Brajan Brobi i Džoi Ferman (©AFP)
Brajan Brobi i Džoi Ferman (©AFP)

Težak test čeka Ajaks u Utrehtu, Ekscelzior je u formi, ali nikada nije pobedio PSV

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.08.22. | 11:33

Eredivizija: Kopljanici i Filipsovci brane savršeni učinak

Ajaks je bez poraza posle tri kola u Erediviziji i želi da produži stoodstotni bilans čak i u Utrehtu. Ipak, stadion Galgenvard nije jedno od omiljenih mesta za Kopljanike, iako je u januaru ove godine u okviru prošle sezone amsterdamski sastav pobedio prilično glatko. Utreht uvek vodi računa o motivaciji protiv Ajaksa, navijači se međusobno ne tolerišu, a igrači domaćih takođe bi morali da prošire svoju skromnu kolekciju bodova.

Utreht je osvojio samo dva boda u tri meča nove kampanje i još čeka na prvu pobedu. U toj misiji trenutno nema idealnog protivnika, jer je Ajaksov ulazak u prvenstvo savršen pod novim trenerom Alfredom Šrojderom.

Izabrane vesti

Uprkos samo dva boda, Utreht ima na šta da bude ponosan. Barem delimično. U Valvajku je gubio sa dva gola i uprkos lošem učinku uspeo da dođe do boda (2:2). U isto vreme, napadačka zvezda Bas Dost je dva puta pogodila metu. U narednom kolu vrsni strelac se nije upisao u strelce i zato je Utreht odigrao samo 0:0 sa Kamburom. Potom je usledio poraz u Emenu 2:3, koji je doživljen tragično za verne pristalice. Zato se sada nadaju da Utreht može da pobedi kod kuće jer mu ne treba posebna motivacija pošto stiže mrski šampion iz Amsterdama.

12.15: (7,75) Utreht (4,80) Ajaks (1,40)

Ajaks će i ove godine napasti šampionat i dao je gas od samog starta. Pobedio je Sitard, Groningen i Spartu iz Roterdama. Iznad svega, domaći učinak protiv Groningena je ispunio najstrože standarde, a Ajaks je na kraju slavio rezultatom 6:1. Trener Alfred Šrojder u nedelju očekuje znatno teži meč, uprkos lošijoj formi protivnika. Ajaksu je uvek teško u Utrehtu, što ne potvrđuje u potpunosti rezultat sa poslednjeg gostovanja na stadionu Galgenvard. Dušan Tadić i društvo su tamo pobedili glatko sa 3:0 posle dva gola Brajana Brobija i jednog Antonija.

Amsterdamski tim ima ambiciju da se pokaže na evropskoj sceni i ponovo dospe u nokaut fazu Lige šampiona. Četvorostruki osvajač najvrednijeg pehara i polufinalista iz 2019. u grupi će se suočiti sa Liverpulom, Napolijem i Rendžersom.

Alfred Šrojder je bio zadovoljan žrebom u Istanbulu u Turskoj i odmah je identifikovao Liverpul kao glavnog favorita grupe.

"Još se nismo sastali sa Napolijem, ali je imao dobru sezonu prošle godine. Rendžers je takođe dobro prošao i nije džabe igrao u finalu Lige Evrope", istakao je Šroder.

Ajaks bi trebalo da krene u očekivanom sastavu, mada je pitanje da li će Antoni nastupiti od starta. Njegovo ime je predmet spekulacija o odlasku u Mančester Junajted.

14.30: (9,00) Ekscelzior (5,70) PSV (1,30)

U nedelju, negde u vreme ručka, Ekscelzior će na stadionu Vudeštajn dočekati poznatog protivnika sa kojim sigurno nema dobar skor. PSV iz Ajndhovena ima obavezu da se revanšira svojim navijačima za neuspešan učinak u Evropi, a njegov potencijalni trijumf Mozzart nagrađuje najvećom kvotom na svetu.

Nula. Upravo to je broj u Ekcelsiorovoj koloni pobeda protiv PSV-a. Ekscelzior se u poslednjih 20 godina susreo sa slavnim klubom u 20 navrata, ali nijednom nije slavio. Naprotiv, izgubio je od njega 18 puta i samo dva puta je uspeo da osvoji bod. Ovaj put, međutim, ova sumorna ravnoteža bi mogla da se poboljša.

Ekcelzior je u odličnoj formi. Istina, poslednji takmičarski duel odigrao je pre 16 dana, ali je to bio uspešan meč. Ekcelzior je odigrao dva ligaška duela i pobedio je u oba. I to ukupnim rezultatom 5:1. Veoma pristojan učinak za novajliju, što trener Marinusa Dajkhujzena sigurno raduje.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

U intervjuu za klupski sajt, 50-godišnji trener je između ostalog rekao:

"Za sada možemo da budemo izuzetno zadovoljni našim rezultatima. Veoma mi se sviđa stav svih naših igrača, svi daju sve od sebe i na mečevima, i na treninzima. Ali sada se suočavamo sa veoma jakim protivnikom, protiv kojeg već dugo nismo uspeli da pobedimo. To će nas koštati mnogo snage".

PSV se takođe dobro snalazi u ligi i posle dva odigrana duela zauzima treće mesto sa maksimalnim učinkom. Ali sve u svemu, bio je razočaran jer ga je škotski Rendžers izbacio iz Lige šampiona.

EREDIVIZIJA - 4. KOLO

Petak

NEC - Groningen 1:1 (0:0)

/Sisoko 88 - Duarte 75/

Subota

Go Ahed Igls – Sparta 0:1 (0:1)

/Lauritsen 18/

Vitese – Valvajk 2:2 (0:1)

/Bero 61pen, Flamingo 71 – Jozefzon 35, Bel Hasani 50/

Fajenord – Emen 4:0 (0:0)

/Timber 60, Himenez 85, Rasmusen 88, Šimanski 90+1/

Herenven - Fortuna Sitard 2:1 (2:0)

/Van Hojdonk 22, Van Evajk 44 - Jilmaz 84pen/

Nedelja

12.15: (7,75) Utreht (4,80) Ajaks (1,40)

14.30: (9,00) Ekscelzior (5,70) PSV (1,30)

14.30: (5,10) Volendam (4,00) Tvente (1,65)

16.45: (5,50) Kambur (3,80) AZ Alkmar (1,65)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaAjaksPSV AjndhovenEkscelziorUtreht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara