Rođer Grimau i Jorgos Barcokas (©MN Press)
Rođer Grimau i Jorgos Barcokas (©MN Press)

Sudar stilova u evropskom klasiku: Barsa se uzda u Blaugranu, Olimpijakos u iskustvo Barcokasa

Vreme čitanja: 5min | sre. 24.04.24. | 10:44

Iako su u pitanju dva košarkaška velikana, tek drugi put se sastaju u četvrtfinalu Evrolige

U evropskoj košarci se poslednjih godina dosta govori o odluci čelnika Evrolige da maltene zatvore ligu, jer čak i pozicije koje nisu vezane višegodišnjim ugovorima uglavnom polako dobijaju svoje stalne vlasnike. Nešto slično je i sa završnim turnirom elitnog takmičenja, jer uglavnom iste timove gledamo u borbi za trofej, odnosno kako se rotiraju među četiri najbolja kada dođe vreme Fajnal fora.

Barselona je vezala učešće na poslednja tri, Olimpijakos na dva F4 turnira i oba giganta završila su sezonu kao vicešampion po jednom - katalonski 2021, pirejski 2023. godine. Ovo će ipak biti sezona kada jednog od ova dva tima nećemo videti u Berlinu, jer ih je konačna pozicija na tabeli dovela u situaciju da se tek drugi put u istoriji takmičenja sastanu baš u četvrtfinalu.

Izabrane vesti

Te 2015. godine Barselona je takođe imala prednost domaćeg terena, ali je Olimpijakos dobio seriju rezultatom 3-1 i otišao, ali ipak nije imao snage da napravi još jedno čudo i dobije Real Madrid u Vizink Centru. Barsa je u poslednjem kolu uspela da se izbori za prednost domaćeg terena u odnosu na Olimpijakos i možda bi baš to moglo da bude ključno u raspletu ove serije. Tako se bar nada trener Rođer Grimau.

"Cele sezone igramo komotno u Blaugrani. Jako je bitno to što imamo podršku naših ljudi i faktor domaćeg terena smo ove sezone koristili jako dobro", rekao je Grimau.

Bio je apsolutno u pravu, jer Barselona je ligaški deo sezone završila kao ekipa sa najboljim učinkom na domaćem parketu u odnosu na konkurenciju, sa 15 pobeda iz 17 utakmica i samo Fenerbahče ima identičan skor. Blaugrana ne može da se nazoveb Olimpijakos je, opet, među tri najbolje ekipe kada govorimo o učinku na strani sa devet pobeda.

Dok Barselona seriju dočekuje praktično u punoj snazi, Olimpijakos neće moći da računa na kapitena Kostasa Papanikolaua koji je ostao kod kuće kako bi pokušao da se oporavi od gripa. Dobra vest za crveno-bele je da se Tomas Vokap vratio u trenažni proces i stoji na raspolaganju treneru Jorgosu Barcokasu.

Olimpijakos je spreman da izađe na crtu bez jednog od ključnih igrača iz startne petorke, ali izostanci su nešto što je praktično obeležilo dosadašnju sezonu kluba iz Pireja. Posle izgubljenog finala u Kaunasu i velikih promena u rosteru, maltene je svaki član postave u nekom trenutku bio van stroja. I Olimpijakos je uspeo da prebrodi svaki udarac kako bi došao do osam najboljih, umalo i do prednosti domaćeg terena. To je ono što grčkom velikanu nedostaje sada, u poređenju sa prethodne dve godine. Ali, možda upravo ova promena omogući Barcokasovoj ekipi da odigra prve dve utakmice sa manje stresa i uhvati brejk kojim bi preuzeo komandu nad serijom? U dosadašnjoj istoriji Evrolige sa novim formatom svaki put dalje je prolazio domaćin, kada bi se došlo do pete utakmice...

Sa ili bez svog kapitena, Olimpijakos je tokom sezone naučio da živi bez svojih najboljih igrača i zna kako se pobeđuje u takvim okolnostima, ali je Barselona ta koja se ipak prva pita, bar na otvaranju serije i pred svojom publikom.

Susret Barse i Olimpijakosa možemo da gledamo i kao okršaj stilova, odnosno trenera sa različitim spektrom iskustva. Barselonina igra je dosta brža, slobodnija i otvorena, dok je Olimpijakos uglavnom u ritmu pozicionih napada, sa manje poseda i više kontrole utakmice. Gosti imaju najbolju odbranu u Evroligi sa prosekom od 75 dozvoljenih poena, mada ni Barsina nije toliko loša sa 79,2. No, njena igra se poslednjih meseci bazirala na skoku i dobrom šutu za tri poena. To se videlo i u ovosezonskom dvomeču, u kojim je Barselona šutirala 26/51 sa distance i terala protivnika na veći broj promašaja (15/47).

Rođer Grimau u svojoj prvoj godini trenerskog rada u Barseloni radi dobre stvari, mada je bilo amplituda zbog kojih je dobio kritike javnosti. Sa druge strane Jorgos Barcokas ima daleko veće iskustvo, osvajač je Evrolige 2013. godine i učesnik četiri Fajnal for turnira. Iza sebe ima već 12 godina trenerskog iskustva, a večeras bi mogao da stigne i do 200. pobede u Evroligi!

Barselona ima svoje tandeme u koje se uzda, na spoljim pozicijama to je dvojac Laprovitola - Abrines, unutra su Ernangomez i Veseli, dok je Džabari Parker neko ko daje ekstra kvalitet zbog čega je već nagrađen novim ugovorom. Nikola Kalinić ima veliko iskustvo utakmica u ovoj, pa i sledećoj fazi sezone, a iako njegova sezona možda nije bila nalik nekim prethodnim, ima pregršt kvaliteta u obe faze kojim može da pomogne ekipe.

Sve će oči publike u Blaugrani ipak gledati ka svom heroju, Rikiju Rubiju. Posle 13 godina Španac se vraća u četvrtfinale Evrolige, sada dosta iskusniji. Imao je dugu pauzu zbog borbe sa depresijom, ali je imao dosta vremena da uhvati ritam. Zasad je na proseku od 5,3 poena, četiri asistencije i 3,5 skokova, s tim da je njegovo iskustvo neprocenjivo.

Olimpijakos takođe ima svoje bitne karike, pre svih Aleka Pitersa i Ajzeu Kenana koji su ove sezone isplivali neretko i u prvi plan sa izostancima saigrača. Piters je posle relativno male uloge prošle godine sada na 13,4 poena uz 51,3 odsto za tri, te 4,8 skokova, dok je Kenan na 12 poena i gotovo 45 odsto sa distance! Povratak Najdžela Vilijams Gosa pokazao se kao dobar potez, jer je i njegova uloga bila vrlo dobra u dosadašnjoj sezoni i neretko je bio jedna od ključnih figura na parketu. Čekamo Nikolu Milutinova i Filipa Petruševa, po sajtu Evrolige status obojice biće poznat pred sam meč, a iako su Mustafa Fal i Mozes Rajt uradili dobar posao u prethodnim sedmicama, jasno je koliko bi učešće srpskog tandema bilo značajno za Olimpijakos i šta oni donose na sto.

Na papiru ova serija mogla bi da bude najneizvesnija od četiri koje gledamo. Oba tima završila su sa po 22 pobede i u sličnoj formi dočekuju plej-of, mada je Barsa 'počistila' Olimpijakos u ligaškim okršajima, prvo sa 77:68 u Pireju, onda i 86:78 u Blaugrani. Možda je sada vreme za revanš?

EVROLIGA - ČETVRTFINALE

PRVI MEČEVI

Utorak, 23. april

Panatinaikos - Makabi 87:91

/Lesor 22 - Kolson 18/

Real Madrid - Baskonija 90:74

/Musa 16 - Hauard 15/

Sreda, 24. april

19.00: (1,70) Monako (15,0) Fenerbahče (2,40)

21.00: (1,60) Barselona (16,0) Olimpijakos (2,65)

DRUGI MEČEVI

Četvrtak, 25. april

20.30: Panatinaikos - Makabi Tel Aviv

21.00: Real Madrid - Pobednik meča Baskonija - Virtus

Petak, 26. april:

19.00: Monako - Fenerbahče

21.00: Barselona - Olimpijakos

TREĆI MEČEVI

Utorak, 30. april

19.00: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

20.30: Olimpijakos - Barselona

Sreda, 1. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

ČETVRTI MEČEVI

Četvrtak, 2. maj

18.45: Olimpijakos - Barselona

20.45: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

Petak, 3. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

Termini eventualnih petih utakmica biće naknadno objavljeni.


tagovi

KK OlimpijakosKK BarselonaJorgos BarcokasRođer GrimauEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara