Serhio Rodrigez (Star Sport)
Serhio Rodrigez (Star Sport)

Ćaća na košarku

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.05.23. | 15:51

Ili kako je Serhio Rodrigez u dve nedelje postao jedan od ključnih košarkaša Real Madrida u šampionskom preokretu sezone

Izgleda da je u Španiji, mahom u Real Madridu jedino važno zvati se Serhio. Onda samo otvorite džak, a medalje i trofeji počnu sami da upadaju. Ljulj i Rodrigez u košarkaškoj sekciji Kraljevskog kluba, Ramos u fudbalskom odeljku, Buskets u Barseloni. Kad bi udružili pehare, šleper ih ne bi mogao prebaciti sa tačke A na tačku B.

Postoji neka neobjanšnjiva moć u tom imenu, imenu iza kojeg se kriju značenja sluga, pratilac, čuvar. Ima nešto u toj nauci o imenima. Jer ko je 2014. u finalu Lige šampiona sačuvao goli život Real Madridu, trzajem glavom mu izborio produžetak sa Atletikom i pogodurao do evropskog trona. Serhio Ramos.

Izabrane vesti

Serhio Lulj je nakon sinoćnog nebeskog luka što je u koš Olimpijakosa upao kao kap već završio u evroligaškom košarkaškom Luvru uz trojku Saleta Đorđevića iz 1992, pogačicu Jorgosa Printezisa... Nadvio se nad svojim Blankosima kao anđeo čuvar, što nesportskim potezom kad je Partizan Mozzart Bet bio nadomak toga da ih pometla, što u jučerašnjem finalu. U ta jedina dva, ali i najvažnija dva poena na meču ovekovečena je njegova košarkaška veličina.

Ali gde su dva, tu je i treći Realov Serhio. Pratilac i sluga. Da uvek bude sinhronizovan sa ostatkom tima, da prati kolektiv kako diše i da svojim magičnim pregledom igre služi višim ciljevima. A ima li višeg od titule prvaka Evrope. To je Serhio Ćaćo ili ćaća na košarku Rodrigez.

U prve tri utakmice sa crno-belima nije bio veliki faktor, u četvrtoj je ozbiljno razigrao ekipu pomogavši joj da vrati seriju u Madrid, a od majstorice je počela Ćaćova druga mladost. I trajala je tačno do kad je trebalo - zaključno sa finalom.

Promenio je tok, najbolnije utakmice za Partizan u kojoj su crno-beli već sa poluvremena (vodili 16 razlike, početkom treće deonice imali maksimalnih 18) videli plasman na fajnal-for. Oduzeo im ga je Ćaćo, konstantnim preuzimanjem odgovornosti, trojkama, probijanjima kroz srce reketa i razigravanjem saigrača. Sa 19 poena, šest asistencija i tri skoka i jednom ukradenom loptom, veteran od 36-godina poslao je Kraljvski klub u Kaunas. A tamo je nastavio da rešava Realove probleme.

Od 12 poena iz polufinala, sasuo je Barseloni devet u poslednjoj četvritin! Autor maltene polovine poena svog tima iz poslednjeg kvartala, podelio je tada i pet asistencija. A u finalu - MVP učinak iako je laskavo zvanje pripalo Valteru Tavaresu. Postigao je Ćaćo 15 poena i isporučio devet asistencija. Takvom partijom, sa 15+ poena i 9+ asistencija u finalima Evrolige može da se pohvali samo još jedna legenda evropske košarke, Dimitris Dijamantidis kada 2011. pokorio Evropu sa Panatinaikosom.

"Mi smo neverovatan klub. Verujemo u velike stvari. I radimo svaki dan na tome da ih dosegnemo. Zato moramo da budemo maksimalno spremni. I zato smo znali da će nam se do kraja utakmice ukazati prilika da preuzmemo vođstvo. Uživam u igri i moraću ponovo da pogledam utakmicu jer i dalje nisam siguran kako smo izvukli ovu pobedu", rekao je Ćaćo.

Možda je presudilo to što Olimpijakos u svojim redovima, uz ogromno poštovanje prema majstoru Kostasu Slukasu, ipak nije imao Realovu količinu iskustava, ljuljovske lucidnosti pri rešavanju ovakvih utakmica. Koliko je puta samo kroz karijeru Ljulj pogađao šuteve za preokret, koliko puta spržio mrežicu sa zvukom sirene, u koliko navrata podigao taj autentični luk iznad semaofora neuhvatljiv za čuvara ma ko to bio i ma koliko duge ruke imao. Olimpijakosu je sinoć nedostajao bar jedan Serhio, a Real je imao dvojicu.

Imao je dvojac što je sa reprezentacijom Španije u poslednjih petnaestak i godina i kusur prošao i sito i rešeto. Ćaćo je prvu medalju sa Crvenom furijom osvojio davne 2006. godine. Kao vodonoša Navaru, Gasolu i Garbahosi podelio je i u onom finalnom demoliranju Grček (47:70) nekoliko asistencija i zaslužio medalju. U međuvremenu pažljivo pekao zanat do trenutka dok i sam nije postao model mladim momcima.

Generacije koje dolaze, španske ili neke druge, mogu samo da se, makar čisto košarkaški, dive Serhiju i Serhiju. Najboljem asistentu u istoriji evroligaškog fajnal-fora Ćaću i najboljem strelcu u istoj kategoriji - Ljulju.


tagovi

Serhio RodrigezKK Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara