Radost Zvezdinih fudbalera (Star sport)
Radost Zvezdinih fudbalera (Star sport)

Zvezda u šampionskom zanosu: Šerif kao Mezenga, Kangin usisivač raspalio Marakanu

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.03.24. | 17:53

Kragujevčani stradali na Marakani – 5:0

Crvena zvezda je u šampionskom zanosu! Prvi put od početka Mozzart Bet Superlige, crveno-beli su pobegli Partizanu van domašaja jedne utakmice, pošto su u derbiju 26. kola lakše nego što se očekivalo savladali zahuhtali kragujevački Radnički – 5:0.

Može Vladanu Milojeviću da bude puna šaka brade, ne samo zbog četiri boda prednosti, več činjenice da mu tim ima liniju ozbiljnog uspona. Ponudila je Crvena zvezda ozbiljan zadržaj za više od 18 hiljada ljudi na Marakani, uz ozbiljne napadačke kombinacije i visok intenzitet igre. Bila je to najlepša pozivnica za fanove crveno-belih da i u narednim utakmicama budu u Ljutice Bogdana, jer Zvezdina publika hoće ovako nešto da gleda iz sedmice u sedmicu.

Izabrane vesti

Dobro, ima i do toga da Kragujevčani nisu odustali od svog prepoznatljivog opredeljenja i insistiranju na tehničkim kvalitetima, ponudivši Crvenoj zvezdi glavu na panju i mogućnost da eksploatiše sirovu snagu i fizičke moći. Posebno Šerif Endiaje koji je odigrao najbolji meč od kada je stanovnik Ljutice Bogdana, pošto je njegova pojava na terenu imala dejstvo dinamita za štopere Radničkog. Razneo ih je u parapamparčad, iznudio crveni karton Simovića i uz dva gola ostavio pitanje da lebdi u vazduhu: Kakve mu je to čarobne napitke dao Vladan Milojević tokom zimskih priprema na Kipru.

Uz njega vrlo raspoloženi za igru bili su Mirko Ivanić i In Bom Hvan, pa su Kragujevčani, posle crvenog kartona Simovića, morali da čuvaju ponos i obraz. Mada, ako ništa drugo, pokušali su da igraju fudbal, ne oslanjajući se isključivo na duple blokove. Možda je to put kojim se raste i ide u Evropu.

Pozitivne vibracije, izazvane kiksom večitog rivala, privukle su na najveći srpski stadion više od 18 hiljada gledalaca i pogurale izabranike Vladana Milojevića da se rastrče od prvog minuta. Imao je trener gostiju Feđa Dudić da striktnom markacijom In Bom Hvana i mladim Aleksićem kao specijalicem, uspori protok lopte crveno-belih. Ali doslednost Radničkog da izađe visoko, ostavila je višak prostora crveno-belima koji su znali da kažnjavaju svaku grešku u defanzivnom redu gostiju.

Opredeljenje Kragujevčana dovelo je do toga da u prvih osam minuta vidimo šest udaraca u okvir golova Omrija Glazera i Stojana Lekovića. Branio se golman Kragujevčana koliko je mogao posle udarca sa distance Srđana Mijailovića i In Bom Hvana, ali je zaspao kada nije smeo. Loše je procenio centaršut Kange u visokom luku, koji je Marko Stamenić pribrano smestio u gol. Jeste Stojan Leković pogrešio, ali je pre centaršuta Gelor Kanga, napravio jedan od najlepših poteza ovog proleća u Mozzart Bet Superligi. Visoku „sveću“ savršeno je usisao i dao sebi mogućnost da pronađe aplauze.

Dok su se dve navijačke grupe prepucavale na tribinama Marakane, uz nepotreban nacionalistički folklor upućen Feđi Dudiću, igrači Radničkog su teško iznosili loptu sa svoje polovine. Otpadali su iz čistih duela, bili sporiji, do te mere da je temperamentni Dudić morao da pleše pored aut linije i poziva improvizovani tajm-aut. Videlo se da Sahli i Bevis znaju da miluju loptu, da mladi Gluščević želi da traži dubinu, ali nekako su Kragujevčani izgledali kao tinejdžeri u teretani pored napucanih momaka.

Bilo je smislenih akcija i na drugoj strani, ali je kreator aplauza na Marakani posle Gelora Kange bio Šerif Endijae. Napadač Crvene zvezde je na karakterističan način nosio u zubima protivničke štopere, ovog puta Šerbečića i Simovića, nudeći se kao sigurna opcija prilikom dugih lopti. Ali ovog puta je sačuvao prisebnost pred protivničlkim golom i nesumnjivo postigao najlepši pogodak od kada je Ljutice Bogdana. Zaličila je njegova peta, na ono čuveno dostignuće Bruna Mezenge iz novembra 2011. godine, kada je petom u letu pocepao mrežu Smedereva.

Bilo je jasno da je meč završen, onog trenutka kada je Jovan Šegrt isključio iskusnog Simovića zbog povlačenja Šerifa Endijaja. Pukla je odbrana Kragujevčana po šavovima i negde se znalo da će njihovoj seriji doći kraj. Na veliku žalost Feđe Dudića u igru je ušao Piter Olajinka, koji je nasrtao na suparničku odbranu kao da sutra ne postoji. Bilo je to klasično poluvreme aplauza i ozarivanje mnogobrojnih dečijih lica. Posebno posle majstorija In Bom Hvana i Aleksandra Kataija.



CRVENA ZVEZDA – RADNIČKI 1923 5:0 (2:0)

/Stamenić 10, Šerif 20, 50, Hvan 68, Katai 76/

Stadion: Rajko Mitić. Gledalaca: 18.000. Sudija: Jovan Šegrt

Žuti karton: Simović, Ristić, Zorić (Radnički 1923)

Crveni karton: Simović u 48. minutu

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Glazer – Mijailović 6,5, Spajić 6,5, Điga 6,6, Rodić 7 (od 83. Radojević -) – Kanga 7 (od 64. Katai 7), Stamenić 7 (od 64. Mimović 6,5) – Bukari 6,5, Hvan 7,5, Ivanić 7,5 (od 64. Olajinka 7) – Endijaj 8 (od 70. Sremčević -).

RADNIČKI 1923 (4-2-3-1): Leković 5 – Ćosić 5, Šerbečić 5, Simović 5, Dadić 5,5 - Aleksić 6 (od 68. Đurić -), Ristić 5 (od 68. Bukumira -) – Vidosavljević 5 (od 68. Ivelja -), Bevis 5,5 (od 52. Zorić -), Vižđi 5,5 (od 52. Mitrović -) – Gluščević 5,5.

Igrač utakmice: Šerif Endijaj


MOZZART BET SUPERLIGA – 26. KOLO

Subota

Radnik - IMT 0:1 (0:0)

/Lutovac 72/

Voždovac - Čukarički 1:1 (0:1)

/Miletić - Adžić/

Spartak - TSC 2:4 (0:2)

/Mijić 58, Ubiparip 65 - Radin 17, Ćirković 29, 73, Jovanović 54/

Vojvodina - Novi Pazar 1:0 (0:0)

/Petrović 85/

Nedelja

Mladost Lučani - Partizan 1:1 (1:0)

/Bojić 44 - Nikolić 85/

Crvena zvezda - Radnički 1923 5:0 (2:0)

/Stamenić 10, Šerif 20, 50, Hvan 68, Katai 76/

18.00 (2.30) Železničar (3.40) Javor (3.10)

20.00 (2.10) Napredak (3.40) Radnički Niš (3.60)




tagovi

Aleksandar KataiŠerif EndiajeMarko StamenićHvan In Bom

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara