Trka za Zlatnu loptu: Karim, Leva, Kilijan ili neko četvrti?

Vreme čitanja: 2min | ned. 17.04.22. | 23:23

U Frans fudbalu kažu da su od ove godine najvažnije brojke...

Sezona ulazi u sam finiš, ostalo je još oko mesec i po dana do završetka najjačih šampionata i evrokupova, a osim bitke za najvažnije trofeje vodi se i ona za Zlatnu loptu. Kao što je poznato, Frans fudbal je značajno izmenio pravila od prvog narednog izbora. Jedna od ključnih promena tiče se "obračunskog perioda" - do sada gledala kalendarska godina, a od sada sezona - međutim organizatori iz francuskog lista takođe su skrenuli pažnju da će ubuduće statistika (suve brojke) imati ključni uticaj na konačnu odluku, jer ipak se radi o priznanju za za najboljeg individualca. Ovo svakako ne znači da osvajanje trofeja postaje nebitno. Štaviše, ono će odnositi prevagu u situacijama kada su učinci približno i potpuno izjednačeni. Kao što je trenutno slučaj, recimo.

O svim tim promenama kriterijuma imali ste prilike da čitate na našim stranicama. Šta se u međuvremenu promenilo? Evrokupovi su ušli u samu završnicu, neki od favorita su na tim poljima okončali učešće (Mbape, Levandovski) i to bi kad se crta podvuče moglo skupo da ih košta.

Izabrane vesti

Kilijan Mbape večeras je uspeo da zadrži prvo mesto po broju golova i asistencija (sabrano). Pogodak sa bele tačke u derbiju sa Marseljom bio mu je 32. Kada se na to dodaju 22 ključna dodavanja dolazimo do brojke 54. Robert Levandovski nije uspeo da se upiše u strelce u Bilefeldu, ali ubeležio je asistenciju. Pomak je napravio i Karim Benzema, pošto je Real baš njegovim golom uspeo da preokrene u Sevilji.

Kristofer Enkunku najmanje je atraktivno ime u TOP 5 iz pet najjačih liga, ali momak igra izvanredno i nakon večerašnje 19 asistencije u sezoni (mada je počeo sa klupe zbog umora) na samo je pet bodova zaostatka za liderom Mbapeom.

****

Kilijan MBAPE (PSŽ) 32+22 = 54

Robert LEVANDOVSKI (Bajern) 47+6 = 53

Karim BENZEMA (Real Madrid) 39+13 = 52

Kristofer ENKUNKU (RB Lajpcig) 30+19 = 49

Mohamed SALAH (Liverpul) 28+11 = 39

****

Lista kandidata ovde se ne završava, međutim imajući u vidu upravo tu novu tendenciju ljudi iz Frans fudbala (da individzalni učinak bude presudan) teško da će neko novo ime iskočiti u prvi plan. Pogotovo što učinak sa Mundijala ne ulazi u obračun za ovu sezonu.

Neće biti zanemarljivo ko će uzeti titulu u Engleskoj, odnosno ko će postati šampion Evrope. Imajući u vidu da se u drugom slučaju ipak radi o najvažnijem klupskom trofeju, čini se da Karim Benzema ima možda i ponajbolje šanse. Njegov Real je u polufinalu (za razliku od Bajerna i PSŽ-a), pa još ako dođe do titule...

S druge strane, Mohamed Salah bi možda mogao da u poslednji čas uđe ozbiljnije u konkurenciju ukoliko Liverpul osvoji Premijeršip i Ligu šampiona, a njegov učinak bude presudan.

NAPOMENA: Podaci su preuzeti sa portala Transfermakt.de


tagovi

Zlatna lopta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara