Foto: MN Press
Foto: MN Press

Zvezdine utakmice bez najvatrenije podrške: Ceh protiv Intera iz Zaprešića, pandemija i izgredi navijača

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.11.21. | 14:30

Iako su na krilima navijača režirali brojne senzacije, crveno-beli vrlo dobri i bez najvatrenije podrške na tribinama

Nedavnom odlukom UEFA da suspenduje stadion Crvene zvezde na jednu utakmicu zbog incidenata u režiji navijača, razlog je zbog kojeg će crveno-beli u 5. kolu grupne faze Lige Evrope dočekati Ludogorec bez podrške najvatrenijih pristalica. Iako je Evropska fudbalska unija dozvolila prisustvo dece na tribinama, izvesno je da će slika na tribinama biti drugačija u odnosu na međunarodne utakmice sličnog značaja.

Šampion Srbije će tako poslednju evropsku utakmicu u aktuelnoj kalendarskoj godini na svom terenu odigrati u specifičnim okolnostima, međutim daleko od toga da sličnu situaciju nije imao priliku da okusi u prethodnom periodu. Naprotiv, utakmica sa prvakom Bugarske biće druga ove sezone na UEFA pozornici isključivo pred mališanima.

Izabrane vesti

U istim okolnostima crveno-beli su dočekali prvi međunarodni duel ove sezone u Ljutice Bogdana i gostovanje Kairata, a na krilima najmlađe publike rivala su za Almati poslali sa pet lopti u mreži (5:0). Bez milosti prema kazahstanskom predstavniku bili su izabranici Dejana Stankovića predvođeni dvostrukim strelcem Aleksandrom Kataijem, uz kojeg su mrežu tresli i Loi Dioni, Mirko Ivanić i Filipo Falko, te rasistički povici sa utakmice protiv Milana nisu doneli i ozbiljnije posledice po klub.

Upravo gostovanje Rosonera bilo je poslednji u nizu duela crveno-belih u sezoni 2019/20 odigranih na praznoj Marakani, usled pandemije virusa korona. Međunarodni put Stankovićeva četa je krenula peticom protiv Evrope (5:0), a nakon plasmana u grupnu fazu Lige Evrope crveno-beli su nemilosrdni bili i prema odbrani Slovana Liberec (5:1), posle kojeg su ceo plen osvojili i u utakmici sa Gentom (2:1). Konačno, tačku na evropsku jesen predstavljao je remi sa Hofenhajmom (0:0).

Za razliku od utakmica prethodne sezone na koje je uticala zdravstvena situacija u Srbiji, pamte se i ranije packe UEFA, od kojih je prva bila 2005. godine nakon incidenata protiv Intera iz Zaprešića. Neredi na tribinama, odnosno činjenica da je trener rivala gađan mobilnim telefonom, uticali su na sankcije sa kojima su se suočili crveno-beli, pa je Zvezda prvi duel u grupnoj fazi Kupa UEFA i gostovanje Bazela dočekala pred praznim tribinama.

Iako se šampion Srbije nekoliko puta nalazio pred disciplincima UEFA, sankcije u vidu praznih tribina izostale su do susreta sa Salcburgom međutim duel sa šampionom Austrije Zvezda je dočekala bez podrške publike usled kazne zbog dešavanja na utakmici sa Suduvom. Ipak, izabranicima Vladana Milojevića borba pred praznim tribinama nije bila prepreka da ostanu neporaženi (0:0), a da potom u gostima i overe prvi plasman u Ligu šampiona od silaska sa evropskog trona.

Uz pomenute utakmice, među brojnim sankcijama vredna pomena je i odluka UEFA da zatvori severnu tribinu u utakmici protiv Irtiša, što je bio povod da se najvatrenije pristalice prinudno presele na južnu tribinu odakle su vodile crveno-bele do pobede (2:0).

ZVEZDINE UTAKMICE BEZ PUBLIKE

3.11.2005. Crvena zvezda - Bazel 1:2

21.8.2018. Crvena zvezda - Salcburg 0:0

18.8.2020. Crvena zvezda - Evropa 5:0

29.10.2020. Crvena zvezda - Slovan Liberec 5:1

5.11.2020. Crvena zvezda - Gent 2:1

3.12.2020. Crvena zvezda - Hofenhajm 0:0

18.2.2020. Crvena zvezda - Milan 2:2

28.7.2021. Crvena zvezda - Kairat 5:0


tagovi

navijačiFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara