Gudison (Reuters)
Gudison (Reuters)

Težak udarac za Everton! Taman počeli da pobeđuju, a Premijer liga im oduzela 10 bodova

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.11.23. | 14:19

Na naplatu dolaze prelazni rokovi od Ronalda Kumana pa nadalje, klub sa Gudisona kršio pravila o profitabilnosti i održivosti

U jeku reprezentativne pauze, dok su vesti iz klupskog fudbala poprilično retke i ne tako zanimljive, kao grom iz vedra neba odjeknula je jedna sa premijerligaške scene - Evertonu je oduzeto 10 bodova zbog kršenja pravila o profitabilnosti i održivosti. Taman što su počele Karamele da igraju fudbal, taman što su u poslednjih pet rundi tri puta slavile i sa još jednim remijem sakupile 10 od trenutnih 14 bodova, nezavisna komisija Premijer lige donela je odluku koja će klubu sa Gudisona poništiti sve ono što je mukom, na fudbalskom igralištu zaradio u poslednjih 40 dana!

Eveton je u martu morao pred Nezavisnu komisiju zbog navodnih finansijskih prekršaja, i tada su predstavnici kluba da su uvereni da su sve uradili u potpunosti u skladu sa propisima. Zatim je usledilo još jedno saslušanje prošlog meseca. Postojale su opcije da Everton bude novčano kažnjen ili da dobije embargo na transfere, ali je Premijer liga potvrdila kaznu oduzimanja bodova. Zbog nje će ekipa Šona Dajša pasti sa 14. na 19. mesto na tabeli i imaće svega četiri boda koliko je do sada osvojio i Barnli. Samo zbog bolje gol-razlike Karamele neće imati status fenjeraša.

Izabrane vesti

„Nezavisna komisija je nametnula momentalno oduzimanje 10 bodova Evertonu zbog kršenja pravila o profitabilnosti i održivosti (PPO) Premijer lige.Tokom postupka, klub je priznao da je prekršio PPO za period zaključno sa sezonom 2021/22, ali je stepen kršenja ostao sporan. Nakon petodnevnog saslušanja prošlog meseca, komisija je utvrdila da je obračun PPO-a Evertona za relevantni period rezultirao gubitkom od 124,5 miliona funti, kako je tvrdila Premijer liga, što je premašilo prag od 105 miliona funti koji je dozvoljen prema PPO. Komisija je zaključila da treba izreći sportsku sankciju u vidu oduzimanja 10 bodova. Ta sankcija stupa na snagu odmah”, stoji u zvaničnom saopštenju Premijer lige.

Evertonu sada dolaze na naplatu izdašni prelazni rokovi u drugoj polovini prošle decenije. Počev od 200.000.000 evra i kusur potrošenih za vreme Ronalda Kumana, a zatim i nastavka prakse dovođena (pre)skupih pojačanja u narednim godinama. Samo u periodu od leta 2017. do leta 2020. godine, Everton je kupovao igrače za oko 500.000.000 evra, od prodaje zaradio nešto manje od 250.000.000 i tako je postao je ranjiv po pitanju finansijskog fer-pleja. Klub sa Gudisona se shvativši da mu gori pod nogama bacio na mere štednje, ali nije bio u stanju da za kratko vreme dovede knjige u red.

Malo je reći da je novonastala situacija uznemirila sve u Evertonu zbog čega se klub takođe oglasio saopštenjem.

"Fudbalski klub Everton šokiran je i razočaran odlukom Komisije Premijer lige. Klub smatra da je Komisija izrekla potpuno nesrazmernu i nepravednu sportsku sankciju. Klub je već saopštio Premijer ligi svoju nameru da se žali na odluku. Žalbeni proces će sada početi i slučaj kluba će biti saslušan od strane Odbora za žalbe. Everton tvrdi da je bio otvoren i transparentan u informacijama koje je davao Premijer ligi i da je uvek poštovao integritet procesa. Klub ne priznaje zaključak da nije postupio u najvećoj dobroj nameri i ne razume da je to bila tvrdnja Premijer lige tokom postupka. I oštrina i ozbiljnost sankcija koje je izrekla Komisija nisu ni pravičan, ni razuman odraz podnetih dokaza. Klub će takođe sa velikim interesovanjem pratiti odluke donete u svim drugim slučajevima koji se tiču Pravila o profitu i održivosti Premijer lige. Everton ne može dalje da komentariše ovu stvar dok se žalbeni proces ne završi", stoji u saopštenju kluba.

Svake godine se procenjuje da li premijerligaši poštuju pravila profitabilnosti i održivosti. A klupski obračun PPO predstavlja zbir njihove prilagođene zarade pre oporezivanja za relevantni period procene. Pravila nalažu da je maksimalan gubitak po klubu 105.000.000 funti, odnosno 128.400.000 evra na period od tri godine, a u slučaju Evertona reč je o sumi od 370.000.000 evra u periodu od 2018. do 2021.


tagovi

EvertonPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara