Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Crveno-beli protiv tima koji ih je koštao prvog mesta u ABA ligi prošle sezone

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.12.23. | 12:05

Poraz od Cibone napravio razliku i ostavio Zvezdu korak iza večitog rivala pred plej-of

Košarkaši Crvene zvezde u 10. kolu ABA lige dočekuju Cibonu (19.00 TV Arena Sport). Tim koji je crveno-bele u Beogradu dobio samo jednom i to u polufinalu plej-ofa 2014. godine, ali i koji ih je savladao prethodne sezone u Zagrebu, te ih sprečio da osvoje prvu poziciju na tabeli regionalnog šampionata pred plej-of. Sastav sa Malog Kalemegdana je na kraju imao bolju koš-razliku u okršajima sa Partizanom, ali i poraz više, pa su crno-beli imali prednost domaćeg terena u finalu, što se na kraju ispostavilo ključnim u borbi za titulu. Zato je jasno da će Zvezda imati i dodatan motiv da dođe do pete vezane pobede u regionalnom takmičenju i nastavi niz trijumfa protiv zagrebačkog tima kod kuće, koji traje gotovo deceniju.

Crveno-beli su se dosad 44 puta sastali sa Cibonom u ABA ligi, a iz 32 okršaja su izašli kao pobednici. Kod kuće imaju bilans 20:1 protiv Zagrepčana. Izraziti su favoriti i ovoga puta, ali to moraju da opravdaju na terenu. Sastav Jakše Vulića je posle pet vezanih poraza na startu sezone vezao tri pobede, redom obarao na pleća Mornar, Krku i Studentski centar, ali je prethodne sedmice izgubio u Draženovom domu od Mege.

Izabrane vesti

Uprkos svim problemima sa kojima se susrela preko leta, Cibona je pokazala da može da bude nezgodan rival, a lider ekipe ove sezone je bivši košarkaš Zvezde, Aleksandar Aranitović, koji je sa 14,3 poena prvi strelac hrvatskog sastava. Prate ga Tomislav Buljan (11,6), Jakov Mustapić (11,3) i jedini Amerikanac u ekipi, Aleks Stajn (10,9).

19.00 (1,85) Crvena zvezda (hen -19,5) Cibona (1,85)

Zvezdin zadatak će biti da u odbrani obrati pažnju na ovaj kvartet igrača. S druge strane, Cibona dozvoljava 1,19 poena po posedu protivnicima, što je drugi najslabiji rezultata ABA lige (Mornar na 1,25 primljenih poena po posedu). Zato bi ponovo mogao da se otvori prostor za igrače poput Marka Simonovića. Crnogorski reprezentativac je u poslednje dve runde regionalnog takmičenja odigrao veoma dobro, bio među najboljim pojedincima, ali još čeka na pravu priliku u Evroligi pod vođstvo Janisa Sferopulosa. Predstojeći duel će mu biti nova prilika za dokazivanje.

Mogao bi i Šabaz Nejpir da dobije solidan prostor, uprkos činjenici da crveno-bele čeka duplo kolo Evrolige. Razlog je jasan. Da nastavi da se privikava na masku, koji će po svemu sudeći još dugo nositi, i da podiže broj obrtaja, s ozbirom da je protiv Efesa pokazao određeni napredak u igri otkako je pretrpeo prelom nosa, ali je jasno da je još daleko od željenog nivoa.

Po svemu sudeći, duel sa Cibonom u Štark Areni mogao bi da bude novi poligon za uigravanje pred izazove u Evroligi, ali trener Janis Sferopulos neće dozvoliti opuštanje. Zvezda ima prednost u odnosu na najveće konkurente u regionalnom takmičenju i nema sumnje da će grčki stručnjak i njegovi izabranici uraditi sve da je ne ispuste.

"Igramo protiv na terenu dobro organizovanog tima. Protivnik je ekipa koja igra jako dobru timsku košarku i sa naše strane moramo da budemo spremni da odigramo čvrstu utakmicu protiv Cibone", rekao je Sferopulos.

Stefan Lazarević, koji je protiv Krke imao perfektnih 5/5 iz igre, a onda protiv Anadolu Efesa odradio odličan posao u odbrani, ističe da će rival odigrati rasterećeno, te poziva na oprez.

"Odigrali smo tešku zahtevnu utakmicu u petak uveče, ali sve je lakše kada se pobedi i kada je veliki napor i trud nagradjen. Sada nas čeka Cibona, mlada ambiciozna ekipa koja će bez ikakvog pritiska igrati ovu utakmicu. Na nama je da odigramo dobar, čvrst meč i nastavimo sa pobedama pred duplo kolo Evrolige", dodao je Lazarević.

Granica u Mozzartu za poene Majka Tobija - 10,5

Granica u Mozzartu za poene Aleksandra Aranitovića - 12,5

Šef struke Cibosa očekuje igrače iz drugog plana u Zvezdinom dresu, ali je svestan da njegov tim čeka težak zadatak.

Utakmica protiv Crvene zvezde koja nas čeka u Beogradu je za nas jedno vrlo teško gostovanje, oni su ekipa koja je do sada otpor upisala samo jedan poraz od Partizana. Oni su u gustom ritmu utakmica i očekujemo da će izvesti kombinovanu postavu gde će Kuzmić i Ilić dobiti više prilika. Imaju i neke probleme s povredama. kao recimo Hange, međutim bez obzira na to, oni imaju toliko širok roster i sve su to izrazito kvalitetni igrači. Očekuje nas jedna vrlo zahtevna i teška utakmica".

Prvotimac zagrebačke ekipe Tomislav Buljan ne sumnja da će njegov tim dati sve od sebe u Štark Areni.

"Crvena zvezda je ekipa koja ima interes da se zadrži na vrhu tabele, a pobeda im je, naravno, imperativ. Očekujem vrlo tvrdu i zahtevnu utakmicu, ali smatram da će Crvena zvezda zbog svog rasporeda iskoristiti širi kadar igrača. Naš cilj je da im pružimo maksimalan otpor, svaki igrač u njihovoj ekipi posjeduje kvalitete za odigravanje utakmice u visokom ritmu, a na nama je kako ćemo im odgovoriti”.

ABA Liga - 10. kolo

Petak

Split - Krka 78:74

/Fanderburk 16 - Špan 15/

Subota

Igokea - Mornar 84:64

/Tanasković 19 - Viters 13/

Borac Mozzart - Budućnost 67:86

/Tasić 22- Vilijams 15/

FMP - Partizan Mozzart Bet 61:105

/Vukčević 16, Koprivica 16, Panter 16 - Živanović 12/

Nedelja

17.00 (1,17) Cedevita Olimpija (20,00) Zadar (5,50)

19.00 (1,85) Crvena zvezda (hen -19,5) Cibona (1,85)

Ponedeljak

18.00 SC Derbi - Mega

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaCibonaJanis SferopulosMarko SimonovićŠabaz NejpirStefan Lazarević

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara