Hari Kejn i Ismaila Sar (©Reuters, ©AFP)
Hari Kejn i Ismaila Sar (©Reuters, ©AFP)

Šta god da se desi Senegal će biti sljavljen, pritisak je na Engleskoj

Vreme čitanja: 5min | ned. 04.12.22. | 14:00

Evo zašto Lavovi Terange mogu da budu opasni - ili kobni - po Gordi Albion u osmini finala Mundijala

Engleska protiv Francuske. To je projektovano četvrtfinale Svetskog prvenstva o kome su neki već počeli da pričaju. I da ga iščekuju. Ipak, postoje značajne prepreke koje Gordi Albion i Trikolori najpre treba da savladaju...

Obe strane imaju danas posla sa nižerangiranim protivnicima u mečevima osmine finala, a ovo Svetsko prvenstvo je već priuštilo šokantne rezultate i kikseve favorita. Oprez je imperativ. Francuska se sukobljava sa Poljskom, dok se Engleska suočava sa afričkim šampionom Senegalom.

Izabrane vesti

Možda su 13 mesta niže od Gordog Albiona na FIFA rang-listi, ali Lavovi Terange imaju tim prepun talenata, čak i bez povređene prve zvezde Sadija Manea. Senegal je trenutni vladar Crnog kontinenta pošto je osvojio Afrički Kup nacija početkom godine. Ovo mu je treće učešće na Mundijalu, pošto se takođe kvalifikovao 2002. kada je stigao čak do četvrtfinala, i ponovo 2018. kada je eliminisan u grupnoj fazi.

"Mislim da su igrači inspirisani generacijom iz 2002. godine. Selektor je bivši vezista Birmingema i Portsmuta Aliju Sise, trener golmana Toni Silva i drugi bivši igrači bliski timu kao što su Lamine Dijata i El Hađi Dijuf. Da dodam, pobedu na prvenstvu Afrike posvetili smo starijim generacijama, a trijumf protiv Ekvadora Papi Bubi Diopu, prvom senegalskom strelcu na Svetskim prvenstvima i to tačno dve godine pošto je umro", rekao je Babakar Dijara, novinar BBC Afrika.

20.00: (1,63) Engleska (3,80) Senegal (6,75)

Senegal je nacija koja napreduje na globalnoj sceni, sa nekoliko igrača koji sada redovno nastupaju u najboljim evropskim ligama, uključujući Premijer ligu. Dvojac Čelsija Kalidu Kulibali i Eduard Mendi, potom Ismaila Sar iz Votforda, nalaze se među onima koji predstavljaju Lavove iz Terange u Engleskoj, dok će Idrisa Gej iz Evertona da propusti utakmicu sa Gordim Albionom zbog suspenzije.

Napadač Bajerna iz Minhena Mane, udarna snaga ekipe, takođe ne igra. Zadržan je u timu Senegala uprkos tome što je isključen sa turnira zbog povrede noge.

"Poznajemo Engleze. Igraju snažno i dobro napadaju. Imaju sjajan tim. Ali Senegal ima šansu. Mnogo igrača Senegala je u Premijer ligi ili Čempionšipu. Znamo za engleski fudbal. Zaslužujemo da budemo u osmini finala i da igramo ovu utakmicu. Moramo da budemo sigurni da ne idemo tamo samo da gledamo kako igraju. Moramo da iskoristimo svoju šansu", rekao je bivši reprezentativac Senegala Alasan N'Dur za BBC Sport Afrika.

RAŠFORD DAJE GOL I ENGLESKA POBEĐUJE - 3,65; SAR DAJE GOL I SENEGAL POBEĐUJE - 13,5!

Senegal je ranije umeo da napravi iznenađenje. U pominjanoj kampanji s početka milenijuma Lavovi Terange su pobedili branioca titule Francusku u svojoj grupi, kao i Švedsku u osmini finala. N'Dur, koji je bio u timu 2002. rekao je da je sada "vreme Afrike" da dokaže sposobnost na Mundijalu.

"Afrika ima toliko dobrih igrača i talenata. Ne možete naći veoma dobar tim bez afričkih igrača. Mi smo svuda u najboljim ligama. Vreme je da se poboljšamo. Ovo je afričko vreme, a posebno senegalsko. Vreme je da se vratimo", dodao je N'Dur.

Engleska je odlično prošla kroz Grupu B. Ubedljivo je savladala Vels i Iran posle startnog remija bez golova sa Sjedinjenim Američkim Državama i zaposela je prvo mesto sa sedam bodova. Poslednji je snagu čete Gereta Sautgejta osetio ostrvski rival Vels, kojem su presudili Fil Foden i dva puta Markus Rašford, koji je izborio mesto u startnoj postavi posle dva dobra izdanja u utakmicama u kojima je ušao sa klupe.

ENGLESKA U FINALU MUNDIJALA - 4,50; SENEGAL STIŽE DO POLUFINALA - 17,0!

Englezi su tokom nedelje bili puni samopouzdanja zbog faze eliminacije. Vezista Vest Hema Deklan Rajs je, na primer, upitan o daljim izgledima Tri lava na turniru, rekao:

"Zašto drugi timovi ne bi trebalo da nas se plaše? Ako pogledate naše napadače, svi su svetske klase i naš tim uključuje mnogo talentovanih igrača".

Sukob na stadionu Al Bajt biće prvi ikada između dve strane, a osim pomenutog Geja iz tabora Senegala u njemu neće verovatno biti ni Čeikua Kujatea zbog povrede skočnog zgloba u prvom meču protiv Holandije. S druge strane, Englezi bi trebalo da igraju u punom sastavu, osim naravno Bena Vajta koji je iz ličnih razloga dobio dozvolu da se vrati kući.

Sve u svemu, Senegal ima nekoliko veoma talentovanih igrača, ali najveće oružje koje će afrički šampioni imati protiv Engleske u nedelju je način razmišljanja. Tim Alijua Sisea je pobednik, a već ove godine je dva puta prešao granicu. U februaru je pobedio Egipat i prvi put osvojio Afrički Kup nacija, a onda je nastavio u istom ritmu nekoliko nedelja kasnije pobedivši istog rivala u plej-ofu za plasman na Svetsko prvenstvo.

Dakle, Senegal ima selektora koji je voljen, i koji raspolaže veoma samouverenom grupom. Šta god da se desi Lavovima Terange na ovom turniru, oni će i dalje biti slavljeni jer su stigli do osmine finala, tako da idu u okršaj sa Engleskom bez straha od neuspeha - pritisak je sav na Gordom Albionu.

ENGLESKA - SENEGAL, 20.00

Al Kor

Stadion: Al Bajt

Sudija: Ivan Barton (Salvador)

Engleska (4-3-3): Pikford - Voker, Stons, Megvajer, Šo - Rajs, Henderson, Belingem - Rašford, Kejn, Foden

Senegal (4-3-3): E. Mendi - Sabali, Kulibali, Dijalo, Jakobs - P. Gej, N. Mendi, Sise - Ndiaje, Dia, Sar

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Subota

Holandija - SAD 3:1 (2:0)

/Depaj 10, Blind 45+1, Damfris 81 - Rajt 76/

Argentina - Australija 2:1 (1:0)

/Mesi 35, Alvarez 57 - Fernandez 77ag/

Nedelja

16.00: (1,40) Francuska (4,90) Poljska (9,00)

20.00: (1,63) Engleska (3,80) Senegal (6,75)

Ponedeljak

16.00: (3,90) Japan (3,15) Hrvatska (2,20)

20.00: (1,32) Brazil (5,40) Južna Koreja (12,0)

Utorak

16.00: (6,75) Maroko (3,60) Španija (1,67)

20.00: (2,00) Portugalija (3,40) Švajcarska (4,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Katar2022reprezentacija Engleskereprezentacija Senegala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara