Darvin Nunjez (Reuters)
Darvin Nunjez (Reuters)

Životinja, bomba, miks Suareza i Kavanija, uništio Barsu, žele ga Siti, Inter, Milan... Darvin je hit!

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.10.21. | 14:42

Žorž Žezus tvrdi da će biti prodat za 100 i kusur miliona evra

Ubedljiv poraz Barselone u Lisabonu u još jednom meču bez šuta u okvira gola protivnika je tokom nedelje bio jedna od glavnih tema u evropskom fudbalu. Kriza Katalonaca i sada već realan rizik da ispadnu u grupnoj fazi Lige šampiona su dodatno raspirili požar koji traje nedeljama na Kamp Nou.

Međutim, gledanje rezultata u Lisabonu samo kroz prizmu Barselonine krize, ne bi bilo pošteno. Benfika je i te kako zaslužila pobedu jer je debelo nadigrala Katalonce, a njen mladi špic Darvin Nunjez je pružio partiju za pamćenje. Urugvajac je sa dva gola potopio Barsu, pogodio je i stativu, a ceo meč je vadio dušu na pamuk gostujućim deanzivcima. Toliko hvaljenog štopera Erika Garsiju je činio smešnim u nekim situacijama...

Izabrane vesti

Ofanzivni arsenal mladog Urugvajca za mnoge nije tajna, ali sada je odigrao i tu veliku utakmicu posle koje mu je cela Evropa zapamtila ime.

Urugvaj je prethodnih godina imao tradiciju strašnih napadača. Forlan, Kavani, Suarez... Darvin Nunjez je sledeći.

„Mislim da ima neke stvari koje imaju Kavani i Suarez. Fizički je dobar, jak je, visok.. Mora da nastavi da radi jer ima potencijal da napravi velike stvari“, prokomentarisao je Dijego Forlan mladog zemljaka.

Nunjez potiče iz skromne seoske porodice na urugvajskoj granici sa Brazilom. Fudbal je počeo da trenira zbog starijeg brata Žuniora kojeg su primetili skauti čuvenog Penjarola i odveli ga u Montevideo. Kada je i mladi Darvin stigao na probu u redove urugvajskog giganta, nije prošao.

„Došao je sa 12 godina ali nije ostao. Klub je uzeo njegovog starijeg brata Žuniora. Darvin se vratio kada mu je bilo 15 godina i tada je ostao“, kaže njegov prvi trener iz Penjarola, Čino Laslavija.

Zapravo, porodica nije mogla da finansira obojicu dečaka i jedan je morao da se vrati kući. Žunior je ubedio Darvina da ostane jer je talentovaniji...

„Odmah se moglo videti da je fizički drugačiji od ostalih napadača. Nažalost, imao je mnogo problema sa povredama. Ona najozbiljnija, koja ga je umalo oterala iz fudbala, bila je povreda ukrštenih ligamenata. Nije uspevao da je zaleči i stvari su se komplikovale. Imali smo problem i sa tadašnjem medicinskim osobljem u klubu ali je na kraju sve prošlo dobro. Ja sam bio taj koji ga je ubedio da može da pobedi i objasnio mu da je život večita borba“, priča Lasalvija.

----------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

----------------------------

Za prvi tim Penjarola je debitovao sa 18 godina, četiri meseca i 29 dana. Odigrao je tek dvadesetak mečeva za jedan od najvećih klubova Južne Amerike ali je u te dve godine Penjarol osvojio gomilu trofeja što je dovoljno govorilo o konkurenciji u napadu.

„Ušao je u prvi tim posle ozbiljne povrede kolena ali smo uspeli da ga oporavimo. Od prve utakmice se videlo da ima ozbiljne predispozicije i da ih razvija. Nemam dilemu da li će postati jedna od najboljih „devetki“ na svetu. Uvek je u pravo vreme na pravom mestu“, rekao je tadašnji Penjarolov trener Leo Ramos

Tada je postao mladi reprezentativac Urugvaja...

„Posle povrede mu je bilo teško da vrati samopouzdanje. Često je pričao o dilemama koje su mu tada ptrolazile kroz glavu. Na prvenstvu Južne Amerike je imao problem realizacije ali je fizički radio neke sjajne stvari za ekipu. Što se tiče fizike i kretanja, podseća na Kavanija ali po agresivnosti više liči na Suareza. On je bomba od napadača. Način na koji napada prostor, sa brzinom i onim dugim korakom je fatalan za protivničke defanzivce“, kaže Fabijan Koito, bivši selektor mlade selekcije Urugvaja.

Transfer iz Penjarola je bio pomalo čudan. Iako su ga već snimili skauti klubova iz ozbiljnih evropskih liga, otišao je u španskog drugoligaša Almeriju. U transferu teškom čak 13.000.000 evra!

„Agent mu je predložio Almeriju i bio je u pravu. Neverovatno je brz i moćan za nekog ko ima 190 centimetara. Atletski je prava životinja. A privatno je jako skroman momak uvek spreman da sasluša i da uči. Ima potencijal da postane jedan od najboljih napadača na svetu. Ima neverovatnu glad za golovima. Stvara mnogo šansi ali nije sebičan i voli da asistira“, rekao je Almerijin tadašnji trener Hoze Gomez.

Posle samo jedne sezone u Sehundi i 16 golova na 32 meča, postao je najskuplje pojačanje u istoriji Benfike koja ga je kupila za 24.000.000 evra. I nije pogrešila.

„Darvin je klinac. Tek mu je 21 godina. Ima još mnogo toga da uči o kretanju, realizaciji, izboru odluka na terenu... Ali taj klinac će biti najbolji na svetu. Nažalost po mene, neću ga još dugo trenirati. Dajem mu malo vremena pre nego što postane najskuplja prodaja u istoriji Benfike. Da nije ove pandemije i krize, već bi to postao“, rekao je Benfikin trener Žorž Žezus.

Podsećamo da je Benfikina najskuplja prodaja Žoao Feliks u Atletiko za 127.500.000 evra pa zato ove Žezusove reči zvuče neverovatno.

Portugalski mediji tvrde da su Milan i Inter ozbiljno zagrizli za Darvina Nunjeza, dok sa Ostrva stižu vesti da ga želi Pep Gvardiola od sledećeg leta na mestu špica kojeg nije doveo letos kao zamenu za Aguera. Sve ukazuje na to mladog Urugvajca čeka blistava karijera…

 


tagovi

Darvin NunjezŽorž Žezus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara