Luka Vildoza (©Star Sport)
Luka Vildoza (©Star Sport)

Dragić o Vildozi: Više je skorer nego klasičan plejmejker; Željan je košarke i ima neverovatan šut iz driblinga

Vreme čitanja: 7min | pet. 21.10.22. | 08:22

“Verujem da bi najbolje mogao da funkcioniše sa Stefanom Markovićem kao iskusnim plejmejkerom koji iza sebe ima tolike godine u najvišem rangu evropske košarke. Naravno, verujem da će dosta pomoći i ako bude igrao u kombinaciji sa Nemanjom Nedovićem, jer obojica mogu da budu opasni po protivnički koš i iz driblinga i na šutu“, kaže slovenački as za Mozzart Sport

Televizijske kamere u dvorani Fernando Buesa nekoliko puta snimile su Luku Vildozu u civilu, dok su na parketu snage odmeravali njegov novi i nekadašnji klub, Crvena zvezda i Baskonija. Smireno je Argentinac posmatrao dešavanja i na njegovom licu nisu mogli da se vide tragovi nestrpljivosti ili nervoze, mada da ste ga u tim momentima pitali da li bi zaigrao, verovatno bi odmah uskočio u opremu i uradio sve da Zvezda dođe do prvog trijumfa u Evroligi.

Na kraju je Baskonija uzela dva boda zahvaljujući šuterskoj klinici sa 19 pogođenih dalekometnih hitaca, odnosno tandemu Hauard - Tompson koji je dirigovao igrom. Crvenoj zvezdi sada ostaje da u Vizink Centru (TV Sportklub, 20.45) pokuša da iznenadi Real Madrid, pre nego što naredne sedmice gost Beograda bude minhenski Bajern.

Izabrane vesti

Ekspedicija šampiona Jadranske lige doputovala je za Madrid u ranim popodnevnim časovima, odradili su večernji trening kako bi se spremili za duel sa Blankosima, a trener Vladimir Jovanović najavio je da će argentinski bek biti u protokolu.

Vildoza se u Evroligu vraća posle godinu i po dana, a u danu njegovog očekivanog debija za crveno-bele o njegovim igračkim kvalitetima za naš sajt govorio je Zoran Dragić. Iskusni slovenački reprezentativac i prvotimac Cedevite Olimpije delio je sa Vildozom dobro i zlo u Baskoniji tokom šampionske sezone 2019/20, ali i u narednoj takmičarskoj godini, kada se 27-godišnji strelac odlučio za selidbu u NBA ligu...

“Igrali smo u Baskoniji skoro dve godine, znam ga odlično. Praktično je dete Baskonije, jer su ga kao klinca potpisali na sedam godina. Bio je vrlo mlad kada je došao, od početka je važio za jako perspektivnog košarkaša. U međuvremenu je dosta napredovao i došao do toga da ima višegodišnje iskustvo u Evroligi, da igra izvanrednu košarku u kontinuitetu. Sećam se da su ga tražili CSKA i drugi veliki timovi“, počinje Dragić razgovor za Mozzart Sport i dodaje:

“Transfer se nije ostvario je njegova želja bila da zaigra u NBA ligi. Došla mu je prilika prošle godine i želeo je da je iskoristi. Nažalost, kada si ruki u NBA, ne ide sve tako kako ti zamisliš, ali nije odustajao“.

20.45: (1.10) Real Madrid (23,0) Crvena zvezda (7,50)

Vildozi se nije u potpunosti ispunila želja da zaigra u najjačoj ligi svega. U Njujork Nikse otišao je pred start plej-ofa ACB lige 2021. godine, ali je upisao samo dve utakmice u Letnjoj ligi pre nego što je otišao na operaciju stopala i zatim ostao bez angažmana. Posle višemesečne pauze, u aprilu ove godine potpisao je za Bakse gde je odigrao sedam takmičarskih utakmica u doigravanju... Vratio se u Evropu, a nije odigrao nijedan meč u ligaškom delu, po čemu je jedinstven slučaj.

“Jako je željan igre, nije dobijao mnogo šansu otkako je otišao iz Baskonije u NBA. Plus je imao operaciju stopala, dugo je pauzirao, siguran sam da je željan košarke i da se dokaže“.

Sada u dresu Crvene zvezde ima šansu da povrati izgubljeno vreme, s obzirom na to da je u poslednjih godinu dana odigrao nepunih 100 minuta u dresu reprezentacije i Baksima... Zato u danu njegovog debija za crveno-bele zvezdašku javnost interesuje šta mogu da vide na parketu od Luke Vildoze?

“Što se tiče igre, izuzetno je kvalitetan igrač. Dobar u odbrani, čvrst, brz... Ono što mi je definitivno najviše zapalo za oko jeste šut iz driblinga, gde zna brzo da se podigne u fazu šuta, ispali loptu i pogodi za tri poena. Neverovatan je taj njegov ’pull up’. Pravi je skorer, verujem da će Crvenoj zvezdi dosta pomoći u tom segmentu igre. Ima dosta toga u njegovoj igri, zna da napadne koš iz driblinga, ili kao ’spot up’ šuter, a najčešće to radi iz driblinga posle pika. Lopta je često u njegovim rukama“.

Rotacija Crvene zvezde sada ima šestoricu bekova, jer su pored Argentinca tu još Stefan Marković, Džejlen Adams, Nikola Ivanović, Nemanja Nedović i Ognjen Dobrić... Gde bi tu moglo da bude Vildozino mesto?

“Pazite, prvo treba videti na kojoj će poziciji igrati. Odnosno, da li će biti ’kec’ ili ’dvojka’. Verujem da bi najbolje mogao da funkcioniše sa Stefanom Markovićem kao iskusnim plejmejkerom koji iza sebe ima tolike godine u najvišem rangu evropske košarke. Naravno, verujem da će dosta pomoći i ako bude igrao u kombinaciji sa Nemanjom Nedovićem, jer obojica mogu da budu opasni po protivnički koš i iz driblinga i na šutu. Tu je i Nikola Ivanović koji je pokazao višegodišnji kvalitet u Jadranskoj ligi, Džejlena Adamsa nisam iskreno gledao pa ne mogu da komentarišem. Sve dosta zavisi od taktike trenera Jovanovića“, priča Dragić i nastavlja:

“On je u Baskoniji najviše bio ’jedan’. Odnosno, najviše je vremena provodio na toj poziciji, ali je u raznim taktičkim varijantama bio i ’jedan’ i ’dva’. Da li sam ili u paru sa nekim, dobro je to izgledalo u oba slučaja. Uglavnom je vreme na parketu provodio tako da ima loptu u rukama, kako bi mogao da igra pik’n’rol“.

To je onda dobra vest za Crvenu zvezdu, pošto je unutrašnja linija prvenstveno adaptirana na igru iz pika. Od Hasana Martina, preko Filipa Petruševa, do Luke Mitrovića i Bena Bentila, Zvezdini centri su idealni za napadačku orijentaciju i igru dva na dva?

Evo, baš sam gledao utakmicu protiv Baskonije u sredu, tada sam video i kakav je roster. Saglasan sam sa tom konstatacijom. Zvezda je bila dobra protiv Baskonije, vidi se da lopta ide iz ruke u ruku, napravi se pik, pa prosledi dodavanje dalje na drugu stranu, pa opet pik... Šteta je negde što je izgubila. Ali, tu i te kako Vildoza može da unapredi igru Zvezde, ako ponovi igre iz Baskonije“.

Crvenoj zvezdi je u ovom trenutku potreban igrač koji nudi sigurnost u posedu lopte, ali i neko ko može da pogađa sa distance u kontinuitetu. Bez povređenog Nedovića i sa Dobrićem koji se tek vraća potrebna je dodatna širina u napadu. Ivanović i dalje traži stabilnu formu, Adams se nije dosad najbolje snašao kao napadač koji sam rešava situacije već više radi za ekipu, dok je Marković tradicionalno neko ko svoje kvalitete traži kroz razigravanje saigrača i visok nivo odbrane...

“Vildoza nije klasični plejmejker, on je više skorer. Zato i mislim da će se on dobro snaći kod novog trenera. Mi smo ga u Baskoniji koristili tako da je zapravo bio rezerva (Pjeriji) Henriju. Nije počinjao utakmice, ali i pored toga imao po 27-28 minuta. Čak ga je Duško Ivanović često stavljao zajedno sa Henrijem u petorku“.

Kao neko ko dolazi iz Argentine, navikao je na atmosferu kakva se viđa na utakmicama kada su domaćini beogradski večiti rivali. Takođe je igrao godinama u klubu koji jeste u senci Real Madrida i Barselone, ali se i kao takav izborio za trofeje, ostao je konkurentan. Da li to znači da Vildoza neće imati problem da se navikne na košarkaške prilike u Crvenoj zvezdi, gde se od prvog dana traži maksimum?

“Ne znam kako će biti Vildozi u tom pogledu. Jeste godinama igrao pod pritiskom, ali ne pod ovakvim (smeh). Dosta igrača koji prvi put dolaze na ovo podneblje zapravo ne zna gde dolazi. Dobro je kada dođeš da igraš protiv Crvene zvezde, ali kada igraš za nju, onda je malo drugačije...“

Pošto je sa Vildozom delio svlačionicu više od godinu i po dana, Zoran Dragić zna tačno o kakvom se karakteru i temperamentu radi, odnosno šta je to što će doneti Crvenoj zvezdi ne samo na parketu, već i van...

“U Baskoniji je bio dosta tih. Bio je mlad još, nije mnogo pričao u svlačionici, ali je sa svima bio super. Normalan je dečko, nikada kod njega niste mogli da osetite nekakvu nadmenost ili nešto slično. Naprotiv. Jako je dobar igrač za kolektiv, nije nametljiv. Nije držao govore u svlačionici kao kapiten, što nije ni mogao pored igrača koji su stariji od njega, ali je uvek dobro imati takvog čoveka uz sebe“.

Mnogi Vildozu u Baskoniji pamte najviše po košu za titulu ACB šampiona 2020. godine. Koliko mu je to utrčavanje iza leđa Kajla Kuriča promenilo igru na polju samopouzdanja i iskustva?

“Mnogo. Taj koš je nešto što je dosta podiglo njegovo samopouzdanje, dodatno unapredilo igru. Ljudi su od tada počeli još više da prate njegove igre, a videlo se da ga je to samopouzdanje vodilo do potpisa u NBA kasnije. Ima kvalitet da može da igra slobodno u Evroligi i to je velika stvar. Samo, biće mu potrebno malo vremena da se uhoda. Nije igrao dugo, a nema mnogo vremena za uigravanje pošto je sezona već počela. Toga uvek manjka“.

EVROLIGA - 4. KOLO

Četvrtak

Žalgiris - Barselona 73:72

/Evans 18 - Veseli 12/

Fenerbahče - Valensija 79:77

/Vilbekin 20 - Džons 16/

Makabi - Asvel 88:69

/Braun 17 - De Kolo 15/

Bajern - Olimpija Milano 81:83

/Vinston 20 - Meli 17/

Partizan Mozzart Bet - Virtus Bolonja 90:62

/Naneli 20 - Bako 11/

Petak

19.30: (1,17) Anadolu Efes (20,0) Alba Berlin (5,50)

20.00: (2,55) Panatinaikos (14,5) Monako (1,60)

20.30: (2,30) Baskonija (14,5) Olimpijakos (1,70)

20.45: (1,10) Real Madrid (23,0) Crvena zvezda (7,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaLuka VildozaZoran Dragić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara