Posledice bodovnog štrihovanja: Kako izgleda nova tabela Premijer lige...

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.11.23. | 17:55

Everton samo gol-razlika razdvaja od 'fenjera'

Sve što je na terenu zaradio u poslednjih dvadesetak dana, Everton je tokom današnjeg dana izgubio za zelenim stolom. Pošto je procenjeno da su Karamele prekršile pravila o profitabilnosti i održivosti, specijalna i nezavisna komisija Premijer lige donela je odluku o oduzimanju 10 bodova slavnom klubu.

Podsećanja radi, premijerligaši svake godine podležu finansijskoj kontroli, a obračun profitabilnosti i održivosti (PPO) predstavlja zbir njihove prilagođene zarade pre oporezivanja za relevantni period procene. Pravila nalažu da je maksimalan gubitak po klubu 105.000.000 funti, odnosno 128.400.000 evra na period od tri godine. U slučaju Evertona, reč je o gubitku od 370.000.000 evra od 2018. do 2021. godine.

Izabrane vesti

S deset oduzetih bodova klub sa Gudisona skliznuo je u zonu ispadanja i samo zahvaljujući boljoj gol-razlici nije preuzeo 'fenjer' od Barnlija. Šefild, Luton i Bornmut nisu daleko odmakli, međutim nema sumnje da će ova odluka predstavljati veliki udarac za klub i da je sada pred četom Šona Dajša teška borba za opstanak.

Zanimljivo da je upravo Everton jedini tim u istoriji Premijer lige koji je uspeo da izbegne ispadanje nakon što je posle 12 rundi sakupio četiri ili manje bodova. Bilo je to davne 1995. godine...

Optin superkompjuter proračunao je da su šanse devetostrukog šampiona Engleske za ispadanje porasle na 34,1 odsto.

Everton je jedan od najuspešnijih klubova na Ostrvu, na večnoj tabeli (svi bodovi osvojeni od osnivanja profesionalne lige 1888. godine) drži treće mesto, ispred su samo Liverpul i Arsenal, a u čitavoj svojoj istoriji samo četiri sezone proveo je u drugoj ligi. Poslednji put to se dogodilo još u sezoni 1953/54.

Proletos Karamele su se spasle ispadanja u poslednjih 90 minuta Premijer lige. Sada je pred njima novi veliki izazov.



tagovi

Premijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara