Ilustracija (©Starsport)
Ilustracija (©Starsport)

Srbi se igraju "Igre prestola" u Mađarskoj

Vreme čitanja: 8min | pet. 29.07.22. | 10:36

Petnaestorica naših fudbalera u borbi za titulu u 124. šampionatu, koji će da otvori duel Honveda i Zalaegersega (petak, 20). Titulu brani Ferencvaroš, Debrecin se uzda u nove vlasnike iz Francuske, dok Honvedom rukovode Škoti

Duž Mađarske bukti fudbalski rat. Prva njegova bitka, u sklopu 124. sezone, održaće se ovog petka od 20 časova, kada će Honved da ugosti Zalaegerseg. Za domaćina igraju Nenad Lukić, Marko Petković i Nikola Mitrović, koji će biti tek trojica od 15-orice srpskih fudbalera koji će se boriti za tron.

Ne postavlja se u komšiluku samo pitanje “koji klub je najbolji u zemlji”, već i “koji Srbin će da bude krunisan”. Sve ekipe koje su osvajale titulu od 2014. godine do sada (Ferencvaroš, Fehervar i Honved) imaju barem po jednog našeg igrača, a isto tako možemo da konstatujemo da je Puškaš Akademija jedina od ekipa koje su prošle godine bile među pet najboljih koja nema nekog Srbina.

Izabrane vesti

S obzirom na to kako je, barem za sada, protekla letnja pijaca, ne očekujemo ni ove godine nešto previše drugačiji krug kandidata. Ponovo su prvi među favoritima fudbaleri Ferencvaroša, za koje igra Željko Gavrić. Sledi ih aktuelni vicešampion Kišvarda Lazara Zličića, Miloša Vranjanina i Slobodana Simovića, kao i uvek neugodni Fehervar Emila Rockova, odnosno Ujpešt za koji nastupaju čak petorica Srba - Nemanja Antonov, Matija Ljuljić, Miroslav Bjeloš, Branko Pauljević i Filip Pajović.

Pored Puškaš Akademije, visoke ambicije je ove sezone najavio i Debrecin, sedmostruki prvak Mađarske, koji je posle osvajanja sedmog mesta prošle sezone dobio novog vlasnika. Većinske akcije je kupila francuska kompanija DVSC, predsednik Debrecina je sada Tijeri Zengel, a Jermen Hajk Hovakimjan je postao sportski direktor. Angažovan je i novi trener, Portugalac Žoao Žaneiro koji je u Mađarskoj već vodio Kišvardu, ali kako u timu nema srpskih igrača, tim nam nije preterano zanimljiv. Mada, vredi naravno pomenuti da su tu nekadašnji vezista Crvene zvezde David Babunski, zajedno sa rođenim bratom Dorijanom, kao i bivši štoper Čukaričkog i crnogorske reprezentacije Dušan Lagator. Kapiten im je legendarni mađarski vezista, sa više od 100 nastupa za nacionalni tim, Balaš Džudžak (35), koji je nedavno produžio ugovor za još jednu sezonu.

20.00: (2,00) Honved (3,35) Zalaegerseg (3,50)

Kao što smo već napisali, četvorostruki uzastopni prvak Ferencvaroš je prvi favorit da odbrani tron i nastavi niz, ali pitanje je koliko je bitnu ulogu trener Stanislav Čerčesov uopšte spremio za Gavrića. Kada ga je pre godinu dana Ferencvaroš dovodio iz Crvene zvezde za 1.200.000 evra, očekivanja Mađara od talentovanog krila su bila velika. Ipak, godinu dana kasnije ovog 21-godišnjeg fudbalera nema nigde u planovima ruskog stratega. Nije bio uopšte ni registrovan za prve dve runde kvalifikacija za Ligu šampiona, u kojima je Fradi eliminisao kazahstanski Tobol i Slovan iz Bratislave i tako obezbedio minimum grupnu fazu Lige konferencije. U 3. rundi će igrati protiv Karabag Agdama.

Gavrić je odigrao samo 15 mečeva prošle sezone za Ferencvaroš i postigao je jedan pogodak, u Kupu Mađarske. Zeleno-beli su došli do duple krune, ali doprinos nekadašnjeg školarca Zvezde je bio minimalan. U prvenstvu je bio starter samo na poslednje dve utakmice u sezoni, kada je sve već bilo rešeno, dobio je po 60-ak minuta, dok je u nacionalnom kupu bio akter samo na prva tri meča, ne i kada se „zakuvalo“. Sveukupno je sakupio svega 484 minuta na terenu.

Kišvarda je prošle godine osvojila drugo mesto sa trojicom srpskih internacionalaca u svojim redovima. Po završetku sezone Lazaru Ćirkoviću je istekao ugovor, dok su Simović i Zličić ostali. Obojica su u Kišvardu stigli tokom 2020. godine, Simović iz BATE-a u januaru bez obeštećenja, Zličić u avgustu iz Voždovca za 50.000 evra. Obojica su u međuvremenu dobili mađarske pasoše, bez obzira na to što su rođeni u Čačku i Novom Sadu (bivši vezista Vojvodine čak je igrao i za omladinsku reprezentaciju Srbije), pa se više ne vode kao strani igrači.

U međuvremenu, tokom leta je baš umesto Ćirkovića stigao Miloš Vranjanin, doskorašnji štoper Rige. Ovaj 26-godišnji Beograđanin, koji je prošao omladinske škole Rada i Brodarca, a kasnije igrao za Voždovac, Teleoptik i Metalac, jedino inostrano iskustvo je stekao u Letoniji, igrajući tokom prošle sezone za Rigu.

Najviše srpskih soldata ima Ujpešt, a poslednji među njima bojnu opremu je zadužio 28-godišnji vezista Matija Ljujić. Momak iz Prijepolja, koji je prošao omladinsku školu Partizana, ali se kroz igre u Teleoptiku nije izborio za šansu u crno-belom dresu, vrlo neobičnim putem je stigao do Mađarske. Posle sezone u Radu Ljujić je dobio poziv Žalgirisa, a odatle je 2018. godine završio u najjužnijem profesionalnom klubu na svetu – Velington Feniksu. Šest meseci je igrao za Novozelanđane koji se takmiče u australijskoj A ligi, a zatim je nastupao još za portugalski Belenenses, izraelsku Bnej Jehudu, južnokorejski Gangvon i tokom prethodnih šest meseci Hapoel iz Haife.

------------------------

SRPSKI FUDBALERI U MAĐARSKOJ

Ferencvaroš: Željko Gavrić

Honved: Nenad Lukić, Marko Petković, Nikola Mitrović

Ujpešt: Nemanja Antonov, Matija Ljuljić, Miroslav Bjeloš, Branko Pauljević, Filip Pajović

Fehervar: Emil Rockov

Kišvarda: Lazar Zličić, Miloš Vranjanin, Slobodan Simović

Mezokovešd: Stefan Dražić

Kačemeti: Danilo Pejović

------------------------

U Budimpešti je Ljujića dočekala prava četa srpskih fudbalera, starosedeoci u opštini Ujpešt su golman Pajović, levi bek Antonov, desni bek Pauljević i defanzivni vezista Bjeloš. Sva četvorica imaju ugovore do sledećeg leta.

Antonov i Pauljević su bivši bekovi Partizana, 27-godišnji Pančevac je u Humskoj igrao tokom sezone 2017/2018, dok je Pauljević zvanično bio član crno-belih tri godine, od 2012. do 2015. Veći deo tog perioda je proveo na pozajmicama u Radničkom iz Niša, za Partizan je odigrao tek sedam mečeva. Pajović i Pauljević su među igračima sa najdužim stažom u Ujpeštu, obojica su opremu zadužili još u julu 2017. godine. Pajović je potpisao ugovor samo dva dana pre beka.

Inače, komandant armijom Ujpešta je takođe Srbin, Miloš Kruščić. Ovaj 45-godišnji strateg, koji je u januaru ove godine preuzeo Ujpešt, takođe ima veze sa Partizanom, dočetkom devedesetih je igrao fudbal u mlađim kategorijama crno-belih. Kruščić je jedini srpski trener koji je preostao u mađarskom elitnom rangu, pošto je Nebojša Vignjević napustio Honved po završetku prošle sezone. U klubu nisu bili zadovoljni time što je tek u poslednjem kolu obezbeđen opstanak.

Između dve sezone su Škoti preuzeli rukovođenje Honvedom, za sportskog direktora je postavljen Kris Doherti, a on je za trenera postavio svog čoveka, doskorašnjeg stratega Dandi Junajteda Tama Kurtsa.

U ekipi je 40-godišnji Škot zatekao nekadašnje igrače TSC Bačke Topole, Lukića i Petkovića, s tim što mu povremeni bek reprezentacije Srbije očigledno nije bio po ukusu. Da li je došlo do nekih nesuglasica među njima ili šta se već tačno zbilo, ostalo je u klubu, ali Petković nije među prvotimcima i slobodan je da promeni sredinu posle samo jedne polusezone u Honvedu.

To se ipak neće previše odraziti na širenje srpskog jezika u svlačionici, jer ovog leta je angažovan doskorašnji kapiten Ujpešta Nikola Mitrović. Ovaj 35-godišnji vezista je u Mađarskoj igrao još za svog današnjeg rivala Zalaegerseg, kao i Fehervar, koji se u to vreme još zvao Videoton.

Sada taj klub predstavljaju jedan drugi Srbin, Emil Rockov. Golmana koji je zabeležio jedan nastup za reprezentaciju Srbije je još 2020. doveo Fehervar iz Vojvodine za 120.000 evra. U početku je bio standardan, ali Rockov je vremenom pao u drugi plan, pa je prošlu polusezonu proveo u Novom Sadu na pozajmici. Nije doduše ostavio dobar utisak ni u matičnom klubu, imao je neke prilično loše utakmice, pa se vratio u Fehervar gde čeka na rasplet. Prva dva meča u sezoni, u kvalifikacijama za Ligu konferencije u kojima je Fehervar eliminisao Gabalu sa zbirnih 5:3, 27-godišnji čuvar mreže je gledao sa klupe. Ugovorom je za klub u kojem je sakupio 19 nastupa vezan do leta 2024. godine.

Prošle sezone je na početku šampionata u Mađarskoj igralo 17 srpskih fudbalera. U međuvremenu je došlo do nekih rotacija, taj broj se malo smanjio, ali i dalje je srpska kolonija jaka. Jedan od fudbalera koji su poprilično neočekivano prvoligaški fudbal zamenili drugoligaškim bio je Danijel Farkaš, bivši bek Spartaka iz Subotice, koji je prošle sezone bio standardan u Mezekevešdu.

------------------------

SVI DOSADAŠNJI ŠAMPIONI

33 – Ferencvaroš

23 – MTK

20 – Ujpešt

14 – Honved

7 – Debrecin

6 – Vašaš

4 – Đer, Čepel

3 – Fehervar

2 - BTC

1 – Vac, Oradea, Dunaujvaroš, Zalaegerseg

------------------------

Iako je izboren opstanak, sam finiš sezone je dočekan prilično mirno, Farkaš je izdejstvovao transfer u drugoligaša Diošđer. To je bio jedini odlazak koji uprava Mezekevešda nije planirala, pa još nije pronašla adekvatnu zamenu na beku. U klubu je zato ostao Stefan Dražić, bivši napadač Javora i Voždovca, koji je u plavo-žutom dresu odigrao do sada 78 mečeva, postigao 22 gola i zabeležio pet asistencija.

Jedini preostali srpski fudbaler u eliti je relativno nepoznato ime za širu sportsku javnost, Danilo Pejović. Ovaj 24-godišnji Subotičanin, koji igra na poziciji štopera, tokom leta je iz niželigaša Segedina prešao u novog prvoligaša Kečkemet i ovo će mu biti prva prilika da se dokaže na glavnom bojištu. Kečkemet je minule sezone bio drugi na tabeli u drugom rangu i jedini cilj za ovaj šampionat mu je opstanak u elitnom društvu.

Ako pričamo o fudbalerima sa srpskim pasošem, moramo da pomenemo i Filipa Holendera, budućeg igrača Vašaša. Mađarski reprezentativac rođen u Kragujevcu, koji za nešto manje od dve godine nije uspeo da ostavi značajniji trag u Partizanu, ubrzo bi trebalo da potpiše ugovor sa povratnikom u elitni rang do leta 2025. godine.

Ove sezone, kao i prošle, u mađarskoj eliti će se za tron boriti 12 klubova. Prvak će biti odlučen kroz 33 kola, odnosno tri kruga sukobljavanja svakoga sa svakime, a osim trofeja prvo mesto jedino donosi i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Uz to Mađarska ima i tri mesta u kvalifikacijama za Ligu konferencije, drugoplasirani i trećeplasirani će sigurno tamo, dok za četvrtoplasiranog zavisi ko će da osvoji nacionalni kup. Ovog leta je Ferencvaroš uzeo oba domaća takmičenja, što je omogućilo Fehervaru da se pridruži Kišvardi i Puškaš Akademiji u Ligi konferencije.

Na kraju sezone će ponovo dva najslabija tima da ispadnu u drugi rang. Prošle sezone su to bili MTK i Đirmot.

MAĐARSKA 1 – 1. KOLO

Petak

20.00: (2,00) Honved (3,35) Zalaegerseg (3,50)

Subota

17.45: (2,90) Kačkemet (3,15) Vašaš (2,40)

20.00: (2,05) Ujpešt (3,35) Mezokovešd (3,40)

Nedelja

15.45: (2,05) Kišvarda (3,30) Debrecin (3,45)

18.00: (2,65) Pakš (3,30) Fehervar (2,50)

20.30: (1,70) Ferencvaroš (3,50) Puškaš Akademija (4,80)

***Kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Mađarska 1FerencvarošUjpeštHonved

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara