Paljenje olimpijskog plamena "iza zatvorenih vrata"

Vreme čitanja: 1min | pon. 09.03.20. | 14:09

Strah od COVID-19 čini svoje

Istina je da su paljenje olimpijskog plamena, kao i potonja štafeta sa njim, pa i ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara uglavnom proistekle iz kuhinje Jozefa Gebelsa, šefa propagande u nacističkoj Nemačkoj, a sve za OI u Berlinu 1936. Istina je, ali te ceremonije su ipak nekako opstale i posle Drugog svetskog rata, što pak dosta govori o samom Međunarodnom olimpijskom komitetu i njegovim članovima od kojih su mnogi pre trebali da idu na sud u Nirnbergu, nego da nastave život normalo.

Bilo kako bilo, to nije tema već virus korone koji opasno ugrožava održavanje Letnjih OI u Tokiju ove godine. Toliko da se već ozbiljno razmišlja o održavanju istih bez gledališta, ili čak o pomeranju datuma održavanja. Koliko je situacija napeta govori i podatak da će se u četvrtak ceremonija paljenja olimpijskog plamena održati "iza zatvorenih vrata". Po tradiciji to se dešava pred velikim brojem gledalaca na antičkom stadionu u Olimpiji, koja se pak nalazi u opštini Ileja, jednoj od najgore pogođenih epidemijom COVID-19. Ovaj put, gledalaca neće biti i to po zvaničnoj odluci Olimpijskog komiteta Grčke.

Izabrane vesti

Basklja bi potom trebala da krene u sedmodnevni obilazak domovine, a 19. marta bi je na posebnoj ceremoniji predali organizatorima Igara u Tokiju. No, sada je sve to pod velikim znakom pitanja.

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara