©Reuters
©Reuters

PRELAZZI: Minus 10, minus 150

Vreme čitanja: 5min | ned. 26.11.23. | 08:35

Nepravda ume da zaboli mnogo, mnogo više od nekih tamo 10 bodova koji su odjednom nestali sa tabele...

Složićemo se, valjda, da svako treba da plati za nešto loše što je učinio. To se, beše, zove pravda, i mada ponekad trči kao desni bek fudbalski obrazovan na ovim prostorima, bije je glas da ipak ume da stigne gde treba.

A opet, s druge strane, pardon sa iste te strane, svako – još jednom: SVAKO – treba da plati za nešto loše što je učinio. Ako toga nema, to se, beše, aham, to nam je poznatije, to se zove nepravda, ili još gore (jer je to isto, samo ružnije rečeno) selektivna pravda.

Izabrane vesti

Nepravda ume da zaboli mnogo, mnogo više od nekih tamo 10 bodova koji su odjednom nestali sa tabele.

O tome se radi, ne samo danas, mada danas na Gudisonu, u prvoj "kažnjeničkoj" utakmici, "na najjače", i mada će žitelje Liverpula ostatak Engleske (ne i Britanije) često optuživati da stalno kukaju i da se nešto žale, čini se da bi svako dobronameran trebalo da bude na strani Evertona.

Jer taj klub, nesrećan upravo zato što juri sopstvenu staru slavu, kao ker koji juri sopstveni rep pa mu se zavrti u glavi, jeste se ogrešio o (uglavnom nedovoljno jasna) finansijska pravila, jeste "kuvao knjige", jeste pokušao da preskoči nekoliko razloga, ali su sve to - za razliku od nekih drugih – priznali.

Ovo "za razliku od nekih drugih" je ključna stvar u celoj frtutmi koja je obuzela Premijer ligu i u drugi plan bacila čak i ovih nekoliko sjajnih derbija na njezinom povratku.

Jer "neki drugi", a nije li to uvek odlika nepravde, prolaze nekažnjeno za nešto mnogo gore.

Farhad Moširi i njegovi poslušnici iz uprave i knjigovodstva Evertona nevešto su pokušali da u krcatoj radnji stave skupu bombonjeru ispod jakne; kada su radnici posumnjali, kada je ona sanđama na izlaznim vratima zapištala, pokunjeno su se vratili da objasne da su samo hteli da i oni izgledaju bogato kao i drugi.

U međuvremenu, neka druga dvojica tipova su u kolica, kombije i kamione trpali sve što su stigli iz radnje, i uprkos tome što su obični prolaznici uzbunjivali prodavce, zvali policiju i inspekciju i vikali da to baš nije u redu, niko nije došao. Prodavnica je posle izdala saopštenje da će istražiti o čemu se radi, ali samo je ovaj plavi nesrećnik s džepovima punim karamela završio s lisicama na rukama, posramljen i ponižen.

I ovi drugi su plavi, mada mnogo bogatiji i uticajniji – ah, nije li i to uvek odlika tzv. selektivne pravde? – pa se sada glasno cerekaju i još začikavaju "nadležne službe". Evo, kaznite nas ako smete, a znamo da ne smete.

Karte na sto, zna se ko su ti drugi, glavom i štucovanom bradom Čelsi i Mančester Siti, klubovi koji su izvrgnuli ruglu i finansijski fer-plej i čitav kredibilitet Premijer lige, i koji se sada – eno Gvardiole s ciničnim kezom na presu uoči meča protiv Liverpula, priča kako će ostati u klubu i ako ih proteraju u treću ligu, znajući da se to neće dogoditi ni u tri života – otvoreno zavitlavaju sa potencijalnim kaznama.

Ako je kažnjen jedan, morali bi da budu kažnjeni i drugi, ko sa deset, ko sa 150 bodova; ili je Everton pogrešio što je priznao svoje grehe, a Siti i Čelsi su angažovali najbolje advokate na svetu da ubede sudije i najbolje marketinške stručnjake na svetu da ubede javnost da su čisti pred Bogom i pred poreznicima njegovog kraljevskog visočanstva.

A nisu, to je belodano, samo na mrtvog vuka i zec ume da podigne onu stvar – Everton je u poslednjih nekoliko godina izgledao baš kao prebijena životinja, i često su tako igrali – dok su nečiste milijarde ovih i onih potrebne svima.

Pretužno je što je u ovakvoj sezoni Premijer lige – zanosnoj, ludačkoj, nazvali smo je i pijanom – toliko mesta u vestima zauzimaju raznorazna nepočinstva, prevare i ljudi koji ruže ovu prelepu igru. Pretužno je i što će tabela biti pijana i naopaka sada kada nam bude trebao još jedan digitron da računamo ovaj minus.

Sem što je sada svima jasno u kolikoj je dubiozi Everton, i što je još jasnije da postoje najmanje dve pravde (a onda, rekosmo, ne postoji nijedna), sve ovo ne mora na kraju da bude toliko grozno po tim sa Gudisona.

Teško je očekivati da će im ovo biti šamar otrežnjenja – udarali su ih i levo i desno proteklih godina, pa su opet pravili iste greške – ali makar je činjenica da nije bilo bolje sezone u kojoj naprasno ostanete bez cipcelih 10 bodova, jer su tri tima koja trenutno prave društvo Evertonu na dnu tabele zaista mnogo loša.

Toliko loša da bi i sa minus 20 mogli da planiraju narednu sezonu u Premijer ligi.

Opstaće Everton, hoćemo reći, a i Šon je Dajš majstor za to; plus postoji još jedan nusefekat ovakve kazne.

Upravo onaj koji je Siti iskoristio prošle sezone na pohodu do dvostruke krune, a posebno one u Ligi šampiona.

Osećaj nepravde – čak i ako je lažan! – ume dobro da ujedini ekipu, i nisu retki slučajevi klubova koji su počinjali sezone u debelim minusima samo da bi stigli do spasenja bez ikakvog problema.

U onoj Ligi jedan u koju Siti neće biti proteran, primera radi, ove sezone igra Vigan Atletik, sve sa legendicom Seltika Šonom Malonijem. Nekadašnji osvajači FA kupa (trofej će svojevremeno, između ostalih, podići i Maloni) krenuli su od "minus 8", ali se već nalaze iznad zone ispadanja.

Na Gudisonu već godinama tinja nezadovoljstvo načinom na koji se (ne) vodi klub, i pretilo je da se ove sezone pretvori u pravu besnu lavinu. Svaki loš meč, a bilo ih je, pojačavao je negodovanje i praznio tribine. Zvižduka nisu bili pošteđeni čak ni poslovični ljubimci tribina kao Tarkovski i verovatno propali talenat Dominik Kalvert-Luin.

Zahvaljujući ovom nenadanom novembarskom minusu, i tribine i igrači biće mnogo naoštreniji u današnjem duelu. Pa još protiv Junajteda, od kojeg su nekada u plavom delu Liverpula bili uspešniji. Englezi za to kažu "defiant", i takva atmosfera dočekaće Ten Haga, kojeg muče neki drugi problemi.

A Premijer liga? Taj globalni fudbalski hegemon nikada nije patio od viška morala, pa će teško ikome u Londonu brideti obrazi posle poruka koje će, ne sumnjamo, biti glasno poslate iz Stenli parka.

Ostaće samo beleška o nepravdi, pardon selektivnoj pravdi, onima kojima se može i onima koji plaćaju i svoje i tuđe grehove.

PREMIJER LIGA - 13. KOLO

Subota

Mančester Siti - Liverpul 1:1 (1:0)

/Haland 27 - Arnold 80/

Njukasl - Čelsi 4:1 (1:1)

/Isak 13, Lasels 60, Žoelinton 61, Gordon 83 – Sterling 23/

Barnli – Vest Hem 1:2 (0:0)

/Rodriges 49 penal – O'Šea 86ag, Souček 90+1/

Luton – Kristal Palas 2:1 (0:0)

/Mengi 72, Braun 84 – Olis 75/

Notingem Forest – Brajton 2:3 (1:2)

/Elanga 3, Gibs Vajt – Ferguson 26, Pedro 45+4, 58/

Šefild Junajted – Bornmut 1:3 (0:2)

/Mekburni 90+7 – Tavernije 12, 51, Klajvert 45+3/

Brentford - Arsenal 0:1 (0:0)

/Haverc 89/

Nedelja

15.00: (2,50) Totenhem (3,50) Aston Vila (2,75)

17.30: (2,85) Everton (3,45) Mančester Junajted (2,60)

Ponedeljak

21.00: (2,50) Fulam (3,35) Vulverhempton (3,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrelazziEvertonPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara