(@FK Crvena zvezda/Facebook)
(@FK Crvena zvezda/Facebook)

Zvezda od Zenita do Zenita: Kroz tmurnu jesen i hladnu zimu do prolećnog sunca

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.03.24. | 11:12

Turbulentan period je iza crveno-belih između dve utakmcie sa ruskim prvakom, ali se u suštini nije mnogo toga promenilo - ponovo se priča o tituli i Ligi šampiona

Prošlo je osam meseci i 19 dana od prethodnog duela Crvene zvezde i Zenita, kada su u prvom meču pripremnog Pari kupa u Sankt Peterburgu crveno-beli pobedili sa 2:1. Bio je to početak optimističnog talasa koji je sredinom avgusta zapljusnuo navijače Crvene zvezde. Na tu pobedu nadovezali su se uspesi u mečevima sa Nefčijem i Fenerbahčeom, a nakon 5:0 protiv Fioentine entuzijazam je bio prisutan na svakom koraku oko stadiona Rajko Mitić. Žreb za Ligu šampiona nije poljuljao samopouzdanje crveno-bele navijačke armije, računalo se na treće mesto u grupi kao što se, na primer, računa na tri boda protiv Vojvodine, Čukaričkog ili TSC-a. S dozom opreza, ali ne i velikom dilemom da će zaista biti tako.

I početak sezone je obećavao. Tim predvođen Barakom Baharom dao je 16 golova, a primio samo jedan, u prva četiri kola tekuće Mozzart Bet Superlige. Optimizam pred početak Lige šampiona je rastao iz dana u dan, ali onda se dogodio Voždovac (2:3), pa napetih 2:1 sa Novim Pazarom, te poraz od Čukaričkog (1:2). Sumnja u rad izraelskog trenera se rodila, a kako je vreme prolazilo sve više je postajala opravdana. Kulminacija tmurne jeseni bio je novembarski poraz u Bernu od Jang Bojsa (0:2), kojim je švajcarski predstavnik eliminisao crveno-bele iz Evrope, a zimu je još hladnijom učinio Partizan, pobedivši na svom stadionu sa 2:1. Bio je to potpis na otkaz Baraku Baharu i signal za povratak Vladana Milojevića.

Izabrane vesti

Čovek koji je leta 2017. mimo svih očekivanja započeo uspešan proces povratka Crvene zvezde među krem evropskog fudbala ponovo je uspeo da promeni situaciju u klubu. Crveno-beli su povratili samopouzdanje, popravili igru i, ono što se najviše računa, opet su prvi na tabeli domaćeg prvenstva, sa solidnih četiri boda prednosti u odnosu na najvećeg rivala.

Titula je opet česta reč na Marakani, a ona sledeće jeseni srpskom predstavniku donosi plej-of Lige šampiona (u nekim kombinacijama čak i direktan plasman u grupu), što znači garantovano mesto u Ligi Evrope, pa su na licima navijača crveno-belih ponovo osmesi, a oči se cakle od velikih očekivanja.

U jeku dobre atmosfere u klubu na najveći srpski stadion stiže Zenit. Prijateljski mečevi sa šampionom Rusije postali su tradicija, ali ovo će biti prvi put od 2011. da se susret odvija u Beogradu. Danima unazad Crvena zvezda i Delije pripremaju feštu i adekvatan doček prijateljima iz Sankt Peterburga. S obzirom na bratske odnose srpskog i ruskog naroda, kao i besplatan ulaz, nema sumnje da će poseta večerašnjoj utakmici (19.00) biti sjajna. Ukazuju na to i organizovani navijači crveno-belih sa severne tribine.

"Molimo sve navijače Zvezde koji će doći na severnu tribinu da budu bar pola sata pred početak menač na tribini kako bi se dogovorili za koreografiju koja se sprema. U ovom trenutku, kada je našoj braći teško, treba da vide pun stadion i svu moguću podršku koju možemo da im pružimo. Jedini način na koji sada to možemo da izvedemo je da napunimo stadion do poslednjeg mesta", ističu Delije misleći na tragediju koja se u petak dogodila u Moskvi, kada je grupa terorista upala u tržni centar i, po poslednjim informacijama, ubila preko 100 osoba.

Što se tiče terena, jasno je da zbog odsutnih reprezentativaca, kao i nekoliko povređenih igrača, treneri Vladan Milojević i Segej Semak neće moći da računaju na najjače postave vodećih timova srpskog i ruskog prvenstva. Ova utakmica poslužiće im da pruže priliku igračima sa manjom minutažom, kao i da na delu vide neke od budućih nada koje se bore za status prvotimca. Najavili smo već da bi u crveno-belom dresu mogli da zaigraju trojica fudbalera sa pozajmice Grafičaru - Injeka Ogbu, Marko Ćurić i Boris Matić - kao i omladinac Aleksa Cvetković. Van ekipe su povređeni Aleksandar Dragović, Miloš Degenek i Vladimir Lučić i Kosta Nedeljković, kao i 13 reprezentativaca (Omri Glazer, Srđan Mijailović, Naser Điga, Marko Stamenić, In Bom Hvan, Gelor Kanga, Osman Bukari, Žan-Filip Kraso, Ognjen Mimović, Uroš Sremčević, Veljko Milosavljević i Andrija Maksimović).

Zenit će biti bez Strahinje Erakovića, napadačkog tandema Sergejev - Kaseira (pre dve godine želja Crvene zvezde)..., ali to ne znači da neće igrati ofanzivan fudbal.

"Skoro sam siguran da nećemo biti prinuđeni da menjamo formaciju. I pored činjenice da nismo kompletni imamo dovoljan broj igrača koji mogu i biće alternativa na pojedinim pozicijama. Utakmica sa srpskom ekipom je ipak drugačija od klasične međunarodne, ona je malo više od samog fudbala. Nije prazna fraza da su Rusi i Srbi braća, to se jednostavno vidi i oseća na različitim nivoima, fudbal nije izuzetak. Pre svega veliko nam je zadovoljstvo što ćemo posetiti bratsku zemlju, pa onda i što ćemo imati priliku da se odmerimo sa liderom njihovog prvenstva. U svakom slučaju, zanimljivo i korisno putovanje", izjavio je Semak pred beogradsku utakmicu.


tagovi

FK Crvena zvezdaZenitPrijateljske utakmice

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara