Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sećanje na Anrijevu ruku iz 2009. zbog koje će goreti Dablin: Ako je hteo da bude dobar momak, što nije rekao sudiji?

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.03.23. | 13:25

Pred okršaj Irske i Francuske u Dablinu, nekadašnji štoper Mančester Sitija Ričard Dan prisetio se pariske noći u kojoj je njegov tim, previdom sudije ostao bez plasmana na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi

Ima tome već skoro deceniju i po, ali ko zna koliko će proći dok rana iz 2009. godine ne prestane da peče Irce. Igrali su dvomeč baraža za odlazak na Svetsko prvenstvo protiv Francuske, posle prvih 90 minuta gubili 1:0, a onda u revanšu izborili produžetke zahvaljujući golu Robija Kina iz 33. minuta. Taman kada je delovalo da će ostrvska selekcija preživeti prvi produžetak, te da će je još petnaestak minuta deliti od penala i bar-a-bar šanse da se nađu na Mundijalu u Južnoafičkoj Republici, dogodila se jedna od većih fudbalskih nepravdi.

Tjeri Anri je tako nežno i za sudiju neprimetno povukao loptu rukom, sprečio je da napusti teren i u petercu poslužio Vilijama Galasa koji se počastio pred praznim golom. Da se situacija odigrala u današnje vreme, vreme VAR tehnologije, začas bi glavni sudija u slušalicama dobio informaciju i gol bi bio poništen. Ali ovako, uzalud su bili svi protesti čitavog Irskog tima upućeni arbitru iz Švedske Martinu Hansonu i njegovim pomoćnicima.

Izabrane vesti

Ogorčeni su bili Irci, do dana današnjeg nisu zaboravili Anrijevu podvalu. Pokušali su da se osvete 2016. godine na Euru baš u Francuskoj, ali su ih Galski petlovi golovima Antoana Grizmana (2:1) eliminisali u osmini finala iako je Robi Brejdi doneo prednost Momcima u zelenom.

Nakon toga, 2018. godine igrali su "prijateljski meč", takođe u Sen Deniju i Francuska je opet trijumfovala. Teško da Irci posle 2009. gaje bilo kakvu prijateljsku emociju prema Francuzima iako su neke nove generacije stupile na scenu. Onomad su za Irce igrali Kin, Kevin Dojl, Šaj Given, Demijen Daf, Ričard Dan, a za Trikolore Anri, Anelka, Žinjak, Evra, Sanja...

Ali bez obzira što stari dužnici, prvenstveno Anri, nisu tu, to neće biti smetnja da Dablin večeras izgori. Ponovo će Irci biti autsajderi, ovoga puta još više nego pre nepunih 14 godina, ali dodatno gorivo mogao bi da bude upravo ponos, upravo želja da se vrate neki zaostali dugovi...

A možda ih bude motivisao i intervju koji je za francuski L'Ekip dao akter tog čuvenog meča Ričard Dan. Nije bio svestan štoper isprva da je Anri igrao rukom, ali je mogao da nagovesti da nešto nije u redu na osnovu reakcija saigrača Givena i Kevina Kilbejna.

Nakon utakmice, Anri je seo pored Dana u želji da mu ponudi reči utehe.

"Osetio je grižu savesti i rekao mi je da je odigrao rukom. Razmišljao sam u sebi 'zašto mi to govoriš? Zar nisi mogao da kažeš to sudiji pre nekoliko minuta?' Bio je to težak trenutak za mene jer sam bio utučen zbog naše eliminacije, a njegovo priznanje učinilo je da se osetim još gore", rekao je Dan.

Dan je istakao da na Anrijevom mestu ne bi uradio istu stvar i dodao da od tada nikada više nije progovorio sa francuskim golgeterom.

"To što je Anri uradio kada je seo pored mene, valjda je trebalo da predstavlja njegovu zabrinutost. Hteo je lažno da prikaže da mu je stalo. Hteo je da pokaže da je dobar momak tako što će se izviniti... Ali to je bila besmislica."

Karma je stigla Francuze na Mundijalu u Južnoj Africi. Grupu sa Urugvajem, Meksikom i domaćinom okončali su kao fenjeraši, a jedini bod osvojili su remijem protiv južnoameričke reprezentacije. Međutim nisu Irci uživali u fijasku Trikolora.

"Kada se kvalifikujete na Svetsko prvenstvo, minimum što treba da uradite jeste da pokažete poštovanje prema turniru. A dobili smo utisak da su francuski fudbaleri razmišljali samo o sebi i da nisu shvatili koliko su srećni što igraju u Južnoj Africi", zaključio je Dan..

Šanse Iraca protiv Kilijana Mbapea i drugova večeras neće biti velike, ali makar imaju motiv više da se suprotstave vicešampionu Sveta.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, 2. KOLO

GRUPA B

Ponedeljak

20.45: (10,5) Irska (5,30) Francuska (1,35)

20.45: (1,01) Holandija (22,0) Gibraltar (55,0)



tagovi

Fudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija Irske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara