Prvi gej fudbaler u engleskom fudbalu posle 32 godine: Živeo sam u lažima, sad sam slobodan

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.05.22. | 19:40

Mladi napadač Blekpula Džejk Danijels tema dana u Velikoj Britaniji

U februaru prekomanda iz omladinaca u seniore, pre devet dana debi u Čempionšipu, a ovog ponedeljka istorijski dan za Džejka Danijelsa. Talentovani napadač Blekpula otvorio je dušu tako što je izašao u javnost i saopštio da je – gej.

Prvi takav slučaj u Engleskoj posle tri decenije i kusur, koliko je prošlo otkako je Džastin Fašanu rešio da otkrije seksualnost. Uradio je to Fašanu 1990, da bi osam godina kasnije počinio samoubistvo, pod sumnjom da ga okolina nije prihvatila baš zbog opredeljenja.

Izabrane vesti

Deluje Danijels kao momak snažanog karaktera. Tek mu je 17 leta i rešio je da kompletnu priču podeli sa svetom.

Sad je odgovarajući trenutak da objavim vest. Osećam da sam spreman ljudima da prenesem svoju priču, želim da me upoznaju kakav sam stvarno. Dugo sam razmišljao o ovome, kako i kad da izađem u javnost. Sad je pravi čas. Spreman sam da budem ono što jesam, slobodan i samouveren“, istakao je Džejk Danijels, tema dana na Ostrvu.

Kako je sam istakao u intervjuu Skaj sportsu, objava se dugo spremala.

„Ne mogu da odredim datum, ali pre otprilike pet ili šest godina sam spoznao da sam gej. Dugo sam živeo u lažima. U tom trenutku živite u ubeđenju kako nije moguće mešati fudbal i gej. Mislio sam, jednog dana ću imati devojku, sve će se promeniti i biti u redu. Kako sam stario tako sam shvatio da ne mogu da promenim svoju seksualsnost. Jednostavno, ne ide. Imao sam devojke u prošlosti, pokušao da ubedim sve drugare da sam strejt, ali to je bila velika pokrivalica. Čak su me i u školi pitali: „Da li si siguran da nisi gej?“ Uzvraćao sam: „Ne, ne, nisam“. Nisam bio spreman da to priznam, mučio sam se, ali više ne želim da lažem“.

Posebno ga je ohrabrila podrška najbližih. Kad je njima rekao s kakvom dilemom se suočava naišao je na podršku, a ne osudu.

„Otkao sam sve saopštio najpre članovima porodice, potom ljudima iz kluba i saigračima, nestao je stres koji je postojao pre toga usled preteranog razmišljanja. Odražavalo se i na moje mentalno zdravlje. Sad sam srećan što sam konačno pravi ja. Kad sam rekao mami i sestri, sa kojima živim, kazale su: „Da, već smo znale“. Eto kako su reagovale. Onda sam kazao i ostalim članovima familije, tad sam već bio uplašen, nisam znao kako će reagovati pripadnici starije generacije. Onda su počele da pristižu poruke sledeće sadržine: „ponosni smo na tebe i podržavamo te“. Nisam mogao da poželim bolju rekaciju“.

Danijels je od sedme godine član Blekpula, sazrevao je u mlađim kategorijama, a zimus je potpisao prvi profesionalni ugovor. Kako sam ističe, ceo život mu se promenio nabolje kad je prestao da živi u lažima.

Dan pošto sam saopštio mami i sestri da sam gej, dao sam četiri gol Akringtonu (na meču omladinaca). Eto koliki teret mi je pao sa ramena. Osetio sam veliko olakšanje kad je to izašlo iz mene. „ugo sam mislio da bi trebalo da skrivam istinu, jer sam profesionalni fudbaler. Pitao sam se da li bi trebalo da čekam kraj karijere da to saopštim, jer niko drugi pre mene u profesionalnom fudbalu nije to uradio. A onda sam shvatio kako bi to značilo da bih živeo u lažima i da ne bih bio svoj. Izabrao sam život kakav želim“, istakao je Džejk Danijels.

 


tagovi

Džejk Danijels

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara