Momenat kada Rišarlison izvodi potez turnira (©Reuters)
Momenat kada Rišarlison izvodi potez turnira (©Reuters)

Rišarlison oživeo brazilsku “devetku“ i pokazao zašto ga je Tite izabrao pre Žezusa i Firmina

Vreme čitanja: 5min | pet. 25.11.22. | 10:28

Borac za ljudska prava, zagovornik vakcinacije protiv kovida, deo plate odvaja za naučna istraživanja u borbi sa rakom, ponovo je povezao narod sa svetim dresom...

Treba biti pošten, ustati i pružiti ruku boljem od sebe. Brazil ne samo da je bio bolji, već smo u dvočasovnoj izvedbi dobili jasan uvid da su druga dimenzija. Nije sramota izgubiti od Brazila sa dva gola razlike, posebno jer je postojala realna opasnost da sinoć izvanredni Vanja Milinković Savić vadi loptu iz mreže još koji put.

Predstava Selesaa bila je dodatno upečatljivija iz razloga što je već na premijeri savladana verovatno najveća prepreka u Grupi G. Čak i kada je delovalo da se muči, Titeov Brazil je bio potpuno fokusiran na ostvarenje konačnog cilja i nijednog trenutka nije mogao da se oseti pad u igri koji bi eventualno dao mogućnost Srbiji da napadne i proba nešto više. Koliko je ova pobeda značila ne samo ekipi, već i celoj naciji videlo se po snimcima koji su dolazili sa drugog kraja sveta, gde su se prva tri boda slavila na ulicama širom zemlje...

Izabrane vesti

Brazil je ponosna nacija i fudbal doživljava možda i najemotivnije od svih. Tamo je, uostalom, ova igra uspela da zadrži ono iskonsko, neiskvareno. Zato su tribine stadiona Lusail bile preplavljene emocijama posle Rišarlisonove bravure za 2:0, golčine koja je poput iskre zapalila srca, ali i ponovo vezala narod za dres sa brojem “9“.

Ponedeljak, 17.00: (1,42) Brazil (4,70) Švajcarska (9,00)

Priznaju i brazilski novinari iz Dohe da odavno nisu osetili takvu energiju jedne “devetke“. Dok je sa saigračima kraj tribina proslavljao možda i najlepši gol turnira, Rišarlison je pružao ruke ka sunarodnicima, kao da ih je pozivao da zajedno plešu i zajedno vode Brazil do toliko iščekivane šeste titule.

Posle 20 godina i Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji jedna “devetka“ Selesaa upisala se u listu strelaca u prvom meču grupne faze Svetskog prvenstva. To se nije dogodilo još od Ronalda "Fenomena" koji je zajedno sa Rivaldom uspeo da slomi duh hita turnira u nastajanju – Turske. Popularni Zuba to nije uspeo da ponovi 2006. u Nemačkoj, kao ni Luis Fabijano četiri godine kasnije, pa ni Fred u domovini 2014, niti Gabrijel Žezus u Rusiji.

Da se Rišarlison nalazi u posebnom društvu pokazuje i spisak njegovih prethodnika sa “devetkom“ na leđima koji su otvarali planetarna takmičenja pogocima. Uz pomenutog Ronalda to su Baltazar 1950. i 1954, Reinaldo 1978, dok je Kareka 1990. poput napadača Totenhema dvaput pogađao metu. Odmah su pedantni statističari izvukli i podatak ko je sve tresao mreže po dvaput na premijeri. Lista kreće od Leonidasa davne 1938, pa ide preko Ademira 1950, Pinge 1954, Macole 1958, Žairzinja 1970, Kareke 1990. do Nejmara u Brazilu 2014. godine. Poslednja “devetka“ koja se radovala golu na Mundijalima bio je Fred protiv Kameruna u grupnoj fazi 2014. godine...

Rišarlison je podigao narod na noge iz mnogo razloga. Pre nešto više od mesec dana postojao je opravdan strah da će propustiti Mundijal u Kataru zbog povrede lista leve noge koju je zaradio u Totenhemovoj pobedi nad njegovim bivšim klubom – Evertonom. Brazilski ESPN tada je u izveštaju naglasio da je Rišarlison stadion napustio na štakama i u suzama. Srećom po njega i celu reprezentaciju, on ne samo da se našao u avionu za Katar, već je u jedanaestominutnom solo izdanju prešao put od ne toliko poželjnog do heroja nacije.

Postoji definitivno nešto posebno u Rišarlisonovom poimanju svetog dresa. U prilog tome najbolje govori podatak da je popularni Golub mrežu zatresao DEVET puta u poslednjih sedam zvaničnih utakmica za Titeov sastav.

Mnogo se pred Mundijal diskutovalo o tome ko bi trebalo da bude ”devetka” Brazila, a ona je potpuno zasluženo otišla u ruke Totenhemovog napadača. Jedni su odmah digli ruku za Gabrijela Žezusa, drugi su ostali u šoku zbog izostanka Roberta Firmina, dok je bilo i onih koji su verovali da je heroj Flamenga Gabrijel Barbosa Gabigol zaslužio da bude u avionu. Tite je izabrao Rišarlisona, sada je potpuno jasno i zašto. Tite je shvatio njegovu širinu, tehničku potkovanost, šta donosi u završnoj trećini, a to je pre svega mogućnost da pokrije više različitih uloga i pozicija, a da pritom bude izuzetno efikasan. Zato i nije insistirao na tome da Nejmar bude najistureniji, jer 222.000.000 evra plaćeni as ima mnogo dublju ulogu u timu. Opet, nije džabe Antonio Konte letos insistirao na njegovoj kupovini za 60.000.000 evra.

Ne može bivši napadač Evertona da se pohvali bog zna kakvim učinkom u Totenhemu – samo dva gola na 15 utakmica u svim takmičenjima. Nijedan u deset premijerligaških nastupa. No, ne treba zaboraviti da je u Londonu drugi u hijerarhiji, iza Harija Kejna. S druge strane, utefterio je 19 golova na 39 mečeva za Brazil, zbog čega još impresivnije deluje to što je devet puta pogađao metu na prethodnih sedam nastupa...

Reakcija kod prvog gola bila je izuzetna, spremno je dočekao iznenadni pokušaj Vinisijusa i maestralnu odbranu VMS, kao i uspavanost Strahinje Pavlovića. A onda je desetak minuta kasnije pokazao velemajstorski instikt. Perfektno je iskontrolisao Vinisijusovo dodavanje, podigao loptu taman koliko je trebalo da može lepo da se namesti za piruetu i akrobatski matira Vanju. Lepše od onoga ne može.

”Kao što Profesor Tite kaže, ne znam da li mogu da namirišem gol, ali kada obučem dres reprezentacije zaista se osećam drugačije, postižem golova. Tokom pauze između dva poluvremena rekao sam saigračima da mi je potrebna samo jedna šansa da postignem gol. Kada je lopta stigla do mene, odmah sam iskoristio trenutak. Prelepo veče, pobedili smo i sada nas čeka još šest utakmica do našeg konačnog cilja”, rekao je Rišarlison posle utakmice.

Nije Rišarlison prvi igrač sa ”devetkom” na leđima oko kojeg su se vodile polemike. Isto su proživeli Luis Fabijano, Fred i Gabrijel Žezus. Za razliku od njih, Rišarlison je svima dao novu temu za razmišljanje i diskusiju. Možda Žezus i Bobi Firmino imaju svoje adute, ali Rišarlison daje konkretne stvari. Uspeo je da se prilagodi situaciji i izvuče ono najbolje iz sebe.

Borac za ljudska prava, veliki zagovornik vakcinacije protiv kovida, čovek koji 10 odsto svoje plate izdvaja za pomoć naučnom istraživanju za borbu protiv raka i jedan od najvećih kritičara doskorašnjeg predsednika zemlje Žaira Bolsonara među sportistima sada je ime koje se sa ushićenjem izgovara širom zemlje...

Momak koji je pre samo godinu dana vodio Brazil do olimpijskog zlata kao najbolji strelac turnira, sada ima mogućnost da napravi ono o čemu sanja svako ko u zemlji kafe i sambe jednom pojuri za loptom.

Prvi korak bio je savršen, sledeći može da napravi već u ponedeljak protiv Kameruna.



tagovi

Katar2022RišarlisonFudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara