Košarkaši Mursije (©FIBA Champions League)
Košarkaši Mursije (©FIBA Champions League)

Mursija ima sezonu za pamćenje, Radović ne krije: Trofej u Beogradu bio bi ostvarenje sna

Vreme čitanja: 6min | pet. 26.04.24. | 09:14

“Prošle godine Unikaha je igrala odlično i bilo je teško zamisliti da mogu još bolje ove, ali je tako“, kaže kapiten Mursije

Kada je 2018. godine Mursija igrala svoj prvi Fajnal for FIBA Lige šampiona, na klupi je sedeo Ibon Navaro, trener koji će večeras u Beogradskoj areni predvoditi Unikahu upravo protiv simpatičnog kluba sa istoka Iberijskog poluostrva (21.00). Sudbina je umešala svoje prste i na neki način ponovo spojila Navara i Mursiju, koju sada vodi Sito Alonso u najboljoj sezoni tokom poslednjih nekoliko godina. Među osam najboljih u ACB ligi, pobedama nad Ludvigzburgom i Promiteasom je izborila plasman na Fajnal for u kome će ići na verovatno prvog favorita za osvajanje titule...

Španski stručnjak uspeo je prošlog leta da sklopi tim sa velikim iskustvom i napravi pravi balans na svim pozicijama, a čak i kada se ponajbolji igrač Simon Birgander povredio, stigao je Marko Todorović koji je dosad uradio sjajan posao da ga odmeni.

Izabrane vesti

Mursijin rast poslednjih godina kao kapiten sa velikim ponosom prati Nemanja Radović. Nekadašnji košarkaš Mege krcka svoju osmu sezonu u klubu – kroz dva mandata – i zna kako je nekad bilo i kakve su okolnosti danas.

Mnogo razloga da bude ponosan, mada veruje da je žreb za Fajnal for mogao da bude malo bolji...

“Nismo imali mnogo sreće na žrebu, igraćemo protiv Unikahe koja je prva u ACB ligi. Igraju vrhunsku košarku. Prošle godine su igrali odlično i bilo je teško zamisliti da mogu još bolje ove, ali je tako“, započinje Radović priču za Mozzart Sport.

Unikaha je dominantna i dosad se pokazalo da nije lako igrati protiv sastava koji je zadržao gotovo kompletan prošlogodišnji roster.

“U Ligi šampiona su prvi u poretku od svih ekipa, od početka sezone, pa dosad. Biće veoma teška utakmica i meni kao kapitenu je poseban zadatak da održim ekipu na nivou. Unikaha igra svih 40 minuta fizički jako čvrsto, na 200 odsto. Ako samo na sekund spustiš gard ili si dekoncentrisan, gotovo je, pretrče te“, nema dilemu kapiten Mursije i dodaje:

“Kompletna ekipa je po ukusu Ibona Navara. Fizički mnogo jaki, talentovani, brzi, pokriveni su na svakoj poziciji odlično. Imaju tri kvalitetna centra, pa dve ’četvorke’, na spoljnim pozicijama takođe jako dobri. Moj saigrač iz reprezentacije Kendrik Peri je njihov pokretač, u tranziciji ga je jako teško zaustaviti. Mnogo ozbiljna ekipa. Ali, opet, mi igramo najbolju sezonu ove godine i tražićemo naše opcije. Nećemo doći da se predamo, igraćemo dobro i spremićemo se dobro. Možemo da se borimo“.

Mursija je dosadašnji deo sezone odigrala jako dobro, reklo bi se da imate i jednu od najboljih sezona u klupskoj istoriji...

“Prilično velika sezona za nas. Mursija je poslednjih godina počela da raste sa budžetom i ozbiljnošću, sponzorima... Poslednjih godina imamo dobre rezultate, ali ove smo napravili iskorak. Učestvovali smo u Kupu Španije, odigrali smo baš dobru utakmicu protiv Real Madrida i tesno izgubili. Tu smo, u vrhu tabele cele sezone, iako smo imali nekih povreda, pehova... Simon Birgander koji je u tom momentu bio MVP lige u tom momentu se povredio u novembru, ali ga je zamenio Marko Todorović koji je nastavio u sličnom ritmu. Osim što smo u ACB pri vrhu, Ligu šampiona smo takođe igrali dosta dobro. Mi smo već ispunili sve ciljeve koje smo zacrtali. Sada je sve preko toga bonus za nas. Dolazimo bez pritiska, ali sa željom da se borimo“.

Da li kod tebe vlada poseban osećaj jer će se Fajnal for igrati na mestu gde si i sam nastupao na početku svoje karijere?

“Bio sam mnogo srećan kada se pojavila informacija na Tviteru (sada ’X’ prim. aut) da postoji šansa da se Fajnal for igra u Beogradu. Poseban grad, često sam u Beogradu kada dođe leto, u njemu sam igrao dok sam bio u Megi pre sada već 11 godina. Kako vreme leti... Iskreno, mnogo sam srećan i ostvarenje sna bi bilo da podignem titulu u Beogradu“.

Dilan Enis takođe ne krije radost jer je u Beogradu.

“Ma kakvi, on je presrećan. Obožava ovaj grad i čini mi se da nema stranca koji je bio u Beogradu, da se nije zaljubio u grad“.

Ti si rekao koliko bi voleo, a šta bi za Mursiju značilo osvajanje Lige šampiona?

“Bila bi ogromna stvar da osvojimo trofej, za klub i grad. Pomoglo bi da klub nastavi da raste u narednim godinama“.

Ekipa vam je dosta zanimljiva, nekoliko igrača igralo je u Jadranskoj ligi, osim Dilana Enisa i tebe je tu i Rodion Kuruc...

“Dilan i ja smo baš dobri drugari, cimeri smo i često pričamo o tome. On je planirao da poseti Beograd u narednom periodu, tako da se ovo odlično poklopilo. I sa Rodijem sam dosta pričao o njegovom iskustvu u Partizanu. Na kraju nije ispalo dobro za njega, ali mi je rekao da je u Beogradu stekao mnogo prijatelja, da mnogo voli grad. Za nas trojicu je ovo posebno mesto i uživaćemo“.

Osim vas trojice, sastav je prepun iskustva, čak i evroligaškog. Hauard Sent Ros, Marko Todorović, Džona Radebo, Musa Dijanje...

“Pravljenje ekipe tokom leta za ekipe koje nemaju mnogo novca na raspolaganju, dosta zavisi i od faktora sreće“, kaže Radović i nastavlja:

“Ove godine se u našoj ekipi potrefilo da smo potpisali dosta kvalitetnih igrača, koji vole da igraju za ekipu, što je mnogo važno. Sent Ros je vrhunski defanzivac, voli prvo da doda loptu, Kuruc takođe igra tako. Radebo je takođe dobar defanzivac, Todorović jako kvalitetno razume igru... Ove godine je ekipa ispala dobra, igramo čvrsto u odbrani i iz nje vučemo dalje igru. To je ključ za ovu godinu, a verujem da će ambicije biti i veće za narednu. Čini mi se da je većina igrača produžila ugovor za sledeću sezonu i verovatno će biti nekoliko promena, nadam se da će biti nabolje“.

Kakva je saradnja sa trenerom Sitom Alonsom? I on je kratko vreme proveo u regionu gde se nije snašao, sada radi odličan posao u Mursiji...

“Meni je ovo četvrta godina sa njim, otkako sam se vratio u svoj drugi ciklus sa Mursijom. Prošli smo zajedno mnogo toga dobrog i lošeg. Prilično je dobar trener, poznaje dosta dobro košarku. Nije imao dobro iskustvo u Cedeviti, posle nekoliko meseci su promenili trenera, onda i sve strance. Našao je svoje mesto u Mursiji, prija mu i komforan je. Sa godinama dolazi rezultat, što se pokazuje ove sezone“.

Šta govori činjenica da Španija u Evroligi i FIBA Ligi šampiona ima po tri učesnika u završnici sezone. Odnosno, u Evroligi Real, Barselona i Baskonija igraju četvrtfinale, Unikaha, Tenerife i vi ste već na F4... Da li je to samo još jedna potvrda da je ACB najbolja liga u Evropi?

“Ispričaću jednu anegdotu... Kada sam došao u Španiju pre deset godina, sve je bilo drugačije, posebno košarka. Kada sam prešao iz ABA u ACB ligu, posle nekoliko utakmica sam zvao moje kući i rekao im da bukvalno ništa ne stižem na terenu (smeh). Ne stižem do centra da istrčim koliko je drugi ritam košarke, koliko je brža igra. Najbolja domaća liga u Evropi, nijedna druga nije ni blizu. Dosta ekipa igra u Evropi igra jako dobro, a onda im se desi da to ne bude slučaj u ACB, zato što bukvalno poslednja ekipa na tabeli Palensija, ili Obradoiro i Breogan, mogu kod kuće komotno da te dobiju 15-20 razlike iako ti igraš na velikom nivou u Evropi. Sve ekipe igraju dobru košarku i zato je najbolja liga u Evropi, nema dileme“.

Ti si u Španiji svoj na svome, već deset godina si tamo...

“Kada sam došao iz Mege, prvo sam potpisao ugovor na tri meseca, uz mogućnost produžetka do kraja sezone. Malo, pomalo, se moj ostanak produžavao, ekipe su me potpisivale. Ovo je moja osma sezona u Mursiji, dva puta po četiri sezone sada. U Obradoiru sam bio jednu, u Saragosi još dve... Prija mi liga, lepo mi je ovde. Sviđa mi se stil košarke, kao i život ovde, nikada nisam imao želju da izađem iz lige“.

LIGA ŠAMPIONA – FAJNAL FOR

Petak:

18.00: (1,45) Tenerife (15,0) Peristeri (3,05)

21.00: (3,05) Mursija (15,0) Unikaha (1,45)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Nemanja RadovićMursijaFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara