Fakundo Kampaco (Foto: ABA League/MZT Skopje/Danail Petrovic)
Fakundo Kampaco (Foto: ABA League/MZT Skopje/Danail Petrovic)

Kampacov šou u Skoplju za osmu vezanu pobedu Zvezde u ABA ligi

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.01.23. | 18:45

Najbolja partija Argentinca u crveno-belom i novo odlično izdanje Filipa Petruševa u trijumfu nad MZT-om - 80:57

Suočava se Crvena zvezda se brojnim problemima od početka 2023. godine, ali to je ne sprečava da nastavi da niže pobede. Doputovala je u Skoplje bez povređenih Luke Vildoze, Hasana Martina i Nikole Ivanovića, ali jača za Fakunda Kampaca. I to je bilo više nego dovoljno za ubedljiv trijumf. U ABA ligi je upisala osmu vezanu i popravila učinak na 12-1, pošto je u 14. rundi savladala MZT na gostovanju sa 80:57.

Sve oči bile su uprte u Kampaca. Zbog zabrane koju je Evroliga izrekla srpskom i regionalnom šampionu ne može još da igra na evrosceni, ali zato maksimalno koristi svaki minut u Jadranskoj ligi. Željan je igre, a to je na svojoj koži dobro osetio makedonski šampion, koji je nemo ispratio simultanku fantastičnog plejmejkera u Jane Sandanski dvorani.

Izabrane vesti

Plesao je tango kako samo on ume, pokazao zašto je pravi "floor general". Diktirao je tempo, bio uvek siguran na lopti, pronalazio najbolja moguća rešenja u napadu, odlično čitao igru rivala u odbrani i postavljao se u svom reketu, kako bi što pre pokretao napad Zvezde. A pokazao je još jednom da može i da zatrpa koš protivnika trojkama.

Disali su crveno-beli punim plućima sa Argentincem na parketu, pa iako se MZT šutem sa distane držao u igri tokom prvog poluvremena, nijednog trenutka se nije postavljalo pitanje pobednika u Makedoniji. Jer Kampaco je demonstrirao vrhunsku klasu. Utisak je da je u svakom trenutku znao kako da probije odbranu rivala, probuši je prvovremenim dodavanjem ili baci na kolena trojkom. Sa njim na terenu Zvezda je imala 21 poen viška.

Bio je Kampaco na asistenciju od dabl-dabla, a vrlo brizu i maestralnog tripl-dabla. Susret je okončao sa 23 poena, devet završnih dodavanja, sedam skokova i dve ukradene lopte, za indeks korisnosti 33. Fenomenalna partija.

Svi igrači Zvezde osim Stefana Markovića su se upisali u listu strelaca, a uz Fakua je jedini dvocifren bio Filip Petrušev. Nastavio je sa odličnim izdanjima mladi centar, pa je susret u Skoplju okončao sa 13 poena, pet skokova i po dve asistencije i blokade, za indeks korisnosti 19. Luka Mitrović je uz devet poena imao i šest uhvaćenih lopti (indeks 16), Ognjen Dobrić je dodao osam poena.

U poraženom sastavu najefikasniji Dastin Ver sa 16 poena, dok je 13 dodao iskusni Vojdan Stojanovski.

-------------------------------

- ABA liga - 14. kolo -

MZT SKOPLJE - CRVENA ZVEZDA 57:80

(15:17, 18:19, 8:27, 16:17)

Dvorana: Sportski centar Jane Sandanski (Skoplje)

Sudije: Luka Kardum, Mario Majkić, Marko Mustapić

MZT Skoplje: Krstevski, Bursać 2, Mićović 9, Kefi 9, Andonski, Robev 2, Mekić, Ver 16, D. Stojanovski 6, V. Stojanovski 13, Jigitoglu 1, Pandev

Crvena zvezda: Holand 4, Lazarević 5, Kampaco 23 (9as, 7sk), Mitrović 9, Lazić 3, Dobrić 8, Ilić 5, Nedović 2, Marković, Kuzmić 6, Petrušev 13, Bentil 2

-------------------------------

Od starta je bilo jasno da je Kampaco željan igre. U uvodna tri minuta je spojio saigrače dva puta sa poenima, uhvatio jednu loptu pod svojim košem i položio je u protivničku za 6:0 u prva tri minuta u korist crveno-belih. Majk Kefi se potom probudio i vezao četiri poena, ali je Zvezda odgovorila sa osam vezanih za prvu dvocifrenu prednost na meču. Delovalo je da će Ivanovićeva ekipa oduvati domaćina, ali je Vojdan Stojanovski vratio domaćina u život sa dve trojke, a potom je Dastin Ver vratio egal, pa se na prvi odmor otišlo sa svega dva poena viška u korist Crvene zvezde - 17:15.

Ponovo je Kampaco povukao svoj tim sredinom drugog dela i sa pet vezanih poena odlepio crveno-bele na 26:18. Prednost je potom otišla i na 10 poena posle zakucavanja Kuzmića na Fakundovo dodavanje. Čuvala je višak sve do poslednjih 60 sekundi, da bi Damjan Stojanovski i Ver trojkama ponovo oživeli sastav iz Skoplja, pa je Zvezda na veliki odmor otišla sa svega tri poena viška - 36:33.

Dobro se držao domaćin u prvom poluvremenu, ali je Crvena zvezda predvođena Kampacom vrlo brzo i trećem kvartalu postavila stvari na svoje mesto. Sa tri vezane trojke kompletirao je seriju 14:3, pa je posle četiri minuta igre u trećoj četvrtini Ivanovićeva četa došla do 14 poena viška. Slomili su tako crveno-beli otpor domaćina, ubrzo uvećali prednost i sa 22 poena viška dočekali odlučujućih 10 minuta - 63:41.

Vrlo brzo je u poslednjem kvartalu postalo jasno da ekipa Dragana Nikolića nema snage da odgovori. Otišla je prednost branioca trona očas i na 27 poena, te je sve bilo jasno u glavnom gradu Makedonije.

ABA LIGA – 14. kolo

Četvrtak

Split - Budućnost 87:85

/Nelson 24 - Rejnolds 19/

Borac Mozzart - Cedevita Olimpija 74:76

/Čarapić, Hejl 16 - Ferel 19/

Nedelja

Mega - FMP 77:72

/Rudan 16 - Frejzer 29/

MZT Skoplje - Crvena zvezda 57:80

/Ver 16 - Kampaco 23/

19.00: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -21,5) Cibona (1,85)

Ponedeljak

18.00: (2,15) Studentski Centar (14,5) Zadar (1,80)

Sreda

18.00: Mornar - Igokea

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaMZT SkopljeFakundo KampacoFilip PetruševDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara