Mile Svilar (©Reuters)
Mile Svilar (©Reuters)

Srbin u idealnom timu U19 Lige šampiona, kako će da izgleda budućnost evropskog fudbala?

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.04.22. | 10:51

UEFA je uoči finalnog turnira u Nionu (počinje u petak mečevima Juventus-Befika i Atletiko-Salcburg) objavila najboljih 11 sa svih dosadašnjih takmičenja, a kao najbolji golman se izdvojio naš Mile Svilar

Više nije toliko u centru pažnje, ali UEFA nije zaboravila na njega. Mile Svilar je dobio lepo priznanje od strane Evropske kuće fudbala, pošto ga je ona uvrstila u idealan tim koji je igrao tokom prethodne decenije Ligu šampiona za omladince. Sastav je objavljen pred početak finalnog turnira u Nionu, polufinalni mečevi su na programu ovog petka – od 14 časova će Juventus da odmeri snage sa Benfikom, potom od 18.00 će da se sastanu Atletiko Madrid i Salcburg.

Reprezentativac Srbije rođen u Belgiji je skrenuo pažnju evropske javnosti baš zahvaljujući igrama u U19 Ligi šampiona. Kao golman Anderlehta je pružao sjajne partije, u tri sezone je odigrao 15 mečeva u eliti i bio je najzaslužniji što je briselski tim 2015. i 2016. godine stigao do polufinala.

Izabrane vesti

Posle toga ga je 2017. kupila Benfika za 2.500.000 evra, već u oktobru se našao na golu protiv Mančester Junajteda u seniorskoj Ligi šampiona, sa samo 18 godina i 52 dana, čime je tada postao rekorder elitnog takmičenja kao najmlađi golman debitant. Taj rekord je kasnije oborio Marten Vandevurt, čuvar mreže Genka.

Svilar ove godine nije branio u Benfici, samo za B tim, a na leto mu ističe ugovor sa lisabonskim timom. Nema brige za 22-godišnjeg čuvara mreže, već je potpisao predugovor sa Romom i od 1. jula će zvanično postati čuvar mreže Vučice. U Italiji će probati da izgradi karijeru kakvu su svi ostali članovi idealnog tima već napravili.

14.00: (2,95) Juventus (3,70) Benfika (2,05)

Idealan tim U19 Lige šampiona čine:

Mile Svilar (Anderleht, sada Benfika) – Trent Aleksander-Arnold (Liverpul), Presnel Kimpembe (PSŽ), Matijs de Liht (Ajaks, sada Juventus), Lukas Ernandez (Atletiko, sada Bajern) – Mejson Maunt (Čelsi), Lorenco Pelegrini (Roma), Leroj Sane (Šalke, sada Bajern), Kingsli Koman (PSŽ, sada Bajern) – Žoao Feliks (Benfika, sada Atletiko Madrid), Markus Rašford (Mančester Junajted).

Sve su to igrači koji su se nekada proslavili u elitnom takmičenju za igrače do 19 godina, a ko će sada? U fokusu su igrači Juventusa, Benfike, Atletiko Madrida i Salcburga, ovogodišnjih polufinalista.

Od ove četiri ekipe je samo jedna osvajala takmičenje – Salcburg! Austrijski klub je bio najbolji 2017. godine, u finalu je savladao Benfiku golovima Patsona Dake i Aleksandera Šmita. Tada su za mlade Bikove igrali još i Hanes Volf, Mergim Beriša, Ksavijer Šlager, Amadu Haidara… Sve njih je u međuvremenu Salcburg prodao, pa oni sada igraju za Borusiju Menhengladbah, Fenerbahče, Volfsburg, RB Lajpcig…

Ume omladinska Liga šampiona da izbaci u orbitu sjajne mladiće, a tek ćemo u narednih nekoliko godina da saznamo ko će od trenutnih najtalentovanijih igrača da se proslavi. U dosadašnjem toku iz redova Benfike su se najviše pokazali 17-godišnji vezista Diego Moreira (četiri pogotka i tri asistencije) i dve godine stariji Pedro Santos (četiri gola, jedna asistencija), u Juventusu se proslavio mladi napadač iz Benina Anžel Šiboz (po tri gola i asistencije), Atletikov najbolji strelac je 18-godišnji Španac marokanskog porekla Salim El Džebari, dok u Salcburgu blista mladi Hrvat Roko Šimić (četiri gola, dve asistencije).

Teško će se neko od njih izdvojiti na listi najboljih strelaca ove sezone, moraće baš dobro da odigraju finalni turnir, jer na vrhu su trenutno Mads Hansen i Aral Šimšir iz Midtjilanda, koji su ove sezone postigli po sedam golova. Danci su stigli do osmine finala, gde ih je zaustavila Benfika.

18.00: (2,45) Atletiko Madrid (3,70) Salcburg (2,40)

Sva četiri preostala tima u takmičenju su tu zbog rezultata seniorskih timova. Oni su se našli u onom kosturu ekipa koje su igrale grupnu fazu kada i seniorske ekipe. Benfika, Salcburg i Juventus su bili prvi u svojim grupama, samo je Atletiko prošao dalje kao drugi, posle čega je morao da igra jedan meč više u eliminacionoj fazi. Savladao je u plej-ofu splitski Hajduk posle penala, a potom je eliminisao i Real Madrid i Borusiju Dortmund.

Salcburg je do finalnog turnira stigao preko Žiline i Pari Sen Žermena, Juventus je bio bolji od AZ Alkmara i Liverpula, a Benfika je pored Midtjilanda eliminisao Sporting iz Lisabona. Samo su lisabonski Orlovi izbegli penal rulet od svih polufinalista.

Benfika je verovatno najbaksuzniji omladinski klub u Evropi, prenela se izgleda i na njih kletva Bele Gutmana. Tri puta su se plasirali u finale, 2014, 2017. i 2020, a svaki put su izgubili. Čelsi i Barselona su jedini po dva puta osvajali takmičenje, pored Salcburga po jednu titulu imaju Porto i Real Madrid.

Pokazali smo i nastavićemo da pokazujemo da imamo akademiju svetske klase. Znamo da što više utakmica odigramo u ovom takmičenju, što duže smo u njemu, više ćemo da se testiramo i da dobijemo prostora za napredak“, kazao je strateg omladinaca Benfike Luis Kastro pred polufinalni okršaj.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA ŠAMPIONA ZA OMLADINCE – POLUFINALE

Petak

14.00: (2,95) Juventus (3,70) Benfika (2,05)

18.00: (2,45) Atletiko Madrid (3,70) Salcburg (2,40)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

UEFAidealnih 11 u izboru UEFAMile SvilarLiga šampiona za mladeLiga šampiona za omladinceJuventusBenfikaAtletiko MadridRed Bul SalcburgSalcburg

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara