Martines Kvarta (© AFP)
Martines Kvarta (© AFP)

Štoper u napadu? Može! Martines Kvarta počeo da daje golove, Viola je hit

Vreme čitanja: 2min | ned. 24.09.23. | 17:06

Ljubičasti slavili u Udinama, De Ketelare opet podigao Atalanta

Prošle sezone finale Lige konferencije i umalo borba za opstanak, a na početku nove deluje da ne bi trebalo da bude problema za Fjorentinu. Ljubičasti su uz Leće hit Serije A i mada je tek peto kolo deluje da bi moglo da se vrate evropskom fudbalu.

Tim Vinčenca Italijana demonstrira različite kvalitete otkako je krenula prvenstvena trka. Razbio je Đenovu (očekivano), postigao dva gola protiv Lećea (ali isto toliko i primio), nadoknadio zaostatak protiv Atalante i preokretom stigao do tri boda, usput pokazao da se sve više oslanja na Lukasa Martinesa Kvartu, a Argentinac i na gostovanju Udinezeu potvrdio da izrasta u oslonca ekipe.

Izabrane vesti

Njegovim pogotkom Viola je utabala put ka pobedi (2:0) kojom je na učinku od deset bodova posle pet kola i samo dvaput otkako se za pobedu dodeljuju tri poena imala je bolji start prvenstva (1998. i 2015. kad je osvojila po 12). Kvarta je u osnovi štoper, ali je usled pomeranja linija tima nešto posle pola sata igre „pobegao“ u napad, sačekao pas Đakoma Bonaventure i u stilu napadača krunisao akciju za inicijalnu prednost.

Bio je to prelomii detalj susreta, u kome je Udineze više držao loptu u nogama, češće pretio, imao nekoliko izvanrednih šansi, ali prvu – i maltene jedinu do nadoknade – iskoristio, te sad Martines Kvarta posle samo pet kola (od kojih na dve nije ni igrao) ima na kontu dva gola. Primera radi, u prethodne dve sezone je postizao po jedan.

Trijumf Fjorentine zapečatio je možda i najbolji igrač tim, Đakomo Bonaventura, u drugom minutu posle 90, čime je ostavio Udineze da plače, jer u petoj vezanoj utakmici kod kuće nije postigao gol! Nije mu u tome pomogao ni Lazar Samardžić (igrao 83 minuta), dok je daleko više razloga za zadovoljstvo imao Nikola Milenković (na terenu od 65. minuta).

Ovom pobedom Fiorentina se poravnala sa Juventusom i ostala iznad Atalante kojaje prema očekivanjima dobila Kaljari (2:0), tako što je Šarl de Ketelare još jednom potvrdio da izrasta u veliko pojačanje (namestio gol Ademoli Lukmanu), a trener Đan Pjero Gasperini da ume da oseti vreme da izmenu, podigavši Marija Pašalića da bi Hrvat posle samo devet minuta u igri podebljao prednost.

SERIJA A – 5. KOLO

Petak

Salernitana - Frozinone 1:1 (0:1)

/Kabral 52 - Romanjoli 12/

Leče - Đenova 1:0 (0:0)

/Uden 83/

Subota

Milan - Verona 1:0 (1:0)

/Leao 8/

Sasuolo - Juventus 4:2 (2:1)

/Lorijente 12, Berardi 41, Pinamonti 82, Gati 90+5ag - Vinja 21ag, Kjeza 78/

Lacio - Monca 1:1 (1:1)

/Imobile 12pen - Galjardini 36/

Nedelja

Empoli - Inter 0:1 (0:0)

/Dimarko 51/

Atalanta – Kaljari 2:0 (1:0)

/Lukman 33, Pašalić 76/

Udineze – Fjorentina 0:2 (0:1)

/Martines Kvarta 32, Bonaventura 90+2/

18.00: (3,60) Bolonja (3,45) Napoli (2,05)

20.45: (3,10) Torino (3,15) Roma (2,60)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Lukas Martinez KvartaFjorentinaAtalantaŠarl de Ketelar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara