Detalj iz prvog susreta (©MN Press)
Detalj iz prvog susreta (©MN Press)

Kobrin povratak, Sferopulosova želja i pitanje - čijem crnom nizu dolazi kraj?

Vreme čitanja: 5min | pet. 22.03.24. | 08:22

Crvenoj zvezdi je ovo pretposlednje pojavljivanje pred svojim navijačima u Evroligi za ovu sezonu, Virtus posle ubedljivog poraza u Kaunasu traži šansu da se podigne

Možda je sve trebalo da bude mnogo drugačije kada su se prošlog leta krojili planovi za ovu sezonu, ipak Crvena zvezda mora da se pomiri sa tim da preostale četiri utakmice nemaju adekvatan takmičarski značaj. Tačnije, eventualne pobede sa sobom ne bi nosile toliko željenu i iščekivanu dozu neizvesnosti oko toga koje će mesto ekipa da zauzme uoči naredne faze takmičenja u Evroligi.

Crvenoj zvezdi jesu otplovile sve lađe za četvrtfinale, mada to ne znači da ekipa preostale obaveze do kraja još jedne neuspele evropske avanture treba da gleda drugačije, osim na jedini ispravan način, a to je da pokuša da zabeleži sve pobede. Ma koliko to u ovom trenutku možda izgledalo teško. Prvi rival na tom putu je Virtus (TV Sportklub, 19.00) koji u Beograd stiže posle rvanja sa Žalgirisom i na kraju ipak teškog poraza u Kaunasu.

Izabrane vesti

Pričali su o tome Miloš Teodosić posle Panatinaikosa i Janis Sferopulos u najavi duela sa bolonjskim sastavom... Bez obzira na izostanak pritiska moranja, Crvena zvezda treba da bude fer prema svojim navijačima i profesionalno odradi posao. Pa, kako bude. Jer gore od ovoga ne može.

Utakmica između Crvene zvezde i Virtusa može da se posmatra iz nekoliko uglova. Prvi je povratak Ognjena Dobrića na mesto uspeha. Popularni Šegi proveo je u Crvenoj zvezdi sedam berićetnih godina tokom kojih je imao pravu žetvu trofeja. Čak 15 pehara osvojio je u crveno-beloj opremi, uz još tri MVP priznanja pre nego što je letos otišao sa Malog Kalemegdana i potpisao za Virtus. Zvezdaška javnost i danas žali što je Kobra iz Knina napustila klub, zbog čega će večeras imati lepu priliku da svog heroja dočeka onako kako i zaslužuje - uz duboki naklon i stojeće ovacije. Nešto slično Miloš Teodosić doživeo je kada se u prvom delu sezone vratio u Bolonju. Grad koji diše košarku znao je da se zahvali svom idolu što mu je vratio evropski sjaj i to nikada neće zaboraviti.

Podsetnik kako je Bolonja dočekala Miloša (©MN Press)Podsetnik kako je Bolonja dočekala Miloša (©MN Press)

Kako Crvena zvezda i Virtus nemaju dugu istoriju okršaja, dosadašnja tri susreta imaju zajednički imenilac, a to je da domaćin uvek pobeđuje. Ako pitate Janisa Sferopulosa, kada je oduvao svećice za 57. rođendan verovatno je poželeo da se tradicija nastavi i da Crvena zvezda zabeleži jedanaestu recku.

Grčki stručnjak ponovo ima muke sa sastavom, pošto Jaga dos Santosa izvesno neće biti na parketu još oko desetak dana, dok su Trej Tompkins i Nikola Topić počeli sa individualnim radom, no i dalje nisu spremni da zaigraju takmičarsku košarku. Kapiten Branko Lazić bi mogao da uskoči u sastav, mada nije još potpuno spreman, kao ni Miloš Teodosić koji je silom prilika morao da istrči na teren protiv atinskih Zelenih jer Zvezda kuburi sa klasičnim plejmejkerima. Sferopulosov kolega Luka Banki dobio je lepe vesti uoči puta za Beograd jer bi u tim trebalo da se vrati Isaja Kordinije, dok Danijel Heket još nije spreman za akciju.

"Igramo u Beogradu protiv Crvene zvezde, protivnika koji je jako motivisan da zaključi sezonu u Evroligi na visokom nivou, pogotovo pred svojim navijačima. Ulazimo u meč sa imperativom da odgovorimo na njihov fizički pristup igri i agresiji na skoku, čime želimo da kontrolišemo tok utakmice i dođemo u priliku da igramo za pobedu", izjavio je Luka Banki pred meč.

Na kraju je verovatno najvažniji detalj, a to je momenat u kojem se dve ekipe nalaze. Crvena zvezda nije ostvarila pobedu u Evroligi preko mesec i po dana, odnosno u proteklih šest utakmica, dok je Virtus poslednji brejk ostvario još 5. januara u Berlinu protiv Albe i od tada je poražen takođe šest puta kao gost.

Jednom timu će crni niz da se završi u Beogradskoj areni. U Crvenoj zvezdi se nadaju da će to biti njihov, odnosno da mogu da iskoriste slabu formu nekadašnjeg prvaka Evrope kako bi svoju uveli u uzlaznu putanju. Virtus je imao otvorenu utakmicu sa Žalgirisom, ali se onda potpuno raspao u poslednjoj deonici, mada je suštinski celo drugo poluvreme u Žalgirio areni bilo loše. Suprotno tome, Crvena zvezda je u drugom delu susreta sa Panatinaikosom odigrala mnogo bolje nego uvodnih 20 minuta, što uliva kakvu-takvu nadu u pozitivan ishod.

Virtus nije bauk, ali se u okršaju sa Partizan Mozzart Betom krajem prošle godine vrlo dobro videlo koliko gost iz Bolonje može da bude opasan kada mu se dozvoli da koristi širok dijapazon mogućnosti u napadu. Na posebnom testu biće Zvezdini centri, jer protiv Toka Šengelije, Brajanta Danstona, Džordana Mikija i Anta Žižića odbrana treba da bude na gornjoj granici mogućnosti, čak i kada nisu u formi ili nemaju svoje veče. Ponajviše jer je spoljna linija vođena Markom Belinelijem, te Ifeom Lundbergom, Ognjenom Dobrićem i Rihardom Lomašom opasna kada joj se dozvoli da se raspuca. Čak i kad nema Danijela Heketa.

Virtus definitivno više nije u formi koja ga je krasila u većem delu sezone. Problem su napravile brojne povrede, zbog čega taktika Luke Bankija zavisi praktično od četvorice igrača i kada jedan ispadne iz ritma, nastaje ozbiljan problem. Centarska linija najbolje funkcioniše kada su Šengelija i Danston zajedno, dok se Miki i Žižić muče da isporuče očekivane role. Slična je priča i u spoljnoj liniji gde se Heketov izostanak i te kako oseća. Doduše, sa Belinelijem i Lundbergom, kada imaju svoj dan, Virtus lakše funkcioniše.

Posle boravka na drugom mestu, odmah iza Real Madrida, bolonjski tim je počeo da tone i sada postoji čak i bojazan da bi produžetak negativne serije mogao čak da završni na granici ispadanja iz plej-ina. U Virtusu žele da zadrže korak sa zahuktalim Makabijem i do kraja se potuku za sedmo mesto koje garantuje prednost domaćeg terena, već i dve šanse da se kroz mini-turnir nađe u četvrtfinalu.

Iako gostovanja u Beogradu nikada nisu laka, Virtusu bi ovo na papiru mogao da bude najlakši meč, jer u preostala tri kola dolazi Panatinaikos, pa se ide u Milano Olimpiji i onda stiže Baskonija. Sve mečevi protiv konkurenata za doigravanje.

Crvena zvezda ne može više da ponudi svojim pristalicama uzbuđenje trke za plej-ofom, ali može da odigra shodno mogućnostima i odigra bez rezerve. To je verovatno ono čime bi svaki zvezdaš u ovom trenutku bio zadovoljan, pre nego što se uđe u finiš Jadranske lige... Tamo su već ambicije daleko više.

EVROLIGA - 31. kolo

Četvrtak

Efes - Alba 85:84

/Brajant 24 - Olinde 17/

Žalgiris - Baskonija 94:76

/Evans 20 - Mekintajer 16/

Olimpijakos - Asvel 80:64

/Piters 17 - Luvavu 14/

Partizan Mozzart Bet - Real Madrid 76:88

/Kaminski 19 - Hezonja 22/

Petak

19.00: (2,40) Crvena zvezda (15,0) Virtus Bolonja (1,70)

19.00: (1,20) Monako (19,0) Valensija (5,50)

20.15: (1,50) Panatinaikos (16,0) Barselona (3,00)

20.30: (1,80) Bajern Minhen (15,0) Makabi Tel Aviv (2,25)

20.30: (2,25) Olimpija Milano (15,0) Fenerbahče (1,80)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaVirtus Bolonja

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara