Košarkaši Tenerifa (©fiba.basketball)
Košarkaši Tenerifa (©fiba.basketball)

Dominacija Tenerifa za pehar Lige šampiona: Neuništivi Marselinjo MVP, Salin zatrpao koš Manrese (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.05.22. | 22:13

Drugi trofej za tim iz San Kristobal de la Lagune u FIBA takmičenju

Košarkaši Tenerifa osvojili su premijerno izdanje FIBA Lige šampiona. Pet godina kasnije ponovili su taj uspeh. Pred ispunjenim tribinama Bilbao Arene bili su iznenađujuće ubedljivi protiv rivala iz ACB lige Manrese - 98:87.

Spektakularna atmosfera u Bilbau. Na tribinama je bilo oko 8.500 navijača, većina u crvenim bojama Manrese (između 6.000 i 7.000). Košarkaši su na nju odgovorili na pravi način. Priredili su sjajnu predstavu, dostojnu finala. Izostala je očekivana neizvesnost, jer su puleni Ćusa Vidorete bili bolji. Zaslužena pobeda Tenerifa i veliki uspeh ekipe sa Kanarskih ostrva.

Izabrane vesti

Na kraju utakmice su mnogobrojni navijači Manrese gotovo pet minuta skandirali svojim ljubimcima, a onda potpuno oduševili: "Te-ne-ri-fe", orilo se Bilbao Arenom. Stojički su podneli poraz navijači katalonske ekipe i odali rivali priznanje za odličnu partiju. Na kraju krajeva, španska košarka je večeras pobedila.

U prvom poluvremenu se vodila velika borba, ali su Marselinjo Uertas i drugovi bili uglavnom u prednosti. U trećoj deonici su se odlepili, došli do 15 poena viška u poslednjim minutima i sa velikim suficitom dočekali odlučujući period. Pokušala je Manresa da se vrati, blistao je MVP Čima Moneke, ali košarkaši Tenerifa su jednostavno previše iskusni da bi ispustili takvu prednost. Odbranili su se od svih naleta ekipe Pedra Martineza i ubedljivo slavili.

Gotovo savršeno napadačko izdanje Tenerifa. Šutirali su Vidoretini puleni sa 65,6 odsto uspešnosti iz igre. Pogodili 27 trojki iz 37 pokušaja, u 13 navrata provukli loptu kroz mrežicu van linije 6,75 i samo devet puta promašili (54,2 odsto). Možda je i ključ bila bolja timska igra Tenerifa, lopta se sjajno kretala na protivničkoj polovini što se oslikava kroz čak 26 asistencija. Za više od polovine bio je zaslužan Marselinjo Uertas.

Bivši igrač Barselone i Los Anđeles Lejkersa je i u 38. godini pokazao kakav je majstor košarke i da mu godine ne mogu ništa. Meč za trofej okončao je sa 13 poena i 14 završnih dodavanja (indeks 22). Naravno, dobio je i priznanje MVP finala.

Ispratio ga je Sasu Salin sa 18 poena. Estonski "snajperista" je sa distance gađao 4/8. Odličan i Kajl Vilčer sa 17 poena (3/6 za tri), a očekivano je među najboljima bio i gorostasni Gjorgi Šermadini sa 14 poena. Dvocifren i iskusni Aron Dornekamp (13 poena i sedam skokova). Srpski košarkaš Dejan Todorović proveo je šest i po minuta u igri, ali nije uspeo da se upiše u listu strelaca.

U ekipi Manrese daleko najbolji Nigerijac Čima Moneke. MVP Lige šampiona je susret okončao sa 24 poena i osam skokova (indeks 27), ali to nije bilo dovoljno za trofej. Džo Tomason je dodao 15 poena, Dani Perez i Silvan Fransisko 12, dok je 10 ubacio Luk Maje.

MANRESA - TENERIFE 87:98

/25:27, 25:22, 17:33, 20:16/

Manresa: Fransisko 12, Naspler, Moneke 24, Štajnbergs, R. Martinez, Valtonen 2, Bako 2, Volet 6, Tomason 15, Maje 10, Perez 12, Sima 4

Tenerife: Fitipaldo 7, Smit, Uertas 13 (14as), Salin 18, Rodrigez, Sastre 9, Šermadini 14, Todorović, Sulejmanović 5, Vilčer 17, Gera 4, Dornekamp 11

FAJNAL FOR FIBA LIGE ŠAMPIONA

Petak

Hapoel Holon - Tenerife 71:78

Ludvigzburg - Manresa 55:63

Nedelja

Meč za treće mesto: Hapoel Holon - Ludvigzburg 68:88

Finale: Tenerife - Manresa 98:87

/Salin 18 - Moneke 24/


tagovi

Marselinjo UertasKK TenerifeManresaČima MonekeSasu SalinČus VidoretaPedro MartinezFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara