U Pazaru se diže prašina, ponovo jaše Adešina

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.03.24. | 14:33

Nigerijac upao među startere zahvaljujući činjenici da je Sejduba Suma konačno postao državljanin Srbije

Istom merom. Baš tako su Pazarci na severu Bačke uzvratili popularnim Golubovima za tuširanje hladnom vodom u poslednjoj jesenjoj epizodi Mozzart Bet Superlige 2023/24. Dok je noć lagano prekrivala Suboticu najavljujući čari vikenda, mladi Nigerijac Adetunđi Rasak Adešina pokazao je koliko njemu lično i svima u Novom Pazaru znači srpski pasoš u džepu bivšeg reprezentativca Gvineje Sejdube Sume!

Malo pre isteka 90. minuta, pazarski dželat krajem decembra bio je Vojo Ubiparip, poodavno i ljubimac navijača kluba sa obala Jošanice i Raške. Sada su reflektori upereni u Adešinu, koje je Aleksandra Vulića matirao u ne tako dalekoj završnici – igrao se 77. minut kad se glavom poklonio na Sumin centaršut. Novi Pazar je pobedio posle pet sušnih utakmica, premijerno u prolećnom delu takmičenja pod komandom Igora Matića.  

Izabrane vesti

Univerzalni vezista rođen krajem 2004. godine, čiji je uzor sunarodnik Džon Obi Mikel, u prethodnih devet prvenstvenih kola sastavio je tek nešto više od sat vremena u igri. Upisao je 16 minuta sa klupe protiv Javora na Gradskom stadionu (2:0) i start u porazu od Crvene zvezde na istoj lokaciji (0:3). Protiv crveno-belih ga je na poluvremenu zamenio momak iz Južne Koreje Đinho Đo.

Odužila se malo priča sa Suminim srpskim papirima. Ispaštao je Adešina, ali i novopazarski superligaš sa evropskim aspiracijama. Kad su svi zdravi, spremni i u formi, očekivano je da kvotu od četiri stranca u timu Novog Pazara popune štoper iz Egipta Omar Fajed, levi bek rodom iz Nigerije Ebenezer Anan, defanzivni vezista iz Gvineje Abdulaj Sise i njegov ofanzivniji zemljak Suma. Gledajući minutažu, kao rezervne opcije tu su najpre Đo, potom Adešina, ali i još jedan Nigerijac Žulijus Eđike Opara, vrsni strelac u Omladinskoj ligi Srbije. Sa Sumom kao domaćim igračem, otvara se mesto za još jednog stranca po standardima Mozzart Bet Superlige u timu. Sa Adešinom, Matićeva četa realno dobija na kvalitetu u oba pravca.

"Loš je osećaj kad ne igraš, ali i dok sam na klupi maksimalno podržavam drugove na terenu. To je tim. Mi zajedno pobeđujemo i zajedno gubimo. Sve to doživljavam kao nešto normalno. Nikad nisam dozvolio da me status rezerve izbaci iz koloseka. Vredno treniram i imam podršku svih", manirom iskusnog profesionalca priča za Mozzart Sport 19-godišnji Adešina.

Jesenas su oko na njega bacilli Belgijanci, pominjali su se Union Sen Žiloaz i Antverpen. Po Transfermarktu je jedini milioner među Plavima, sa vrednošću trenutno procenjenom na 1,2 miliona evra. Od četiri gola ove sezone (ima i jednu asistenciju), dva je postigao glavom. Četiri pogotka, kao i Adešina, ima Adem Ljajić, a efikasniji u Novom Pazaru jedino je Marko Obradović sa pet golova u Mozzart Bet Superligi i jednim u Kupu Srbije.

"Da, često pogađam glavom. Snimio sam da me protivnici baš i ne shvataju ozbiljno po pitanju igre iz vazduha, pošto nisam izrazito visok. Otvara mi se prilika da ih tu nadmudrim i koristim je koliko mogu", smeška se popularni Rasak.

U odnosu na prošlosezonske prve minute u plavo-belom dresu, sada je bliži protivničkom golu. Treneri pokusavaju da iskoriste njegovu agresivnost i sposobnost da omete napade rivala u začetku. Zanimljivo da Nigerijac preferira nešto defanzivniju ulogu.

"Iskreno, više volim da delujem kao zadnji vezni. S tom pozicijom sam sasvim upoznat, do tančina. To što mogu da igram i ofanzivnije, doživljavam kao neki moj plus. Trudim se da pružim sve od sebe na svakom delu terena bez obzira na mesto u timu".

Novi Pazar će bodove uz Subotice probati da potvrdi kući protiv Voždovca već u utorak.

"Navijači su uvek tu za nas. Daju nam motiv da izgaramo. Mogu da obećam našu vrhunsku partiju", kaže za kraj Adetunđi Rasak Adešina.        



tagovi

Adetunđi Adešina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara