Luka Mitrović i Tajrik Džons (Foto: Starsport)
Luka Mitrović i Tajrik Džons (Foto: Starsport)

Zvezda uvek može da se osloni na Luku

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.12.23. | 14:44

Jedan od nosećih stubova Zvezdine igre posle 11 rundi među 15 najkorisnijih igrača Evrolige

Nemanja Nedović je bio junak Crvene zvezde u veoma bitnom trijumfu nad Anadolu Efesom. Ubacio je 14 poena u trećem kvartalu kada su crveno-beli slomili otpor rivala i tako trasirao put timu ka pobedi. Ipak, ne bi ni to bilo dovoljno, da prethodno nije briljirao Luka Mitrović. Dominirao je do Nedovićeve erupcije. Postigao 16 poena pre nego što je predao štafetu Zvezdinom beku. Maksimalno koristio činjenicu da je rival desetkovan u reketu, prodavao fore Tajriku Džonsu i iskorišćavao svaki "mismeč" pod košem rivala.

Okončao je susret sa 19 poena, sedam skokova (tri ofanzivna) i tri asistencije. Ubacio devet šuteva za dva (rekord karijere), iz 13 pokušaja. Sve to donelo mu je indeks korisnosti 20 i epitet jednog od najzaslužnijih igrača za veliku pobedu, ali njegova odlična partija protiv turskog šampiona nije bila nikakav rarirtet. Štaviše, nije bila ni najbolja u tekućoj sezoni.

Izabrane vesti

To je samo pokazatelj da se Luka nalazi u sjajnom ritmu. I to od starta sezone. Bio je i prethodne odličan, uz Filipa Petruševa daleko najpouzdanija opcija na unutrašnjim pozicijama, ali je u minula dva meseca napravio iskorak. Stasao u jedan od nosećih stubova Zvezdine igre kao najkonstantniji pojedinac u ekipi Janisa Sferopulosa. To potvrđuju i brojke. Samo dva puta u Evroligi nije imao dvocifren indeks korisnosti, a prosečno je u prvih 11 kola beležio 12 poena, 5,5 skokova, 1,5 asistenciju i 1,1 ukradenu loptu. Prosečan indeks mu je 15,9 i sa njim spada u sam krem evropske košarke - trenutno je 15. najkorisniji igrač elitnog takmičenja. Nije mala stvar.

Uprkos svim problemima, Luka je od prvog dana bio tu. Spreman da se uhvati u koštaca sa najboljim centrima Starog kontinenta. I mnoge je nadigrao. Ali ono što posebno fascinira u Mitrovićevoj igri je to što može da bude jedan od najboljih na parketu, a da ne zatrpa koš protivnika kao protiv Efesa, Barselone (22 poena) ili Žalgirisa (16 poena). Čak je i najkorisniji bio protiv Olimpije Milano kada je brojao do 11. Tada je promašio samo jedan šut iz igre (3/4) i jedan sa linije penala (5/6), pokupio pet skokova, podelio tri asistencije, ukrao dve lopte, iznudio pet faulova - indeks 23.

Zaključak je jednostavan. Luka se uvek podredi timu i radi ono što se od njega traži. Ako je potrebno da povuče u napadu - tu je. Osetili su to gore-pomenuti timovi. Kontrola skoka mu je u opisu posla (sa 5,5 po nastupu 14. u Evroligi), a posebno je efikasan pod protivničkim obručem. Više ofanzivnih skokova je dosad sakupio samo Matijas Lesor (2,8), pa je Mitrović sa 2,7 drugi na evroligaškoj lestvici.

Radi dobar posao i u odbrani, ume da prepozna trenutak za pas, a popravio je i šut sa linije penala. Na prvi pogled procenat od 76,5 odsto ne deluje preterano impresivno, ali kada se u ozbir uzme da je samo osam igrača prosečno izvodilo više bacanja u proseku i da je samo dva puta ubeležio dva promašaja sa crte, Lukinih 34/45 deluju sasvim dobro. Pritom, kroz karijeru šutira penale sa 68,5 odsto uspešnosti u Evroligi, što jasno ukazuje na napredak u tom segmentu.

Koliko je važan za Crvenu zvezdu, posle trijumfa nad Efesom istakao je i trener Sferopulos.

"Mnogo pomaže timu. Uvek je tu i to je veoma važno. Sjajan je u napadu i odbrani. Igrač je koji je potreban svakom treneru. Borac, tip igrača koji može da ponudi mnogo rešenja na terenu. Mora da nastavi da radi, da ostane skroman, jer je duga sezona i mora da nastavi istim putem", jasan je grčki stručnjak.

Fascinantno je kako se 30-godišnji košarkaš transforisao posle serije povreda koje su obeležile kraj njegovog prvog mandata na Malom Kalemegdanu, ali i period koji je proveo u inostranstvu, u jednog od ključnih igrača Crvene zvezde. Počeo je kao četvorka, pre nekoliko godina krenuo da igra sve više na poziciji petice i usledio je procvat. Ove sezone igra na veoma visokom nivou, što potvrđuju i statistički podaci, ali i "očni test".

Fizički izgleda odlično. Uprkos činjenici da ima drugu najveću minutažu u ekipi, da se nikada ne štedi, uspeva da ostane zdrav, što je posebno bitno. Veština nikada nije bila upitna. Već je navikao i navijače da od njega uvek očekuju dobro rešenje kada ima loptu u reketu. A sve je to posledica velikog rada, o čemu je govorio i pred početak sezone. Rezultati su očigledni. Luka Mitrović je izrastao u najkonstantnijeg i najpouzdanijeg igrača srpskog šampiona i ugravirao svoje ime u evropsku centarsku elitu.

"Usled svih problema zdravstvenih i sa povredama koje sam prošao u karijeri, za mene je trenutno jedino bitno da se osećam dobro fizički. Da se saniraju te neke smetnje koje se javljaju usled velikih napora. Osećam se dobro, osećam se verovatno fizički bolje nego što sam se osećao kad sam bio mlađi, a i na terenu se osećam sve komotnije, iskusnije, sa više samopouzdanja, rutine, tako da imam velika očekivanja i od samog sebe u ovoj sezoni", rekao je rođeni Novosađanin pred početak takmičarske godine 2023/24 i već posle dva meseca dostigao visoko postavljenu granicu.


tagovi

Luka MitrovićKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara