Toni Perković (©ABA liga/Ivica Čavka)
Toni Perković (©ABA liga/Ivica Čavka)

FMP nikako da progleda: Split preokretom do pobede na Gripama

Vreme čitanja: 2min | pon. 29.01.24. | 20:25

I priključka za plej-of

Zatvorio je prethodnu godinu FMP pobedeama, činilo se da je prebrodio krizu i da mu u ABA ligi neće goreti pod nogama, ali u novoj nikako da progleda. Četvrti put uzastopce poražen je u regionalnom takmičenju, klizi ka opasnoj zoni i predstoji mu borba za goli život.

Klub iz Železnika je na Gripama u drugom poluvremenu imao i dvocifrenu prednost, a na kraju izgubio dvocifrenom razlikom?! Split je napravio veliku seriju, preokrenuo je i uhvatio priključak za plej-of. Uključio se u bitku za doigravanje i ušao u mirne vode – 78:66.

Izabrane vesti

Od pobede posle produžetaka u Novom Mestu protiv Krke nikoga FMP nije dobio. Trpeo je udarce od hrvatskih i srpskih klubova u januaru. Prvo od Cibone, zatim Mege i Crvene zvezde, pa za kraj i od – Splita. Za to vreme su Krka i Mornar uspeli da se dignu, konačno upisali trijumfe i borba za opstanak je u potpunosti otvorena. Razlike su minimalne.

Split je ubacio čak 30 poena FMP-u u odlučujućoj četvrtini. Došlo je do ozbiljnog pada u igri gostiju. Ništa nisu mogli da odbrane. Luis Saliven je bio nerešiva enigma za ekipu Stevana Mijovića. Dao je 24 poena, pogađao posle prodora i sa distance, delio i asistencije, doprinosio u skoku. A, najveća ispomoć bio mu je sunarodnik Šenon Šorter.

Četvrtom trijumfu u poslednjih pet utakmica Šenon Šorter doprineo je sa 19 poena, šest skokova i isto toliko dodavanja za koš. Bio je prvi asistent Žutih sa Gripa. Bitnu ulogu je imao i američki centar Derek Funderburk, kao i Toni Perković, koji je pogodio tri od šest šuteva sa distance. Taj kvartet je kreirao preokret i pogurao Split do devetog mesta. Sada ima osam pobeda, kao i Borac Mozzart i osmoplasirani Studentski centar.

Kod FMP-a je listu strelaca predvodio iskusni Bojan Subotić sa 16 poena, slovenački bek Matic Rebec dao je 13, a Kajl Foster je dodao je poen manje. Klub iz železnika će do duela sa Crvenom zvezdom u Mozzart kupu Radivoja Koraća odigrati još dva meča u ABA ligi: dočekaće Igokeu, a na noge ide Cedevita Olimpiji.

ABA LIGA - 18. KOLO

Subota

Krka - Mornar 79:72

/Macura 18 - Luković 15/

Studentski centar - Cedevita Olimpija 82:78

/Drežnjak 23 - Matković 15/

Igokea - Borac Mozzart 78:62

/Kondić 17 - Tasić 19/

Nedelja

Mega MIS - Budućnost 72:92

/Kamenjaš 17 - Đurišić 17/

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 88:86

/Hanga 15 - Naneli 19/

Ponedeljak

Split - FMP 78:66

/Saliven 24 - Subotić 16/

Cibona - Zadar 71:88

/Aranitović 15 - Božić 22/



tagovi

FMPKK SplitABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara