Slavlje fudbalera Šahtjora (Reuters)
Slavlje fudbalera Šahtjora (Reuters)

Živ je Šahtjor! Slava i sreća su večeras ukrajinski, golman i prva zvezda sahranili Antverpen (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.10.23. | 20:54

Senzacionalan preokret tima iz Donjecka sa 10 domaćih igrača i jednim bivšim igračem Zvezde u startnih 11

U dresovima koji bi trebalo da reprezentuju uniforme ukrajinskih vojnika, Šahtjor iz Donjecka je bio pred kapitulacijom u Belgiji ali je usledila furiozna kontraofanziva i izboren trijumf koji posrnulom klubu iz Donjecka daje makar nadu o evropskom proleću.

Antverpen je u prvom meču elitnog evropskog takmičenja posle 66 godina pred svojim navijačima imao velikih 2:0 na poluvremenu ali se Šahtjor nije predao i preokrenuo je - 2:3! Antverpen će imati za čim da žali... Ne samo da su prokockali veliku prednost već su promašili i penal za izjednačenje u poslednjem sekundu meča!

Izabrane vesti

Nije ovo nekadašnji Šahtjor čiju slavu su pronosili trenerski bard Mirčea Lučesku, Brazilci (Elano, Matuzalem, Tešeira, Fernandinjo, Daglas Kosta, Vilijan, Fred...), Rumuni Rac i Marika, Srbi Duljaj i Vukić, Nigerijac Agahova, Poljak Levandovski, Čeh Hubšman i naravno ikona kluba, Hrvat Darijo Srna. Uz tek ponekog zaista dobrog ukrajinskog fudbalera od kojih većina nikada ništa ozbiljno nije napravila u evropskom fudbalu kada bi otišli iz Donjecka.

Od početka rata u Ukrajini, Šahtjor je bio jedan od težih kolaterala. Klub je iz Donbasa izbegao na zapad zemlje, stadion u Donjecku je bombardovan, većina najboljih igrača su pobegli iz kluba... Šahtjor je posle dve decenije bio primoran da u Ligu šampiona uđe oslanjajući se na domaće snage.

Posle lakog poraza od Porta na startu takmičenja, večeras je u Antverpenu Patrik Van Leven izveo startnu postavu sa čak desetoricom domaćih igrača plus donedavnim Zvezdinim bekom Iraklijem Azarovim kao jedinim strancem. I uspeo je da napravi podvig!

Holandski strateg je protiv mnogo slavnijeg zemljaka Marka van Bomela na protivničkoj klupi ostvario najveću pobedu u trenerskoj karijeri.

Antverpen je duže od pola veka čekao na povratak evropske elite u „prestonicu dijamanata“ i neće ga po dobrom pamtiti. Debitant je posle debakla u Barseloni doživeo još bolniji poraz jer je bio nadomak uspeha i osećao snažan miris pobede.

Nakon poraza u Barseloni, Antverpen je u prvenstvu vezao čak tri remija bez golova i dočekao Šahtjor sa opsesijom da što pre postigne gol i prekine post. I nije morao mnogo da čeka!

Posle majstorskog dodavanja 18-godišnjeg bisera kluba Artura Vermerena, Arbnor Muja je posle lepog lažnjaka ispalio neodbranjiv šut za 1:0 već u trećem minutu meča. Dominirao je Antverpen u nastavku, stvarao šanse, pogodio stativu i u 34. minutu je stigla kruna bolje igre. Mladi Vermeren je opet poslao loptu sa očima kojom je lansirao Balikvišu pred gol rivala, a brzonogi napadač je bocnuo preko golmana – 2:0.

Šahtjor se nije video prvo poluvreme i umesto totalnog remonta na pauzi, trener Van Leven se odlučio da ne napravi nijednu izmenu?!

Šta je Holanđanin rekao Ukrajincima na poluvremenu, ne znamo. Ali je neku magiju napravio!

Mladi napadač Danilo Sikan je već na početku drugog poluvremena probudio Šahtjor posle komične intervencije domaćeg golmana Buteza. Bio je to tek početak… Šahtjor je zagospodario terenom u Antverpenu i počeo da steže obruč. Sreća ga je prvi put pogledala u 71. minutu kada je iskusni Rakickij šutirao iz slobodnjaka, lopta je zakačila nekoga u živom zidu i prevarila Buteza.

Drugi put je sreća pogledala Ukrajince pet minuta kasnije. Butez je hteo da spasi korner, zadržao loptu u terenu i poklonio novi gol gol Sikanu! Antverpen je sve prosuo…

Ali je imao idealnu šansu da se spasi poraza! Kapiten gostiju Stepanenko je u petom od šest minuta nadoknade igrao rukom i skrivio penal. Odgovornost je preuzeo prvo ime Antverpena i čovek koji mu je proletos doneo titulu golčinom u poslednjim minutima sezone. Tobi Aldervajreld je namestio loptu na kreč i gađao pored gola! Sreća je opet bila uz Ukrajince…

ANTVERPEN - ŠAHTJOR 2:3 (2:0)

/Muja 3, Balikviša 33 - Sikan 48, 76, Rakickij 71/

Stadion: Busil u Antverpenu

Sudija: Rade Obrenović (Slovenija)

ANTVERPEN (4-3-3): Butez – Bataj, Alvervejreld, Kulibali, Vijndal (od 84. Ilenikena) – Ekelenkamp (od 74. Valensija), Vermeren, Keita (od 84. Jusuf) – Muja (od 87. Van den Boš), Jansen, Balikviša

ŠAHTJOR (4-1-4-1): Riznik – Konoplja, Rakitski, Matvijenko, Azarov – Stepanenko – Zubkov, Nazarnja, Sudakov, Kriskiv – Sikan (od 87. Šved)



LIGA ŠAMPIONA - 2. KOLO

GRUPA H

Antverpen - Šahtjor 2:3 (2:0)

/Muja 3, Balikviša 33 - Sikan 48, 76, Rakickij 71/

21.00: Porto - Barselona



tagovi

Šahtjor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara