Junajteda, a o "gostoprimstvu" na koje su Crveni Đavoli 1993. godine naišli u Istanbulu i dan danas se priča. Ukratko, navijači Galatasaraja su se postarali da fudbalere (ali i engleske novinare i kompletnu delegaciju kluba) sačeka atmosfera linča. Kad već dolaze Crveni Đavoli, neka dođu u pakao.

Pa je tako Ser Aleksa Fergusona, Erika Kantonu, Kaspera Šmajhela i ostale velikane već na aerodromu dočekalo 1.000 razularenih duša, da bi na stadionu Ali Sami Jen kolorit bio kao iz Luciferove kuće.Buka zaglušujuća, kolorit grimizan, zastrašujući...

Izabrane vesti

Jer cilj opravdava sredstvo, a uz pomoć svojih najvatrenijih pristalica Galata je odigrala nerešeno bez golova u Istanbulu i zahvaljujući prvobitnom remiju 3:3 na Old Trafordu otišla korak dalje u evropskoj eliti.

Sudbina je htela da baš tri decenije kasnije Galatasaraj dođe na Teatar snova i da ga pokori sa 3:2 zahvaljujući sjajnom Vilfredu Zahi i lobu Maura Ikardija. A turski gigant nije dobio paklenu navijačku dobrodošlicu, već su mu "institucionalnim kanalima" priređene raznorazne neprijatnosti... I to nakon što je odneo pobedu na jednom od najkultnijih evropskih stadiona.

Jer ko gubi, ima pravo da se ljudi, ali engleske vlasti su prešle granicu dobrog ukusa i džentlmenskog ponašanja. Navijačke smicalice i zastrašivanje su jedno, ali nepotrebno terorisanje na aerodromu koje Englezima verovatno ne bi ni palo na pamet da je Junajted sinoć slavio, ipak su odraz nemoći i nekulture. A zbog su čelnici Galatasaraja besneli i oglasili se zvaničnim saopštenjem koje prenosimo u celosti.

"Obaveza da se oglasimo ovim rečima nastala je zbog ponašanja britanskih zvaničnih vlasti prilikom povratka aviona u kojem je bio tim Galatasaraja posle sinoćnjeg meča u kojem smo pobedili Mančester Junajted. Nepoštovanje prema igračima, tehničkom osoblju i zaposlenima našeg tima, počelo je teškoćama koje je britanski generalni konzulat u Istanbulu prouzrokovao prilikom izdavanja viza, nastavljeno je i tokom ulaska našeg tima u Englesku, a sinoć je preraslo u nemoralni tretman koji se kosi sa univerzalnim vrednostima ljudskih prava. Polazak našeg timskog aviona, koji se dogodio kasno sinoć, nepotrebno je prolongiran uz besmisleno detaljne provere prtljaga i pokušao da se pretvori u mučenje. U ovom procesu, ponašanje zvaničnika, njihovo nepoštovanje i bahatost pokazatelji su odnosa prema našoj zemlji. Ono što treba da znaju jeste da niko ne može na ovaj način da tretira igrače, tehničko osoblje i menadžere Sportskog kluba Galatasaraj, ponosa Turske. Želimo da podelimo sa javnošću da ćemo se do kraja boriti protiv onih koji se nedolično ponašaju. Bez obzira na sve ovo, želimo da se zahvalimo predstavnicima Mančester junajteda što su ljubazno ugostili naš klub pre i posle meča", stoji u saopštenju turskog velikana.

Junajted će ponovo u Istanbul 29. novembra. A dešavanja sa aerodroma mogla su samo da razgale istanbulskog lava i otvore novu pandorinu kutiju. Vrlo je realno da Junajted krajem novembra očekuje nova utakmica u paklu.


tagovi

GalatasarajsaopštenjeMančester Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara