(©AFP)
(©AFP)

Majami ne može da zaustavi najjače oružje Denvera, Nagetsi moraju da dobiju više od ova tri igrača

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.06.23. | 21:12

Gordona, Poupa i Brauna čeka velika uloga u četvrtom meču finala plej-ofa NBA lige

Nakon druge utakmice finala NBA lige između Denvera i Majamija u redovima Nagetsa su bili i te kako razočarani. Govorio je trener Majkl Maloun o nedostatku energije, veteran Džef Grin je bio dosta žestok po tom pitanju, a i Nikola Jokić je ponešto zamerio svojim saigračima. Malo smo se čudili takvim rečima jer nisu baš bile uobičajene u situaciji kada se nije dogodio preveliki kiks, ali očigledno je sve urodilo plodom. Denver je odigrao odlično u trećem meču serije i sada ponovo vodi u seriji, ima 2-1.

Igrači Majamija su bili potpuno nemoćni u prošlom meču kada su ih Jokić i Džamal Mari doslovno iskoristili sa svojom igrom 'dva na dva'. Vrteći istu akciju iznova i iznova, njih dvojica su sve vreme tražili rupe u protivničkoj odbrani, a kada bi ih pronašli majstorski bi ih kaznili. Koliko su njih dvojica bili fenomenalni govori i podatak da su Jokić i Mari prvi duo koji je u istoriji NBA lige imao tripl-dabl s najmanje 30 postignutih poena. U istoriji lige, da ponovimo.

Izabrane vesti

Hit je tako brzo izgubio prednost koju je imao nakon drugog meča i sada je sve opet na strani Denvera koji je na dva koraka do toga da po prvi put u istoriji postane NBA šampion. S večerašnjom pobedom u Denveru bi praktično već mogli da stave šampanjac na hlađenje.

Naravno da Džimi Batler i njegovi saigrači iz time s Floride ne žele ni pomisliti na to da se vrate u Kolorado sa zaostatkom od 1-3 i zato će da naprave sve da bi došli noćas do pobede. A šta je to sve?

Majkl Maloun i Erik Spolstra igraju partiju šaha. Nakon šta je Denver u prvom meču koristio prednost u visini kroz igru Erona Gordona, Majami im je to oduzeo uvođenjem Kevina Lava u petorku dok su s druge strane Batler i Bem Adebajo svojim ulascima pod koš stvarali dosta prostora svojim šuterima za otvorene trojke dok je napad Nagetsa bio dosta pasivan. Onda je Maloun odlučio da treći meč da u ruke svojim najboljim igračima, Jokiću i Mariju, a sada Spolstra mora da smisli novi odgovor.

Činjenica je da Majami igra odličnu zonu, možda i najbolju u NBA ligi, a s njom su i napravili odličan posao u drugom meču. No, Jokić i Mari su s igrom 'dva na dva' uništili zonu koju Hit nije mogao praktično ni da postavi za takvu igru. Strpljivo su njih dvojica gradili napade svojeg tima, slagali napade s dosta uručivanja lopti na vrhu reketa, Jokić je postavljao blok za blokom, a Mari pogađao sve šuteve koje je mogao.

Znamo da je Spolstra majstor adaptacije na protivničku igru, ali ako će Jokić i Mari igrati i noćas kao i pre tri dana, teško će moći da nešto promeni da bi ih zaustavio. Naime, igru 'dva na dva', bilo da se radi o klasičnom pik'n'rolu ili pik'n'popu ili uručivanju, ako je dobro izvedena je gotovo nemoguće zaustaviti, a posebno kada je jedan od dvojice igrača koji je izvode jedan od najboljih košarkaša na svetu, Jokić.

Inteligencija srpskog košarkaša je ono šta pravi najveću razliku. On ne žuri s odlukama u organizaciji napada, strpljivo čeka najbolje rešenje i donosi prave odluke u pravom trenutku. I na to Majami ne može da ima rešenje.

No, ona najvažnija stvar na koju Denver mora da pazi je Džimi Batler. Čovek koji je gotovo sam izbacio Milvoki u prvom krugu plejofa, ipak je u padu forme kako plejof ide prema kraju. Protiv Baksa je bio na proseku od 37,6 poena, protiv Nju Jorka na 24,6, protiv Bostona na 24,7, a u prve tri utakmice serije protiv Denvera je na proseku od 20.7 poena. Jasno je da on ne može ući sam celo vreme, ali je isto tako činjenica da je Adebajo bolji strelac od njega u ovoj seriji. Tako se ne može pobediti protiv Nagetsa.

Sigurno je da će Batler da napravi sve da Majami dođe do 2-2 u seriji. Uz zatvaranje igre 'dva na dva' Jokića i Marija, Hit će morati da dobije pravog Batlera, plej-of Batlera i na to će Maloun morati da pripremi odgovor. On je jasan - Gordon, Kentavius Kaldvel Poup i Brus Braun će morati da igraju žestoko u odbrani večeras. Pre treće utakmice najavili smo da je Mari ključni igrač, sada ističemo ovu trojicu. Moraju biti najbolji što mogu.

PIŠE: Emir Fulurija

NBA FINALE – TERMINI

Prva utakmica

Denver - Majami 104:93

/Jokić 27 - Adebajo 26/

Druga utakmica

Denver - Majami 108:111

/Jokić 41 - Vinsent 23/

Treća utakmica

Majami - Denver 94:109

/Batler 28 - Mari 34/

Četvrta utakmica

02.30: (2,30) Majami (12,5) Denver (1,75)

Peta utakmica

Utorak, 13. jun, 02.30: Denver – Majami

Šesta utakmica*

Petak, 16. jun, 02.30: Majami – Denver

Sedma utakmica*

Ponedeljak, 19. jun, 02.00: Denver – Majami

* - U slučaju da bude potrebe.



tagovi

NBA finaleDenver NagetsMajami Hit

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara