Srpski klubovi u Evropi - ko će gde? Imamo dva scenarija...

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.05.24. | 00:30

Šta se događa ako Vojvodina osvoji Kup, a šta ako trofej ostane na Marakani

U narednih sedam dana pada definitivna odluka kojih će to pet klubova predstavljati Srbiju od leta u Evropi. Partizanova pobeda na Brdu, odnosno poraz TSC-a u Lučanima, rešili su jednu od važnijih dilema - ko će uz Crvenu zvezdu u kvalifikacije za Ligu šampiona - međutim poslednje kolo Mozzart Bet Superlige i finale Kupa Srbije, treba da reše preostale.

Prvo treba da konstatujemo kako je Čukarički trenutno van TOP 5 i slabi su mu izgledi da popravi poziciju, uzimajući u obzir da u poslednjem kolu ide na noge šampionu, dok Vojvodina ima zicer protiv lučanske Mladosti pred svojim navijačima.

Izabrane vesti

Čak i da nekim čudom preskoči Novosađane (što je zaista malo verovatno), Čuka bi mogla da ostane bez Lige konferencije, jer u slučaju Vošinog slavlja u Kupu, peto mesto ne bi vodilo u Evropu. A Brđani na četvrto nikako ne mogu, pošto su u prvom delu sezone od 30 kola bili lošije plasirani od Radničkog. Tako da im poraz Kragujevčana u Humskoj ne bi ništa značio

A sad da razjasnimo situaciju oko Kupa...

Ono što je nepromenjivo jesu evropke pozicije Zvezde i Partizana. Crveno-beli kreću iz plej-ofa, a crno-beli iz druge runde kvalifikacija u stazi 'nešampiona'. Sve ostalo uslovljeno je s poslednjih 90 minuta i finalom Kupa Srbije koje je na programu u utorak.

SCENARIO 1 - VOJVODINA OSVAJA KUP

Ukoliko se novosadaska Stara dama okiti trofejom kroz tri dana, to će značiti njen plasman u plej-of za Ligu Evrope i osiguran plasman u ligašku fazu Lige konferencije u slučaju neuspeha u plej-ofu za LE. Ovakav razvoj događaja značio bi da trećeplasirani TSC ide u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a nakon eventualne eliminacije, preselio bi se u treću rundu kvalifikacija za Ligu konferencije. U prevodu, Topolčani u ovoj varijanti nemaju sigurnu jesen u Evropi. Radnički iz Kragujevca zaigrao bi u kvalifikacijama za LK - konkretno u drugom kolu.

SCENARIO 2 - CRVENA ZVEZDA OSVAJA KUP

Ovo je opcija za koju navijaju u TSC-u, jer u ovoj varijanti treće mesto znači plej-of za Ligu Evrope i najmanje šest osiguranih utakmica u Evropi tokom jeseni. Podsetimo, šest se igra u Ligi konferencije, a osam u Ligi Evrope... Ako Zvezda osvoji Kup Srbije i četvrto mesto u Mozzart Bet Superligi znači kvalifikacije za LE, ali od druge runde, razume se. Iz ovoga bi trebalo da bude jasno kakvu težinu nose utakmice poslednjeg kola u Novom Sadu i u Humskoj. Vojvodina ne bi igrala samo da odbrani peto mesto i kvalifikacije za LK, nego i za skok na četvrto mesto, koje bi, kako smo već konstatovali, značilo kvalifikacije za Ligu Evrope.

NAPOMENA: U slučaju istog broja bodova prednost ima klub što je bio bolje plasiran u prvih 30 rundi šampionata.

U poslednjem kolu plej-ofa Mozzart Bet Superlige Srbije sastaju se:

Crvena zvezda - Čukarički

Partizan - Radnički Kragujevac

TSC - Napredak

Vojvodina - Mladost Lučani



tagovi

Mozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara